REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arnoldo Schwarzeneggerio (Arnoldo Švarcenegerio) - dar vienos politiko karjerą pradėjusios Holivudo žvaigždės - per Kalifornijos gubernatoriaus rinkimus gali laukti triumfas, jei jis išnaudos visus privalumus, kuriuos jam suteikia šlovė ir nuosaikios pažiūros, pažymi apžvalgininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Paskelbdamas, kad dalyvaus spalio mėnesį rengiamuose pirmalaikiuose gubernatoriaus rinkimuose, 56 metų aktorius gerokai nustebintiems rinkėjams pareiškė, kad turi visas pergalei būtinas savybes: vadovavimo įgūdžių, energijos, proto, ir, visų svarbiausia, atpažįstamą veidą.

REKLAMA

Atrodo, kad ir politikos apžvalgininkai pripažįsta, jog nuosaikių pažiūrų respublikonas ir vienas garsiausių pasaulio aktorių galbūt išties pasirinko tinkamą laiką iškelti savo kandidatūrą tradiciškai demokratus palaikančioje Kalifornijos valstijoje.

"Įžymybės statusas tikrai suteikia jam tam tikrų privalumų šioje vietoje, kur sukoncentruota kino industrija", - sakė Pietų Kalifornijos universiteto politikos apžvalgininkė Sherry Bebitch Jeffe (Šeri Bebič Džef).

REKLAMA
REKLAMA

"Viskas čia persunkta šou verslo, - sakė ji. - Tai darbas, o politikai tėra jo tąsa. Šiaip ar taip, jie juk sako, kad Vašingtonas yra bjaurių žmonių Holivudas".

Iš tiesų, A. Schwarzeneggeris nėra pirmoji Holivudo žvaigždė, atsisakiusi aktorystės ir pradėjusi politiko karjerą šioje valstijoje, kur žmonės pripratę prie aktorių, skinančių politines pergales.

Garsiausias šiame žvaigždyne yra Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas), kuris 1968-aisiais tapo Kalifornijos gubernatoriumi, o vėliau - ir JAV prezidentu.

Tarp kitų yra aktorius Clintas Eastwoodas (Klintas Istvudas), kuris tapo Kalifornijos Karmelio miesto meru, taip pat - velionis popdainininkas Sonny Bono (Sonis Bonas), kuris išgarsėjo šou "Sonny and Cher", o vėliau tapo Palm Springso meru ir kongresmenu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net įžymiausia mergaitė Holivudo istorijoje Shirley Temple (Širli Templ) 7-ajame dešimtmetyje, jau, žinoma, užaugusi, siekė Atstovų Rūmų deputatės posto, o vėliau dirbo JAV ambasadore Jungtinėse Tautose, Ganoje ir tuometinėje Čekoslovakijoje.

10-ajame dešimtmetyje Minesotos valstijos gubernatoriumi netikėtai tapo profesionalus imtynininkas Jessie Ventura (Džesis Ventura).

Dabar liberalioje Kalifornijoje, kuri dažniausiai palaikydavo demokratų kandidatus, pradeda reikštis respublikonas "Terminatorius" (“Terminator”).

REKLAMA

Nors aktorius remia konservatyvią ekonominę politiką, nuo griežtosios linijos šalininkų jis skiriasi tuo, kad gina homoseksualių asmenų teises ir moterų teisę pačioms apsispręsti dėl aborto. Tai liberaliems kaliforniečiams turėtų patikti.

Martinas Kaplanas iš Pietų Kalifornijos universiteto Annenbergo komunikacijų mokyklos sakė, jog pirmalaikiai rinkimai, kuriais siekiama atšaukti itin nepopuliarų dabartinį valstijos gubernatorių, A. Schwarzeneggeriui yra geriausia proga laimėti, nes rinkimų taisyklėse numatyta, kad jam gali užtekti 15 proc. rinkėjų balsų.

REKLAMA

A. Schwarzeneggeris turi ir daugiau kozirių, galinčių padėti laimėti rinkimus, kurie įvyks po dviejų mėnesių. Jis yra turtingas ir gali pats finansuoti savo rinkimų kampaniją. Jis jau žino, kaip vykdyti filmų reklamos kampanijas ir moka patikti žmonėms.

"Sunku užsitikrinti didesnį pripažinimą per tokį trumpą laiką, nei užsitikrino Schwarzenggeris", - sakė Los Andžele dirbantis verslo profesorius Johnas Matsusaka (Džonas Macusaka).

Tačiau veiksmo filmų herojui imantis naujojo vaidmens, apžvalgininkai perspėja, kad jis gali būti sunkiausias per visą jo gyvenimą, nes jeigu jis bus išrinktas gubernatoriumi, jam teks spręsti neregėto masto finansines valstijos problemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijos biudžeto deficitas pasiekė rekordinę 38 mlrd. JAV dolerių (114 mlrd. litų) ribą, problemos vargina sveikatos apsaugos ir švietimo sistemas.

Nors rinkėjams jis gali pasirodyti ryškiausia asmenybė iš visų kandidatų, specialistai pažymi, jog nėra jokių garantijų, kad jis tapęs gubernatoriumi sugebės eiti šias pareigas.

"Neaišku, ar jis galės gerai dirbti", - sakė Pietų Kalifornijos universiteto teisės profesorė Elizabeth Garrett (Elizabet Garet), kuri pridūrė, kad A. Schwarzeneggeris valstijos parlamente gali susidurti su tokiais pačiais sunkumais kaip ir dabartinis valstijos gubernatorius demokratas Gray Davisas (Grėjus Deivisas).

Tačiau M. Kaplanas pažymėjo, kad Kalifornijos rinkėjams tai gali nerūpėti: "Šiuo metu manoma, kad žmonės už jį balsuos, nes jis yra įžymus. Jis lyg Amerikos stabas, bet niekas nežino, ką jis iš tikrųjų gali pasiūlyti".

AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų