REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trylikai Indijos piliečių laiku negrįžus į Užsieniečių registracijos centrą (URC) Pabradėje, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pradėjo atidžiau stebėti išvykstančius iš Lietuvos asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį 9 valandą baigėsi nustatytas laikas, per kurį 16 Indijos piliečių, pirmadienį išėjusių iš Užsieniečių registracijos centro (URC) Pabradėje, privalėjo grįžti į centro teritoriją. Turimais duomenimis, nuo pirmadienio per tris paras į centrą grįžo tik trys indai, pranešė VSAT. URC įsikūręs maždaug už 60 km nuo Vilniaus.

REKLAMA

Reaguodama į tai, VSAT visuose pasienio kontrolės punktuose pradėjo atidžiau stebėti išvykstančius iš Lietuvos asmenis bei suaktyvino patruliavimą prie valstybės sienos.

Prieglobsčio Lietuvoje prašantys Indijos piliečiai, gavę URC administracijos leidimą, iš centro teritorijos išėjo pirmadienį ir į jį privalėjo grįžti praėjus 72 valandoms. Šis laiko tarpas yra nustatytas Lietuvos teisės aktuose, reglamentuojančiuose pabėgėlio statuso suteikimą.

REKLAMA
REKLAMA

Galimybe išeiti iš URC teritorijos minėtam laikui gali pasinaudoti visi centre gyvenantys užsieniečiai, kurių prašymus dėl pabėgėlio statuso suteikimo nagrinėja Migracijos departamentas.

Būtent tokius prašymus URC administracijai liepos 21 dieną įteikė 16 Indijos piliečių, kurie iki tol gyveno nelegalių migrantų sektoriuje.

Nelegalų sektoriuje indams, kaip ir kitiems nelegaliems migrantams, URC teritorijoje buvo ribojama judėjimo laisvė - iš uždaros zonos jie galėdavo išeiti tik lydimi pasieniečių konvojaus.

Gavus Indijos piliečių prašymus ir juos pradėjus nagrinėti Migracijos departamentui, visi indai po kelių dienų iš nelegalių migrantų sektoriaus buvo perkelti į gyvenamąsias patalpas, skirtas prieglobsčio prašantiems asmenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastarajame sektoriuje apgyvendinti užsieniečiai įgyja teisę laisvai vaikščioti po URC teritoriją, išskyrus kelias apsaugos zonas.

Informavę URC pareigūnus, prieglobsčio prašytojai turi teisę 72 valandoms išvykti iš centro. Šia teise pirmadienį ir pasinaudojo grupė Indijos piliečių.

URC vadovas Robertas Petraitis trečiadienį sakė BNS, kad teisė trims paroms išeiti iš URC teritorijos pasinaudoję indai, turimomis žiniomis, "iškart išvažiavo į Vilnių".

Pareigūnas teigė įtariąs, kad iš centro išėję indai mėgins pasprukti iš Lietuvos. Pasak R. Petraičio, daugumą turėtų asmeninių daiktų nelegalai pasiėmė su savimi, be to, jie turi dokumentus, nurodančius jų statusą. Šie dokumentai netinkami vykti per valstybės sieną.

REKLAMA

URC vadovo teigimu, indai prieglobsčio Lietuvoje prašė ne savo noru, o pakurstyti ne kartą iš Lietuvos deportuoto ir dabar centre apgyvendinto azerbaidžaniečio Ibrahimo Gulijevo.

I. Gulijevas yra nepatenkintas teismo sprendimu sugriežtinti jo priežiūros sąlygas centre ir jau ne pirmą kartą centre organizuoja masines protesto akcijas, kuriose pastarąjį kartą dalyvavo ir iš centro pabėgę indai. Pats azerbaidžanietis teigia neketinąs išvykti iš Lietuvos ir norįs čia gyventi su savo žmona ir vaikais.

Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, teismo sprendimu, laikinai apgyvendinami neteisėtai esantys ir neteisėtai atvykę į Lietuvą užsieniečiai. Migracijos departamento sprendimu, URC taip pat apgyvendinami užsieniečiai, prašantys suteikti pabėgėlio statusą Lietuvoje.

Šiuo metu URC gyvena 86 nelegaliai į Lietuvą atvykę užsieniečiai, dauguma jų - Indijos ir Rusijos piliečiai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų