REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis) ir Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) surengė derybas, kuriomis buvo siekiama užbaigti šią vasarą tarp Romos ir Berlyno įsiplieskusį žodžių karą, privertusį G.Schroederį atšaukti planuotas atostogas Italijoje.

REKLAMA
REKLAMA

"Negalima kalbėti apie santykių tarp abiejų šalių pagerėjimą, nes jie niekad nebuvo pablogėję. Santykiai visuomet buvo puikūs", - po valandą trukusio viršūnių susitikimo surengtoje bendroje spaudos konferencijoje teigė S.Berlusconi.

REKLAMA

Jam antrindamas G.Schroederis sakė: "Italija yra pasakiška šalis, mūsų santykiai yra labai labai geri, tiek ekonominiais klausimais, tiek kultūros ir mokslo srityje. Tas pats pasakytina ir apie asmeninius santykius".

Abu lyderiai per visą spaudos konferenciją šypsojosi ir pozavo fotografams vienas kitam šiltai spausdami rankas.

Pasak S.Berlusconi, jie aptarė Europos Sąjungos (ES) konstitucijos projektą, dvišalius santykius ir tarptautinius klausimus, tarp jų padėtį Afganistane, Irake bei Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo viršūnių susitikimu siekta užbaigti pašlijusių tarpusavio santykių laikotarpį, kuris prasidėjo šį vidurvasarį, susivaidijus dabar ES pirmininkaujančiai Italijai ir ekonomiškai stipriausiai iš visų penkiolikos šalių bloko valstybei Vokietijai.Vis dėlto tai, kad penktadienį S.Berlusconi paskutinę minutę atsisakė vykti į Veronos operoje vykusį spektaklį, kurį žiūrėjo G.Schroederis bei Europos Komisijos (EK) pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis), sukritikavo centro ir kairiųjų opozicija.

S.Berlusconi aiškino norėjęs išvengti susidūrimo su demonstrantais, kurie būtų galėję sudrumsti muzikai skirtą vakarą, tačiau opozicija atkirto, kad tikras lyderis neturėtų baidytis triukšmadarių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos ir Italijos santykiai pašlijo, kai liepos pradžioje pristatydamas Europos Parlamentui Strasbūre savo programą, S.Berlusconi pareiškė, kad jį kritikavęs vokiečių europarlamentaras socialistas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) galėtų filme suvaidinti nacių koncentracijos stovyklos prižiūrėtoją.

Kai jau atrodė, kad šis Italijos pirmininkavimo ES pradžią aptemdęs incidentas ima gesti, alyvos į ugnį vėl šliukštelėjo tuometinis Italijos viceministras Stefano Stefani (Stefanas Stefanis).

Pasipiktinimo audrą, pasibaigusia jo atsistatydinimu, šis turizmą kuruojantis italų pareigūnas sukėlė dešiniosios pakraipos dienraštyje "La Padania" vokiečių turistus išvadinęs "baltaplaukiais hypernacionalistais", kurie kiekvieną vasarą triukšmingai užplūsta Italijos paplūdimius ir čia arogantiškai plempia alų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų