REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 10 d. Arkos galerijoje, Vilniuje, pradedama eksponuoti Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2008–2009 m.“ paroda.

REKLAMA
REKLAMA

Ši paroda – tai jau tradiciniu tapusio, penktą kartą Krašto apsaugos ministerijos rengiamo Tado Dambrausko fotografijų konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2008–2009“ baigiamasis etapas.

REKLAMA

Konkurse dalyvavo 87 šalies spaudos profesionalūs fotografai, taip pat fotografai mėgėjai, kariškiai ir civiliai, darbus pateikė ir užsieniečiai. 2008–2009 metais nuotraukose užfiksuotos akimirkos varžėsi skirtingose kategorijose – profesionalų ir mėgėjų. Iš viso konkursui buvo pristatyta apie 800 darbų.

„Labai džiaugiamės, kad sėkmingai tęsiama Lietuvos kariuomenės istorija fotografijoje. Ilgainiui bus sukaupta tikrai unikali istorinių fotografijų kolekcija,“ – sakė Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Stanislovas Žvirgždas, konkurso vertinimo komisijos narys.  

REKLAMA
REKLAMA



Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Balts Will“. Klaipėda, 2008 m. (Dovilės Ližaitės nuotr.)

Pasak NATO fotografo Walterio Vanderhaegeno, taip pat dalyvavusio vertinant konkursui pateiktas nuotraukas, visada žavi karių pratybose užfiksuotos akimirkos, kurių nestigo ir šių metų konkurse. „Šiais metais fotografijos konkursui pateikta medžiaga savo meniniu lygiu netgi pranoksta pernykštę, todėl mums, komisijos nariams, nepaprastai sunku išrinkti geriausius darbus ir paskirstyti prizines vietas,“ – sakė Belgijos fotografas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais minint Lietuvos narystės NATO 5-ąsias metines ir Baltijos kelio 20-metį įsteigta nauja nominacija – prizais bus apdovanotos unikaliausios ir įdomiausios nuotraukos tema „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO. 1988 - 2004“. Šiai temai buvo pateikta 131 nuotrauka.

„Manau, kad tie keli šimtai konkursui pateiktų nuotraukų padės mums, ypač mūsų vaikams, giliau suprasti sudėtingą Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimo kelią, atpažinti asmenis, paaukojusius savo gyvenimą Lietuvos labui, suvokti, kad ilgiau už greitai bėgantį laiką išlieka tautos atmintis,“ – teigė šios kategorijos nuotraukų atrankoje dalyvavęs atsargos pulkininkas Jonas Gečas

REKLAMA



PAG-6 patrulis vyksta į lavinos griūties vietą. Afganistanas, 2008 m. sausio 8 d. (Gintaro Mockevičiaus nuotr.)

Krašto apsaugos ministerijos organizuojamam fotokonkursui karo operatoriaus ir fotografo Tado Dambrausko vardas suteiktas norint įamžinti jo atminimą ir nuopelnus. T. Dambrauskas Krašto apsaugos departamente pradėjo dirbti 1990 metais, netrukus buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi.

REKLAMA

Jis sukaupė unikalų nuotraukų ir vaizdų archyvą – fiksavo Lietuvos kariuomenės raidą nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki modernios, vertos narystės NATO, kariuomenės. Dirbdamas T. Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl „gero kadro“ buvo pasiryžęs pralaužti bet kokius ledus. Jis pirmasis ir vienintelis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į ilgus ir sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.

T. Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2008–2009“ laureatų apdovanojimo ceremonija vyks birželio 18 d., ketvirtadienį, 16 val. Arkos galerijoje, Aušros vartų g. 7, Vilniuje. Paroda veiks iki birželio 30 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų