REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skirtingose barikadų pusėse atsidūrę buvę auksinio „Žalgirio“ žaidėjai Rimas Kurtinaitis ir Gintaras Krapikas nekimba vienas kitam į atlapus, kai susitinka jų treniruojamos komandos – Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Kauno „Žalgiris“.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šių dienų bičiuliškus santykius palaikantys vyrai teigia varžovais tampantys tik krepšinio aikštelėje. Kai tik turi laisvą minutę, jie mielai susitinka pabendrauti ne tik krepšinio temomis.

REKLAMA

Visus titulus (LKF, BBL, Europos taurė, LKL) šiemet susišlavusio „Lietuvos ryto“ vyriausiasis treneris R.Kurtinaitis žarsto pagyras buvusiam komandos draugui:

„Gavęs šansą tapti pirmuoju treneriu, Gintaras įrodė, kad gali būti ne tik geras asistentas. Jis sumaniai vadovavo komandai, neleido fi nansinės krizės krečiamai ekipai subyrėti.“

„Žalgirio“ strategas G.Krapikas taip pat nelieka skolingas R.Kurtinaičiui: „Ir būdamas žaidėjas, ir tapęs treneriu, Rimas siekia tik aukščiausių tikslų. Ir jam tai pavyksta. Šis jo vadovaujamos komandos sezonas – pavyzdinis.“



Patikėdavo dengti D.Petrovičių

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs „Žalgirio“ snaiperis R.Kurtinaitis atsimena, kad žaisdamas „Žalgiryje“ G.Krapikas pasižymėjo ne tik fizine jėga ir greičiu, bet ir pareigingumu, tvarkingumu, užsispyrimu.

Kretingoje gimęs žaidėjas nebuvo lankęs Kauno krepšinio mokyklos, todėl neišmoko kai kurių krepšinio triukų, tačiau juos visiškai kompensuodavo patikimu žaidimu ir kieta kova dėl kiekvieno aikštelės centimetro.

Jis sąžiningiausiai iš visų žalgiriečių dirbdavo treniruotėse. Patikimai vykdydavo trenerio Vlado Garasto užduotis aikštelėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gintaras buvo vienas geriausių mūsų gynėjų. Ne veltui jam patikėdavome dengti vieną geriausių visų laikų krepšininkų, dabar jau mirusį Draženą Petrovičių. G.Krapikas pasižymėjo ir taiklia ranka“, – sakė R.Kurtinaitis.

„Žalgirio“ pralaimėjimai – ne trenerio kaltė

Visas savo gerąsias žaidėjo savybes G.Krapikas išsaugojo ir tapęs treneriu – išliko toks pat atsakingas, kruopštus ir užsispyręs, kaip ir dera tikram žemaičiui.

„Jis labai atidžiai išanalizuoja rungtynių įrašus – ir atskirų krepšininkų, ir komandos žaidimą. Tai pajaučiau, kai „Žalgiris“ kovojo su „Lietuvos rytu“. Prieš kiekvieną mūsų puolimo schemą jis turėjo paruošęs gynybines sistemas“, – gyrė buvusį komandos draugą R.Kurtinaitis.

REKLAMA

– „Žalgiris“ šį sezoną nelaimėjo nė vieno titulo, tačiau tai – ne trenerio kaltė. Gintaras Krapikas tik su savo žemaitišku užsispyrimu tokiu nelengvu metu, kai žaidėjai negauna atlyginimų, galėjo suburti komandą, kuri ne tik neišsiskirstytų ir baigtų sezoną, bet ir sėkmingai rungtyniautų.“

Krepšinis – tarsi žaidimas šachmatais

R.Kurtinaičio teigimu, kiekvienas treneris laukia šanso išbandyti save pagrindinio komandos stratego vaidmenyje. Šį sezoną tokį šansą gavo liepą 48-ąjį gimtadienį atšventęs G.Krapikas.

REKLAMA

„Vadovauti komandai ir būti antruoju treneriu – du skirtingi dalykai. Ne kiekvienas puikus antrasis treneris gali tapti pirmuoju. Gintaras, sukaupęs didelę patirtį dirbdamas Aleksandro Petrovičiaus, Antano Sireikos, Algirdo Brazio asistentu, savo šansą išnaudojo“, – įsitikinęs R.Kurtinaitis.

Seulo olimpinių žaidynių aukso laimėtojas teigia iš karto pajuntantis, ar priešininkų komandos treneris reaguoja į jo veiksmus.

„Jei reaguoja, prasideda tarsi žaidimas šachmatais. Varžovų treneris daro vieną ėjimą, tu atsakai kitu. Gintaras yra tas treneris, su kuriuo reikėjo žaisti šachmatais. Džiaugiuosi, kad šiemet pavyko jį nugalėti. Galbūt man pavyko todėl, kad turiu sukaupęs šiek tiek daugiau pirmojo trenerio patirties“, – svarstė R.Kurtinaitis.



Visada siekia aukščiausių tikslų


Buvusį bendraklubį tik iš gerosios pusės prisimena ir G.Krapikas: „Jo, kaip žaidėjo, laimėjimai kalba patys už save – jis yra olimpinis čempionas, ir čia daugiau nėra ko pridurti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis turėjo ne tik „auksinę rankelę“, kurią iki šiol puikiai atsimena visi krepšinio gerbėjai, bet ir puikiai suprasdavo komandinį žaidimą.

„Rimas – tikras kovotojas. Jam pergalė buvo viskas. Dėl pergalės jis atiduodavo viską, todėl, net jei žaidimas nesisekdavo, nebuvo galima priekaištauti, kad jis nesistengė ar neatidavė visų jėgų“, – teigė G.Krapikas.

R.Kurtinaitis nepasikeitė ir tapęs treneriu – kad ir kokio lygio komandai vadovautų, visada siekia tik aukščiausių tikslų. „Jis to siekė ir pasiekė žaisdamas krepšinį. Būdamas treneriu, jis elgiasi taip pat. Šis sezonas – pavyzdinis. Laimėta beveik viskas“, – giria buvusį komandos draugą G.Krapikas.

REKLAMA

Per LKL finalą pasveikino su gimtadieniu

Drauge praleisti metai suvienijo visus auksinio „Žalgirio“ žaidėjus, kurie buvo vieningi tarsi kumštis. Buvę žalgiriečiai teigia priešininkais tampantys tik krepšinio aikštelėje. Už jos ribų buvę krepšininkai yra geri bičiuliai.

„Skiriame darbą ir gyvenimą. Gintaras mane pasveikino su gimtadieniu (R.Kurtinaitis gimęs gegužės 15 d. – red.), nors buvo pats LKL finalo įkarštis, nervai nežmoniškai įtempti, taigi ne pats geriausias momentas prisiminti kažkokius gimtadienius“, – šypsojosi iki šiol su krepšinio veteranų komanda „Patvanka“ ir „Lietuvos ryto“ administracijos ekipa į aikštelę išbėgantis 49 metų R.Kurtinaitis.

REKLAMA

„Tai, kad atsidūrėme skirtingose barikadų pusėse, vertinu kaip šiuolaikinio profesionalaus sporto neišvengiamybę. Treneriai ir žaidėjai ne visada gali būti toje komandoje, kurioje galbūt labiausiai norėtų būti. Priimi geriausią, perspektyviausią darbo pasiūlymą“, – realiai situaciją vertina G.Krapikas.



Vilioja Vakarų Europos klubai

Nei R.Kurtinaitis, nei G.Krapikas dar nėra šimtu procentų tikri, kur dirbs ateinantį sezoną, bet abu greičiausiai liks Lietuvoje. R.Kurtinaitis turi galiojantį kontraktą su „Lietuvos rytu“, kurio vadovai niekur savo sėkmės garanto nenori išleisti, o G.Krapikas derasi su „Žalgiriu“. Tik jei derybos bus nesėkmingos, svarstys ir kitus pasiūlymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turiu vieną labai viliojantį pasiūlymą iš Vakarų Europos, tačiau tik nuo „Lietuvos ryto“ vadovų priklausys, ar už išpirką mane norės ten išleisti. Pasiūlymas labai viliojantis, nes dar niekas iš lietuvių trenerių nėra įžengęs į Italijos ir Ispanijos lygas, kurios kol kas atviros tik buvusios Jugoslavijos krepšinio specialistams.

Jei bent vienam lietuvių trenerių ten pavyktų „įšokti“ (kaip Jonui Kazlauskui – į Graikiją), jis pravertų duris ir kitiems“, – neabejoja R.Kurtinaitis.



Šarūnas Bulota

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų