REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujanti parlamentarų grupė prašys Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinti kai kurias jau anksčiau šio Teismo nagrinėtas aukštąjį mokslą reglamentuojančio įstatymo nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo nario socialdemokrato Vytenio Andriukaičio, bus prašoma papildomai išaiškinti įstatymo nuostatas, susijusias su universitetų ir aukštųjų mokyklų autonomija, su organizacine universitetų struktūra, su finansavimo aspektais, su gerai besimokančio studento sąvoka.

REKLAMA

KT norima paklausti, ar "gerai besimokančio piliečio" kriterijų peržiūrėjimas ne po kiekvienos sesijos, bet kas dveji metai nepažeidžia konstitucinės valstybės prievolės gerai besimokantiems asmenims valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduoti nemokamą mokslą? Parlamentarai taip pat ketina paklausti, ar geriausiai baigusių vidurinio ugdymo programą asmenų kriterijai atitinka gerai besimokančių aukštojoje mokykloje piliečių kriterijus?

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys V. Andriukaitis tikisi, kad šių ir kitų KT pateiktų klausimų išaiškinimas bus gautas šių metų rugsėjo mėnesį.

Tokio išaiškinimo ketina prašyti Seimo nariai socialdemokratai V. Andriukaitis, Julius Sabatauskas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Vida Marija Čigriejienė ir "darbietis" Vydas Gedvilas.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje V. Andriukaitis taip pat sakė, kad yra rengiamas kreipimasis į KT dėl Mokslo ir studijų įstatymo kai kurių straipsnių konstitucingumo. Pasak jo, toks kreipimasis bus parengtas kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Andriukaitis tikisi, kad savo parašais kreipimąsi palaikys įvairių frakcijų atstovai.

Parlamentaras sieks, kad Seimas savo nutarimu kreiptųsi į KT, o tai įpareigotų nagrinėti šį klausimą skubos tvarka. Tačiau, pažymi V. Andriukaitis, tai priklausys nuo Seimo frakcijų politinės valios.

Tuo tarpu švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius ragina Seimo narius bendromis jėgomis įgyvendinti seniai pribrendusią aukštojo mokslo pertvarką ir nekelti nereikalingos sumaišties brandos egzaminų bei priėmimo į aukštąsias mokyklas metu.

REKLAMA

"Raginu Seimo narius bendromis jėgomis siekti pažangos aukštajame moksle ir įgyvendinti užsibrėžtą reformą, o ne ją stabdyti. Svarstant Mokslo ir studijų įstatymo projektą, ne vieną mėnesį vyko diskusijos, svarstymai dėl svarbiausių nuostatų. Šiose diskusijose dalyvavo įvairios interesų grupės ir specialistai, tarp jų - ir teisininkai. Vyriausybės ir Seimo teisininkai prieštaravimų Konstitucijai Mokslo ir studijų įstatyme neįžvelgė," - sako G. Steponavičius.

Balandžio 30 d. Seimas priėmė daug diskusijų sukėlusį pagrindinius aukštojo mokslo reformos principus įtvirtinantį Mokslo ir studijų įstatymą.

Brandos egzaminų sesija abiturientams prasidėjo gegužės 18 d. ir baigsis birželio 11-ąją. Priėmimas į aukštąsias mokyklas pagal naująją Mokslo ir studijų įstatyme numatytą tvarką prasidėjo gegužės 19 d. ir tęsis iki liepos pabaigos, kai paaiškės, kurie studentai gauna valstybės finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų