REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį ryte Olandijoje buvo atidarytos balsavimo apylinkės - ši šalis kartu su Didžiąja Britanija šiandien pradeda keturias dienas truksiantį rinkimų į Europos Parlamentą maratoną.

REKLAMA
REKLAMA

Viešosios nuomonės apklausos leidžia prognozuoti mažą olandų rinkėjų aktyvumą, kuris neturėtų viršyti 40 procentų. Prieš penkerius metus rinkėjų aktyvumas buvo 39,1 procento.

REKLAMA

Birželio 5 d. rinkiminės apylinkės bus atidarytos Airijoje ir Čekijoje, pastarojoje šalyje rinkimai vyks dvi dienas. Kipre, Italijoje, Latvijoje ir Maltoje rinkimai prasidės birželio 6 d. Italijoje, kaip ir Čekijoje, jie vyks dvi dienas.

Padidėjąs rinkėjų aktyvumas

Įvykę išankstiniai balsavimai Suomijoje, Švedijoje ir Estijoje nuteikia optimistiškai, skelbia Europos Parlamentas.

Suomijoje, kur išankstinis balsavimas vyko gegužės 27 – birželio 2 dienomis, prie balsavimo urnų atėjo 17,3 proc. rinkėjų, tai 1,1 proc. daugiau nei per 2004 m. rinkimus, kada išankstiniame balsavime dalyvavo 16,2 proc. Suomijos rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Švedijoje savo valią išreiškė 5,96 proc. rinkėjų, tai 1,77 proc. daugiau nei 2004 m., kada balsavo tik 4,19 proc. rinkėjų. Išankstinis balsavimas Švedijoje, prasidėjęs prieš 14 dienų, vyks iki sekmadienio oficialių rinkimų.

Estijoje, kurioje rengiami pirmieji elektroniniai rinkimai Europos Sąjungos istorijoje, elektroniniu būdu prabalsavo 5,61 proc. rinkėjų. Bendrai išankstiniuose rinkimuose sudalyvavo apie 9 proc. rinkėjų.

Lietuvoje rinkėjai balsuoja vangiai

Prasidėjus išankstiniam balsavimui Europos Parlamento rinkimuose Lietuvoje, rinkėjai daug pasyvesni nei per prezidento rinkimus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos, užsienyje gyvenantys lietuviai taip pat balsuoja vangiau, nei renkant prezidentą – nuo pirmadienio savo balsus atidavė per tūkstantį rinkėjų.

Iš anksto balsuojant per prezidento rinkimus, Vilniaus savivaldybėje buvo nusidriekusios eilės. Europos parlamento rinkimai tokio rinkėjų susidomėjimo nesulaukė.

Kai kurie rinkėjai skundėsi turintys mažai  informacijos apie kandidatus. Esą ypač kaimuose ne tik apie kandidatuojančias partijas, bet ir apie patį Europarlamentą žmonių žinios labai skurdžios.

REKLAMA

Rinkimų teisę ES valstybėse turi 375 mln. žmonių. Baiminamasi, kad balsuoti gali ateiti labai mažai žmonių. Per praėjusius rinkimus į Europos Parlamentą 2004 metais atėjo apie 45 proc. rinkėjų.

Iš viso Europos Parlamente yra 736 vietos. Daugiausiai vietų parlamente turi Vokietija (99), o mažiausiai - Malta (1). Lietuva turi 12 vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų