REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės "Mažeikių nafta" turto iššvaistymo bylose atsakomybėn bus patraukta iki 20 asmenų, iš jų įtarimai jau pareikšti dviem buvusiems ministrams ir vienam viceministrui.

REKLAMA
REKLAMA

Tai žurnalistams po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu antradienį (08.19) pranešė generalinis prokuroras Antanas Klimavičius.

REKLAMA

Kaip anksčiau skelbta, tarp įtariamųjų yra buvęs konservatorių Vyriausybės valdymo reformų ir savivaldybių ministras Sigitas Kaktys. Kitų įtariamų asmenų pavardžių generalinis prokuroras neįvardijo.

Jis teigė, kad "Mažeikių naftos" turto iššvaistymo byloje atliktos visos dokumentinės revizijos bei ekspertizės, byloje yra per 60 epizodų, apie pusė jų susiję su nusikaltimais, įvykdytais prieš "Mažeikių naftos" privatizavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Klimavičiaus, ekspertai yra nustatę, kad tiek prieš "Mažeikių naftos" privatizavimą, tiek ir po jo bendrovė patyrė 1,5 mlrd. litų žalą. Pasak jo, nusikalstamais veiksmais padaryta žala bendrovei vertinama apie 800 mln. litų.

Prokuroras skeptiškai įvertino galimybę valstybei arba bendrovei susigrąžinti visus iššvaistytus milijonus.

Anot prokuroro, daugiausiai įtarimų yra dėl bendrovės turto iššvaistymo ir pasisavinimo bei dėl sutarčių, kuriose buvo "užprogramuota žala valstybei" sudarymo.

A. Klimavičiaus duomenimis, šiuo metu teismuose yra 2 neišnagrinėtos bylos, 5 bylos jau paruoštos perduoti teismui, vienos bylos teisminis nagrinėjimas teisme turi prasidėti rugsėjo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, trijų "Mažeikių naftą" valdžiusios JAV bendrovės "Williams International" atstovų baudžiamąjį persekiojimą Lietuva rengiasi perduoti JAV, nes įtariamieji yra JAV piliečiai.

Tačiau A. Klimavičius nedrįso prognozuoti, kada teisme bus nagrinėjama pagrindinė "Mažeikių naftos" turto iššvaistymo byla, pažymėjęs, kad joje - daugiau kaip 200 tomų ir su bylos medžiaga visų pirma turi susipažinti visi įtariamieji.

Pasak prezidento spaudos tarnybos pranešimo, susitikime su A. Klimavičiumi bei Mažeikių rajono apylinkės prokuratūros vyriausiuoju prokuroru Jurijumi Malininu prezidentas pažymėjo, kad visi kaltais pripažinti asmenys turės atsakyti pagal Lietuvos įstatymus - nesvarbu, kokio statuso ar rango jie būtų.

REKLAMA

R. Paksas paprašė teisėsaugos ir teisėtvarkos pareigūnų kuo greičiau ištirti ir perduoti teismui visas bylas, susijusias su bendrovės "Mažeikių nafta" turto grobstymu ir objektyviai įvertinti visus įrodymus. Valstybės vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad šių bylų nereikėtų politizuoti.

Prezidento įsitikinimu, bendrovės "Mažeikių nafta" turto išvaistymo bylų tyrimo nereikėtų skirtyti į etapus - prieš bendrovės privatizavimą ir po jo. Šalies vadovo manymu, visi bendrovės turto grobstymo faktai turi būti išaiškinti.

REKLAMA

1999 metais tuometinės valdančiosios konservatorių ir krikščionių demokratų daugumos sprendimu trečdalis "Mažeikių naftos" akcijų buvo parduota bendrovei "Williams". Pastaroji savo turimas akcijas ir "Mažeikių naftos" valdymo teises pernai pardavė Rusijos bendrovei "Jukos".

Ūkio ministerijos skaičiavimais, "Williams" valdymo laikotarpiu nuo 1999-ųjų iki šių metų rudens "Mažeikių nafta" patyrė 750 mln. litų nuostolių.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų