REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Permainas Valstybės saugumo departamente valdantieji sieja su naująja prezidente.

Premjeras ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius tikina besivadovaująs prieš trejus metus atlikto parlamentinio Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimo išvadomis, kurių atgarsiai konkretų pavidalą įgavo Vyriausybės programoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tai premjeras pabrėžė vakar atsakinėdamas į opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" frakcijos narių paklausimą. Susirūpinę buvusių aukštų VSD pareigūnų Vytauto Damulio ir Kastyčio Braziulio likimu, taip pat Baltarusijoje žuvusio pulkininko Vytauto Pociūno bylos tyrimu bei VSD kadrų politika, "tvarkiečiai" A.Kubiliui suformulavo devynis klausimus. Be kita ko, klausta, kodėl iki šiol, praėjus pusmečiui, kai valdžios vairas perėjo į konservatorių rankas, į darbą vis dar negrąžinti atleistieji pareigūnai, kodėl VSD vadovas Povilas Malakauskas neatleidžia savo susikompromitavusių pavaduotojų Dariaus Jurgelevičiaus bei Dainiaus Dabašinsko.

REKLAMA

Premjeras, konstatavęs, kad beveik visi klausimai "nieko bendro neturi su ministro pirmininko veikla", patarė kolegoms nepiktnaudžiauti parlamentine kontrole. "Pagal Konstituciją bei galiojančius įstatymus Vyriausybė neturi jokių juridinių galių daryti įtaką VSD veiklai", - priminė premjeras. Pasak jo, VSD generalinį direktorių Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas, pavaduotojus - prezidentas generalinio direktoriaus teikimu. "Ar jums žinoma, kad rinkimuose mes rėmėme Dalią Grybauskaitę? Žinoma. Tai ir yra mano atsakymas į šiuos klausimus", - pareiškė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipdamasis į paklausimo autorius premjeras ironizuodamas klausė, ar jie žino, kur dabar dirba V.Damulis, dar visai neseniai naktimis vairavęs taksi. Vėliau žurnalistai mėgino iškvosti A.Kubilių, kur iš tiesų įsidarbino V.Damulis, tačiau premjeras patarė to paklausti krašto apsaugos ministrę Rasą Juknevičienę.

"Jis yra privatus asmuo ir negaliu kalbėti apie jo reikalus. V.Damulis tikrai nebedirba taksistu, o užsiima veikla, kuri jam iš tiesų yra prie širdies", - LŽ vakar sakė R.Juknevičienė. Pats V.Damulis buvo taip pat lakoniškas, tepasakė, kad dirba privačioje bendrovėje. Kai kurių šaltinių duomenimis, jis dirba Rytų skirstomųjų tinklų Vindikacijos tarnyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSD Antrosios valdybos viršininkas V.Damulis bei Ketvirtojo skyriaus viršininkas K.Braziulis darbo neteko 2006-ųjų gruodį, kilus vadinamajam VSD skandalui. Tuomet Seimas ėmėsi tyrimo dėl VSD pareigūno V.Pociūno žūties. Už VSD vadovybei nepalankius liudijimus departamento veiklą tyrusiam Seimo Nacionaliniam saugumo ir gynybos komitetui minėti pareigūnai atsidūrė gatvėje.

Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 metų rugpjūtį būdamas komandiruotėje Breste žuvo neaiškiomis aplinkybėmis iškritęs pro viešbučio langą. 2006-ųjų lapkritį Generalinė prokuratūra nustatė, kad karininkas žuvo per nelaimingą atsitikimą ir ikiteisminį tyrimą nutraukė. V.Pociūno artimieji ir visuomenininkai iki šiol protestuoja prieš šį nutarimą. Neseniai teismas nurodė dar kartą tyrimą atnaujinti.

Raimonda Ramelienė

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų