REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jemene 52 proc. nepilnamečių mergaičių turi vyrą. Kai kuriose kaimo vietovėse jos ištekinamos vidutiniškai aštuonerių.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik pusę prievarta ištekintų mergaičių kamuoja depresija. Gimdyvių mirtingumas yra vienas didžiausių pasaulyje. Tačiau Nojud yra pirmasis vaikas, išdrįsęs pareikalauti skyrybų.

REKLAMA

Nojud Ali iš Jemeno yra devynerių, gal dešimties metų. To ji tiksliai nežino, nes neturi gimimo liudijimo. Jos kančios prasidėjo prieš metus. Tėvas pareiškė turįs jai gerą žinią: „Tu greitai ištekėsi“.

Už suaugusio, 22 metais vyresnio vyro. Nojud prisimena: „Kas yra vestuvės, gerai nežinojau. Man jos pirmiausia buvo didelė šventė su daugybe dovanų, šokolado ir, aišku, papuošalų“. O iš tiesų tai buvo jos įprasto gyvenimo pabaiga. Įsakius jaunikiui, ji dar iki vestuvių nustojo lankyti mokyklą, kurioje jai labai patiko.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus jos tėvas, dvi žmonas ir 22 vaikus turintis elgeta, pasirašė vedybų sutartį: jam buvo svarbiausia, kad reikės maitinti viena burna mažiau. Tėvui pageidaujant, vyrai susitarė, kad jaunikis pirmą kartą prisilies prie Nojud tik praėjus metams po pirmųjų mėnesinių.

Po dviejų savaičių įvyko priverstinės vestuvės - be baltos suknelės, be gėlių, su chna išpaišytomis rankomis, be mėgstamiausių Nojud saldainių su kokosu. Jos vyras Fajezas Ali Tameras išvežė ją iš šeimos į Chardži kaimelį, esantį už 4 valandų kelio nuo sostinės Sanos. Jau pirmąją naktį jis išprievartavo savo mažametę nuotaką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kiek ji klykė, niekas į pagalbą neatskubėjo. Dieną Nojud nuolat žemino anyta, vyras mušdavo, jai nebuvo leidžiama išeiti iš namų, o kiekvieną naktį kartodavosi kankynė. Šias kančias vaikas kentėjo ne vieną mėnesį. Pagaliau susisiekusi su šeima, Nojud patyrė dar vieną smūgį - jai niekas nenorėjo padėti. Vienintelė antroji tėvo žmona davė jai pinigų ir patarimą kreiptis į teismą. Nojud jos paklausė ir pabėgo.

Teisėjas Mohamedas al Gazi gerai prisimena pirmąjį susitikimą su Nojud. Jos neviltis jį sujaudino. Jis nusprendė ne tik priglausti mergaitę, kol vyks teismo procesas, pritarė skyryboms. Tačiau Nojud šeimai teko buvusiam vyrui sumokėti kompensaciją. Taigi tai yra tik pusinė pergalė, nes nei vyras, nei tėvas nebuvo nuteisti.

REKLAMA

Tačiau teisėjas nusiteikęs optimistiškai: “Jos byla pakeitė mūsų suvokimą. Ji buvo tarsi aliarmo signalas. Dabar kompetentingos įstaigos gali veikti ir nustatyti vedyboms leistiną amžių”. Tačiau atitinkamą įstatymo pataisą Parlamente atmeta šariato komiteto nariai; jie mėgsta šiuo klausimu remtis pranašu, kurio žmonai Aišai vestuvių dieną buvo devyneri. Iki 1990 m., abiejų Jemenų susivienijimo, jau galiojo mergaites ginantis įstatymas. Dabartinė padėtis buvo tradiciškai konservatyvaus Šiaurės Jemeno ir pažangesnių šalies Pietų kompromisas.

REKLAMA

Po skyrybų Nojud vėl gyvena su tėvais, nuo rudens lanko mokyklą. „Kaip laukiau šios dienos! Kai vasarį buvau priversta mesti mokyklą, mokėjau suskaičiuoti iki šimto. Dabar noriu išmokti suskaičiuoti iki milijono“, - sako išsiskyrusi dešimtmetė. Ji didžiuojasi, kad jos elgesys suteikia drąsos kitiems vaikams.

Parengė Milda Kunskaitė,

„Respublikos“ priedas „Julius/Brigita“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų