REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepritardamos Vyriausybės sprendimui suvienodinti medicinos darbuotojų darbo ir atostogų laiką trečiadienį prie Seimo piketuos Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA

Medicinos darbuotojai reikalauja, kad būtų grąžintas ankstesnis darbo laikas. Profesinės sąjungos taip pat nori, kad nebūtų mažinamas finansavimas sveikatos apsaugai, o visi pakeitimai būtų derinami Trišalėje taryboje.

REKLAMA

Vyriausybės nutarimai dėl savaitės darbo valandų ir atostogų dienų skaičiaus suvienodinimo visiems sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams sukėlė kai kurių vadinamosios rizikos grupės medicinos specialybių atstovų nepasitenkinimą. Jiems nuo 42 iki 36 kalendorinių sutrumpėjo atostogos ir iki 38 val. pailgėjo darbo savaitė.

Suvienodinus darbo laiko trukmę iki 38 val. per savaitę ir atostogas iki 36 darbo dienų, didesnei daliai medikų savaitinė darbo laiko trukmė sumažėja, o atostogos pailgėja. Iki šiol gydytojų savaitinė darbo laiko trukmė svyravo nuo 30 iki 39 val., o atostogos nuo 35 iki 42 dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės nutarimas dėl darbo trukmės suvienodinimo atidėtas vienam mėnesiui, o dėl atostogų įsigaliojo nuo birželio 1-osios.

Pasak profesinių sąjungų, padidintos rizikos profesijų medikai iki šiol galėjo dirbti dviem valandomis trumpiau, o atostogos galėjo būti šešiomis dienomis ilgesnės nei kitų sričių sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų.

Tai buvo taikoma specialistams, dirbantiems psichiatrijos klinikose, gydantiems sutrikusio vystymosi žmones, ligonius po sunkių galvos traumų, insultų ar sergančius AIDS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į profesinių draugijų pageidavimus atšaukti Vyriausybės nutarimus sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas teigia, jog atėjo metas atsisakyti nepagrįstų išlygų ir sukti europiniu keliu - mokėti didesnį atlyginimą, o ne atsiskaitinėti už darbą lengvatomis.

"10 metų visi šnekėjo, kodėl operuojantis chirurgas turi trumpesnes nei, sakykim, anesteziologas atostogas. Šnekėjo, bet nieko nedarė. Dabar mes pajudėjome į priekį. Mes turime veikti, priimti sprendimus, kad nenukentėtų nei žmogus, nei medikų bendruomenė", - sakė A. Čaplikas.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras paragino gydymo įstaigų vadovus atsižvelgti į vadinamųjų rizikos grupės specialistų darbo specifiką ir papildomus kompensavimo mechanizmus numatyti kolektyvinėse sutartyse.

Ministras A. Čaplikas pavedė Valstybinės ligonių kasos vadovybei ieškoti galimybių padidinti greitosios medicinos pagalbos paslaugų įkainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų