REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant prokurorams sudaryti sąlygas daugiau dėmesio skirti tyrimo organizavimui sudėtingose bylose, taip pat bylose, kuriose nustatyti įtariamieji, Panevėžio bei Trakų prokurorai buvo įpareigoti leisti policijos vadovams organizuoti pirminę ikiteisminio tyrimo stadiją baudžiamosiose bylose dėl baudžiamųjų nusižengimų, nesunkių ir apysunkių nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto ir Trakų rajono prokuratūrose pernai eksperimento tvarka buvo įgyvendinamas ikiteisminio tyrimo kokybės gerinimo planas.

REKLAMA

Juo siekta skatinti viduriniosios policijos vadovų grandies savarankiškumą ir mažinti prokurorų darbo krūvį.

Eksperimentinio bylų tyrimo organizavimo rezultatai rodo, kad pirminėje tyrimo stadijoje be prokuroro vykdytų ikiteisminių tyrimų kokybė nepablogėjo, ištirta ir teismui perduota daugiau nusikalstamų veikų.

Per 2008 metus Trakų rajono apylinkės prokurorai kartu su ikiteisminio tyrimo pareigūnais ištyrė 335 nusikalstamas veikas, 25 proc. daugiau nei 2007 m. Iš jų į teismą perduota 256 nusikalstamos veikos, 19 proc. daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto apylinkės prokurorai kartu su ikiteisminio tyrimo pareigūnais ištyrė 1476 nusikalstamas veikas - 12 proc. daugiau nei 2007 metais. Į teismą perduota 1344 veikos, 16 proc. daugiau.

"Ikiteisminio tyrimo organizavimas suteikiant daugiau savarankiškumo ir atsakomybės policijos vadovams bei atsisakant smulkmeniškos prokuroro priežiūros pirminėje stadijoje galėtų būti vienas iš būdų mažinti ikiteisminio tyrimo biurokratizmą, į ką dėmesį atkreipė Seimas, svarstydamas praėjusių metų prokuratūros veiklos ataskaitą", - sakė generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eksperimentiniame plane taip pat buvo numatyta sukurti specializuotų ikiteisminio tyrimo pareigūnų ir prokurorų sistemą. Todėl 2008 m. prokuratūrose buvo įvesta nauja prokurorų specializacija - ikiteisminiai tyrimai dėl kelių eismo taisyklių pažeidimų.

Kauno miesto apylinkės prokuratūroje buvo įsteigtas specializuotas Nepilnamečių bylų skyrius. Ši naujovė taip pat pasiteisino.

Šiuo metu svarstoma dėl prokurorų ir policininkų specializavimo tirti nusikalstamas veikas informatikai.

Vykdant eksperimentą buvo sukurta ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiklos vertinimo ir skatinimo sistema, patvirtinti ikiteisminio tyrimo efektyvumo vertinimo kriterijai.

Ikiteisminio tyrimo gerinimo planas ir jo įgyvendinimo priemonės generalinio prokuroro ir policijos generalinio komisaro įsakymu buvo patvirtintos 2008 m. balandžio 29 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų