REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkėjų aktyvumas - mažiausias per visą istoriją (dar papildyta)

Sekmadienį Lietuva rinko savo atstovus į Europos Parlamentą. Balsavimas baigėsi 20 val. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis iki 19 val. balsavo tik 15,51 %  rinkėjų. Tai vienas iš mūsų šalies rinkimų istorijos antirekordų. Galutiniai duomenys paaiškės šiek tiek vėliau, tačiau pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, duomenys ženkliai keistis neturėtų. Remiantis ankstesnių rinkimų rezultatais, nuo 19 iki 20 val. tradiciškai prie urnų papildomai ateina apie 1 – 2 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Iš anksto balsavo 4,12 proc. rinkėjų, todėl galima teigti, jog rinkėjų aktyvumas – 19,73 procentai. VRK vadovas spaudos konferencijoje prognozavo, kad rinkėjų aktyvumas šiuose rinkimuose sudarys tarp 20 ir 21 procento visų rinkėjų.

REKLAMA

“Rinkimų aktyvumas nėra labai didelis. Pagrindinis veiksnys – rinkėjų pozicija, kiek jiems yra svarbus ir suprantamas Europos Parlamentas”, spaudos konferencijoje sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Aktyviausiai balsavo Šalčininkų bei Vilniaus raj. gyventojai. Šalčininkuose rinkėjų aktyvumas pasiekė 30,19 proc., o Vilniaus rajone – 25,51 proc. Tradiciškai didžioji dalis šių savivaldybių rinkėjų savo balsus atiduoda Lietuvos Lenkų rinkimų akcijai, todėl tikimasi gerų šios partijos rezultatų rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak VRK pirmininko Z.Vaigausko, aktyviausiai balsavo Panevėžio rajono Grąžiškių rinkimų apylinkė. Tai nedidelė apylinkė. Joje balsavo 95 rinkėjai, o tai sudaro 65 proc. visų rinkėjų.

Z.Vaigauskas teigia, jog balsai bus suskaičiuoti gana greitai, nes rinkėjų aktyvumas nėra didelis. Tačiau rezultatai bus skelbiami ne anksčiau kaip 23 valandą. Rezultatai bus skelbiami kartu visose Europos Sąjungos valstybėse.

Kai kurie LNK žurnalistų kalbinti rinkėjai pripažįsta balsavę „iš akies“, nes kandidatų pavardės jiems nėra gerai žinomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Rinkimų į Europos parlamentą (EP) rezultatų sostinės viešbutyje Europa City laukiantys Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) politikai mano, kad nedidelis rinkėjų aktyvumas yra daugiau mažiau natūralus.


Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė portalui „Balsas.lt“ sakė, jog toks rinkėjų pasyvumas yra suprantamas. „Daugelis rinkėjų balsuodami išreiškia tam tikrą emociją ir lūkesčius. Jie ką tik tai padarė rinkdami prezidentą. Sudėjo viltis į Dalią Grybauskaitę,“ – pabrėžė ministrė.

REKLAMA


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys taip pat sakė, jog nėra nustebęs dėl mažo rinkėjų aktyvumo. „Praėjusios kadencijos rinkimai į EP vyko kartu su antruoju prezidento rinkimų turu, kuris buvo labai įtemptas, todėl ir balsavusiųjų tuose rinkimuose buvo daugiau,“ – prisiminė ministras.


Prie minėtų faktorių, pasak konservatorių, galėjo prisidėti ir lietingas oras.

Europos Parlamento rinkimuose dalyvauja 15 partijų. Tai Tautos prisikėlimo partija, Partija "Frontas", Tvarka ir teisingumas, Socialdemokratų partija, Žemaičių partija, Lietuvos centro partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Pilietinės demokratijos partija, Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija, Darbo partija, Tautinė partija "Lietuvos kelias", Liberalų ir centro sąjunga, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga.

REKLAMA

Į 12 Lietuvai skirtų vietų Europos Parlamente pretenduoja 265 kandidatai.

Kandidatų reitingavimo rezultatus tikimasi sužinoti pirmadienį, birželio 8 d. Galutinius rinkimų rezultatus Vyriausioji rinkimų komisija ketina paskelbti birželio 14 d.

Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymas numato, kad partijos kandidatų sąrašas ar jungtinis kandidatų sąrašas gali gauti Europos Parlamento narių mandatų tik tuo atveju, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Galutinė kandidatų eilė kiekviename sąraše nustatoma pagal kiekvieno kandidato rinkimų reitingą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, teisę dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose turi 2 milijonai 690 tūkst. 937 rinkėjai. 

Rinkimai bus pripažinti įvykusiais, nepriklausomai nuo rinkėjų aktyvumo procento.

Rinkimų į Europos Parlamentą rezultatai bus paskelbti 23 val. - vienu laiku visoje Europoje.


Balsuotojas.lt, ELTA, LNK








Ruslano Kondratjevo nuotr.





REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų