REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Korupciniais ryšiais su kontrabandininkais įtarti buvę trijų teismų pirmininkai prašo Vilniaus apygardos teismą pripažinti jų atleidimą neteisėtu ir sugrąžinti į darbą. Pagal Teismų įstatymą, teisėjai gali apskųsti prezidento dekretus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas gavo buvusių Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkės Palmiros Linkevičienės, Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininko Dariaus Japerto ir Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko Arvydo Gudo ieškinius. Kada bus nagrinėjami buvusių teisėjų skundai, nežinoma. Manoma, kad posėdžiai įvyks po mėnesio ar net vėliau.

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas Konstantas Ramelis ketvirtadienį BNS sakė, kad prezidento dekretą apskundę pareiškėjai prašo pripažinti, kad buvo atleisti be pagrindo ir grąžinti juos į darbą. Priteisti piniginės kompensacijos neprašoma.

Buvę teisėjai yra įsitikinę, kad atleidžiant juos buvo pažeista procedūra. Kadangi buvo atleisti drausmine tvarka, juos visų pirma turėjo svarstyti Teisėjų garbės teismas.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjai mano, kad taip pat buvo pažeista jų nekaltumo prezumpcija, nes Teismų įstatymas numato, kad įtarus teisėją nusikaltimu, jo įgaliojimai sustabdomi iki bus priimtas nuosprendis. Buvę teisėjai teigia, kad jie nusikaltimų nepadarė.

Prezidento patarėja teisės klausimais Ona Buišienė, žurnalistams komentuodama teisėjų kreipimąsi į teismą, sakė, kad "konstitucinę teisę į teisminę gynybą Lietuvoje turi visi, nepriklausomai nuo jų padėties, pareigų, rasės, spalvos, lyties, amžiaus ar kitokių savybių".

"Taigi šiuo atveju buvę teisėjai įgyvendino savo konstitucinę teisę į teisminę gynybą, pateikdami ieškinius teismui", - pabrėžė patarėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu ji priminė, kad prezidentas yra vienintelis šalies pareigūnas, galintis atleisti apylinkių teismų teisėjus iš pareigų.

"R. Paksas šia teise pasinaudojo ir atleido", - sakė patarėja. Jos teigimu, trijų teisėjų atleidimo pagrindas buvo poelgis, pažeminęs teisėjo vardą.

Kaip žinia, Generalinė prokuratūra liepos 15 dienos pateikė įtarimus trijų Lietuvos teismų pirmininkams dėl talkinimo kontrabandininkams.

Pranešimai apie įtarimus buvo pateikti tuometiniams Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkui D. Japertui, Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkei P. Linkevičienei ir Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkui A. Gudui.

REKLAMA

D. Japertas, P. Linkevičienė ir A. Gudas įtariami piktnaudžiavę tarnyba ir trukdę teisėjams bei prokurorams tirti ir nagrinėti baudžiamąsias bylas. Be to, pareigūnai įtariami korupciniais ryšiais susiję su kontrabandininkų grupuote, veikę jų naudai ir galėję iš jų gauti atlygį.

Visi šie teisėjai iš darbo buvo atleisti prezidento Rolando Pakso dekretu liepos 22 dieną.

Netrukus iš pareigų atleista P. Linkevičienė pareiškė, kad teisybės ieškos teisme ir parašė kreipimąsi politikams, teigdama, kad " susidorojant" su ja nebuvo paisoma Konstitucijoje ir Europos Žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencijoje įtvirtintos nekaltumo prezumpcijos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų