REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gugenheimo (Guggenheim) muziejaus idėja Vilniuje, dešiniajame Neries krante, blėsta, tačiau sostinės valdžia yra numačiusi lėšų šio statinio galimybių studijai.

REKLAMA
REKLAMA

Jau yra paruošta 250 tūkst. litų kainuosianti Gugenheimo muziejaus galimybių studija ir iš savivaldybės biudžeto tam numatytos lėšos, antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius.

REKLAMA

Jo teigimu, muziejaus projektas patikėtas VšĮ "Jono Meko vizualiųjų menų centrui", o lėšų skyrimas yra tiesiog priimtų sprendimų vykdymas. Nors artimiausiu metu muziejus nebus statomas, tačiau neatmetama, kad statinys galėtų iškilti ateityje.

"Galimybių studija yra pamatų pamatas, pagrindų pagrindas, nuo kurio arba tęsiasi procesas, arba nesitęsia. Galimybių studijoje yra apibrėžiamos galimybės. Šitos galimybės, kurios yra storas dokumentas, yra nagrinėjamos ir bus pateikinėjamos savivaldybei ir bus tęsiniai arba nebus tęsinių", - sakė G. Babravičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus mero Viliaus Navicko teigimu, Lietuva ir savivaldybė yra sumokėjusios gal už 500 galimybių studijų, tarp jų ir ratinio tramvajaus bei metro, tad dar vienas projekto finansavimas neturėtų stebinti.

"Jeigu kažkada buvo galimybių studija daroma ir už ją pažadėta sumokėti, tai turbūt reikia pažadus vykdyti", - teigė meras.

Elta primena, kad Gugenheimo fondo atstovai iš Niujorko Vyriausybėje pernai spalį pristatė preliminarią Gugenheimo muziejaus galimybių studiją. Neaišku, ar Vilniaus miesto savivaldybė finansuotų būtent šią, ar VšĮ "Jono Meko vizualiųjų menų centro" naujai parengtą galimybių studiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal preliminarią studiją, muziejus kasmet pritrauktų apie 400 tūkst. lankytojų, kurie išleistų apie 170 mln. litų. Dar apie 30 mln. litų kasmet Lietuvai grįžtų mokesčių lėšomis. Muziejus sukurtų apie 900 darbo vietų. Pajamas miestui ir valstybei generuotų ne tik muziejaus ekspozicijos, bet ir jame įrengtos kino salės, restoranai, parduotuvės, muziejaus erdvėse organizuojami įvairūs renginiai.

Projekto autorių skaičiavimu, muziejaus pagal konkursą laimėjusios irakiečių kilmės architektės Zahos Hadid projektą statyba ir įrengimas, įskaitant apsaugos sistemas, technologijas, baldus ir kitą įrangą, kainuotų apie 120 mln. JAV dolerių. Projektas turėtų būti finansuojamas valstybės ir verslo lėšomis. Lietuva taip pat aiškinasi galimybes šiam projektui panaudoti Europos Sąjungos fondų lėšų. Muziejaus statyba galėtų prasidėti 2011 metų pradžioje. Tuomet muziejus duris atverti galėtų 2013 metais.

Šiuo metu muziejaus likimas dėl lėšų stygiaus ir sunkmečio lieka neaiškus.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų