REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstantmečio albumo kūrimas įgauna pagreitį

Visuomeninio projekto LT 1000 aruodai gegužę pilnėjo aktyvių tautiečių sąskaita – rekordinis lietuvių portretų albumas storėjo žygio per universitetus metu, fotografų blykstės nušvietė Palangos vasaros sezono ir Kauno miesto dienų švenčių dalyvius.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį tūkstantmečio vėliava ėmė keliauti per JAV  ir Juodosios jūros regioną.

REKLAMA

„Projektas įsibėgėja, o Tūkstantmečio albume vis sparčiau kaupiasi šventei neabejingų žmonių portretai. Albumas iš tiesų bus įdomus ir įvairialypis – nuo pirmakursių iki žilagalvių folklorinės muzikos atlikėjų“, - sako visuomeninio projekto LT 1000 vadovas Arūnas Balvočius.

Sesija žygio neužgožė

Gegužę vykusio LT 1000 fotografų maratono per šalies aukštąsias mokyklas metu buvo aplankyta per 80 fakultetų įvairiuose miestuose. Nors studentai buvo priversti ruoštis sesijai, nerimastingas laikotarpis daugeliui jų nesutrukdė prisijungti prie visuomeninės iniciatyvos.

REKLAMA
REKLAMA



Fotografavimasis VU Fizikos fakultete

„Akademinės bendruomenės aktyvumas skirtinguose fakultetuose buvo nevienodas, tačiau visur jautėme nuoširdų mūsų idėjos palaikymą ir sveiką smalsumą, kuriuo buvo užsikrėtę tiek studentai, tiek profesoriai“, - teigia A. Balvočius.

Anot jo, dėstytojų entuziazmas bene labiausiai buvo jaučiamas Vilniaus Gedimino technikos universitete, LT 1000 komandai dėmesio netrūko ir kitose šalies aukštosiose mokyklose – nuo Vilniaus universiteto iki Alytaus kolegijos.

Į savo valdas kvietėsi muitininkai

Palangos vasaros sezono atidarymo šventėje projekto LT 1000 palapinė pagal populiarumą nusileido tik tilto į jūrą lankytojų srautui. Pajūrio sostinės svečiai sugužėję iš visos Lietuvos nusifotografuoti albumui galėjo labai patogioje vietoje – Jūratės ir Kastyčio skvere, girdėdami net jūros ošimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Palangoje

Tautine folkloro dvasia alsavo projekto komandos viešnagė Kauno miesto dienų šventėje, garsėjančioje liaudiškos muzikos, šokių ir tautodailės renginiais. Ne atsitiktinai portretų albumui nusifotografavo būrys tautiniais drabužiais vilkinčių žmonių, priklausančių dainų ir šokių kolektyvams.

Laikinojoje sostinėje LT 1000 palapinę aplankė ir užsienietė, jaučianti artumą Lietuvai. Fotografams itin įstrigo viena simpatiška čekė, kuri visus pavergė gražia lietuviška šnekta. Moteris pasakojo, jog save laiko pusiau lietuve ir didžiuojasi patekusi į portretų albumą.

REKLAMA

Tūkstantmečio šventimo idėjai pritariantys lietuviai ne tik fotografavosi albumui šventėse, bet ir patys kvietėsi fotografus pas save. LT 1000 komandą į savo valdas buvo pasikvietę Muitinės departamento pareigūnai. Prieš objektyvą pozavo visas muitininkų kolektyvas.

Keliautojai tampa Tūkstantmečio šaukliais

Vasarą vis aktyvesnis tampa ir projekto LT 1000 užsienio frontas. Gegužės pabaigoje į tolimą kelionę aplink Juodąją jūrą išsiruošę šeši motociklininkai tapo Tūkstantmečio šaukliais Baltarusijos, Ukrainos, Gruzijos, Turkijos, Bulgarijos, Slovakijos ir kitų šalių lietuvių bendruomenėms. Ratuoti nuotykių ieškotojai vietos lietuvius sveikina su didinga švente ir įamžina jų portretus Tūkstantmečio albumui.

REKLAMA

Tokią pačią misiją atlieka ir nenuilstantys keliautojai Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius, perkėlę LT 1000 projekto idėjas už Atlanto. JAV gyvena labai gausi ir aktyvi lietuvių bendruomenė, kuri abiejų žurnalistų laukia išskėstomis rankomis. Keliautojai susitiks tiek su prieš šimtmetį iš gimtinės išvykusiais lietuviais, tiek su naujaisiais emigrantais.

Tikimasi, jog abi komandos, keliaujančios po pasaulį, simboliškai suvienys išsibarsčiusius lietuvius, o vienybės simbolis – geltonoji LT 1000 apyrankė – dar ne vienerius metus primins apie 2009-uosius – Lietuvos tūkstantmečio metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį netrukus ketina Jungtinės Karalystės jaunimo sąjunga, pareiškusi norą prisidėti prie LT 1000 projekto įgyvendinimo. Sąjungos aktyvistai fotografuotis portretų albumui ketina kviesti šioje šalyje studijuojančius lietuvius. Vasarą Tūkstantmečio albumui fotografuosis Jungtinės Karalystės jaunimo sąjungos Birmingemo skyrius, taip pat Londono ir Niukaslo atstovai. Rudeniop prie iniciatyvos prisijungs Bradfordo ir Jorko jaunimas. Šiuose miestuose studijuojančių lietuvių yra daug, tad LT 1000 komanda tikisi didelio susidomėjimo.

REKLAMA

Visuomeninio projekto LT 1000 pagrindinis tikslas – parodyti pasauliui, kad mes esame ir skelbiant žinią apie Lietuvos vardo tūkstantmetį, įamžinti šalies žmones bei išleisti unikalų Lietuvos žmonių portretinių nuotraukų albumą. Tikimasi, jog jis taps didžiausia visų laikų lietuviška knyga, kuri primins ir parodys ateities kartoms, kaip vieningai pažymėjome šią iškilią sukaktį.

Per du metus projekto LT 1000 komanda aplankė beveik visą šalį, svečiavosi užsienio lietuvių bendruomenėse. Projekto rengėjų skaičiavimais, tūkstantmečio albumui jau įsiamžino kas 150 lietuvis, o per šiuos istorinius metus planuojama, kad įsiamžinusių tautiečių skaičius dar gerokai išaugs.

Projektas LT 1000 vykdomas iš paramos lėšų. Kiekvienas nusifotografavęs dalyvis paremia projektą 5 Lt įnašu ir gauna tūkstantmečio simbolį,- apyrankę LT 1000, kuri dar ilgus metus primins apie šią iškilią sukaktį, o svarbiausia, kad kiekvienas pasidabinęs šia apyranke, visus 2009 m. galės naudotis „LT 1000 gerovės sistema" kuri padės sukurti šventinę ir nepamirštamą Lietuvos vardo tūkstantmečio atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų