REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsėtine skleroze serganti britė kovoja, kad jos vyras nebūtų persekiojamas, jei padės jai nusižudyti.

REKLAMA
REKLAMA

Jei Jungtinės Karalystės įstatymas, draudžiantis padėti kitam žmogui numirti, nebus pakeistas, 46 metų Debbie Purdy planuoja vykti į Šveicariją, kurioje eutanazija įteisinta. Tačiau tuomet ji negalės laukti iki paskutinės akimirkos, o jai išeinat iš gyvenimo šalia nebus vyro, kuris ją palaikytų.

REKLAMA

D.Purdy pastangos apsaugoti savo vyrą - iš Kubos kilusį smuikininką Omarą Puente - nuo baudžiamojo persekiojimo, jei jis padės jai išvykti į užsienį numirti, kol kas bevaisės. Pagal britų įstatymus, tokia pagalba arba kurstymas savižudybei baudžiama iki 14 metų kalėjimo. Tiesa, šio įstatymo taikymo precedento šalyje dar nebuvo. Jei vakar prasidėję svarstymai parlamente nesibaigs niekuo, D.Purdy teliks kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

REKLAMA
REKLAMA

Išsėtinė sklerozė moteriai buvo nustatyta 1995 metais, nuo 2001-ųjų ji prikaustyta prie invalido vežimėlio. Ateis laikas, kai egzistencija taps nebepakeliama, tuomet ji norėtų pasitraukti iš gyvenimo. Tačiau be išorinės pagalbos ji to nebepajėgs padaryti.

D.Purdy sako nesiekianti, kad įstatymas būtų pakeistas, ji tik nori smulkesnio jo išaiškinimo. Jei jos vyrui negrės baudžiamasis persekiojimas, ji galės jo padedama išvykti į užsienį, kur jai bus atlikta eutanazija. Baimindamasi dėl vyro ji turės tai padaryti kur kas anksčiau, kai dar galės apsieiti be jo pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greičiausiai D.Purdy taps dar viena Šveicarijos klinikos "Dignitas" kliente. Eilės pakliūti į šią prieštaringai vertinamą kliniką laukia mažiausiai 800 nepagydomai sergančių britų. Sausį klinikos steigėjas 75 metų Ludwigas Minelli buvo apkaltintas iš savo veiklos gaunantis pelną, o tai prieštarauja Šveicarijos įstatymams. Kaltintojai teigia žiną apie atvejus, kai klientai mokėjo daugiau kaip 200 tūkst. eurų, nors eutanazijos išlaidos sudaro apie 6 tūkst. eurų. Klinika kaltinama ir tuo, kad pasisavino klientų daiktus po jų mirties.

REKLAMA

Kaip vieną iš argumentų eutanazijos šalininkai nurodo, jog nepagydomų ligonių mėginimas nusižudyti patiems dažnai nepavyksta ir sukuria didžiulį spaudimą gydytojams. Tačiau net ir "orios mirties" šalininkai baiminasi, kad priėmus atitinkamus įstatymus jais nebūtų piktnaudžiaujama. Siekiant apsaugoti nepagydomus ligonius nuo spaudimo greičiau numirti, diagnozę turi patvirtinti du gydytojai, o pats ligonis turi paskelbti apie savo ketinimą nepriklausomo liudytojo akivaizdoje.

Šveicarijos valdžia svarsto, ar nesugriežtinus eutanaziją leidžiančių įstatymų, kad būtų sumažintas į šalį numirti plūstančių pacientų srautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų