REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva savo atstovą laikinojoje Irako administracijoje turėtų paskirti iki spalio 1 dienos, trečiadienį rašo uostamiesčio dienraštis "Vakarų ekspresas".

REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio teigimu, prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas tvirtina, kad kandidatūros į šį postą jau yra aiškios. Jas turi apsvarstyti prezidentas Rolandas Paksas ir premjeras Algirdas Brazauskas.

REKLAMA

"Kol kas dar galima tikėtis, kad iki spalio 1 dienos Lietuva jau turės oficialų atstovą Irake. Žinoma, daug kas priklauso nuo nuolat besikeičiančios situacijos toje šalyje. Deja, pastarųjų mėnesių įvykiai patvirtino, kad ten dar nėra saugu", - sakė A.Medalinskas.

Anksčiau buvo teigiama, kad sprendimas dėl Lietuvos atstovo Irake turėtų būti priimtas prezidentui grįžus iš atostogų, kurios baigėsi rugpjūčio viduryje.

Tačiau atstovo skyrimo procedūrą, anot A.Medalinsko, stabdė neaiški situacija Irake.

Gegužės pabaigoje posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba nusprendė siekti galimybių, kad Lietuvos ekspertai dalyvautų laikinojoje Irako administracijoje, bei paremti Lietuvoje įmonių galimą dalyvavimą tarptautiniuose Irako atstatymo projektuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak "Vakarų ekspreso", tai, kad Lietuva neturi savo atstovo Irako administracijoje, buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl lietuviai verslininkai nebuvo pakviesti į rugpjūčio pradžioje Jordanijos sostinėje Amane vykusią tarptautinę konferenciją "Irako rekonstrukcija: galimybės ir iššūkiai".

Dienraščio teigimu, Lietuvos užsienio reikalų ministerijos ir verslininkus vienijančių organizacijų duomenimis, lietuvių atstovai šioje konferencijoje nedalyvavo, nes tiesiog nebuvo pakviesti.

"Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl lietuviai nebuvo pakviesti dalyvauti minėtoje konferencijoje yra ta, kad Irake nėra oficialaus Lietuvos atstovo, su kuriuo būtų galima tiesiogiai bendrauti ir derinti projektus", - rašo "Vakarų ekspresas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymi, kad kai kurios šalys jau seniai turi savo atstovus Irake. Jie užsiima tarpininkavimu tarp šios Persijos įlankos regiono šalies atstatyme dalyvaujančių užsienio šalių bendrovių ir oficialių pareigūnų, prižiūrinčių šį procesą.

Tačiau, pasak prezidento patarėjo A.Medalinsko, Lietuvos įmonių, norinčių dalyvauti Irako atstatyme, vis mažėja. Kol kas yra tik viena bendrovė - "Montuotojas", - kuri realiai galėtų tuo domėtis, nes šios įmonės vadovai turi sudarę tarptautinius kontraktus.

Tačiau rugpjūčio pradžioje bendrovės direktorius Alfonsas Jaras teigė, kad "yra daug darbo ir Lietuvoje", todėl galimybės dirbti Irake nesureikšminamos.

REKLAMA

"Vakarų ekspreso" teigimu, prie karo nualinto Irako atstatymo nežada prisidėti ir uostamiesčio statybinės įmonės, kurių atstovai tikina, kad kol kas jos net nespėja įvykdyti visų užsakymų Lietuvoje.

"Mes nespėjame įvykdyti lietuvių užsakymų, tai ko veržtis į tą Iraką. Nebuvo nė tokios minties", -sakė Klaipėdoje įsikūrusios UAB "Deglas" direktorius Algirdas Vaičkus.

Tuo tarpu kitų statybinių įmonių darbuotojai teigia, jog galimybė lengvai užsidirbti Irake - ne lietuvių nosiai ir mano, kad net pačios stambiausios Lietuvos įmonės neturi jokių galimybių konkuruoti su užsienio statybinėmis kompanijomis.

UAB "Flagita" technikos direktoriaus Raimundo Klionausko nuomone, bet kuri Lietuvos statybinė įmonė yra per smulki, kad galėtų konkuruoti su JAV ar Europos šalių stambiomis įmonėmis. Tai suvokdami, lietuviai, R.Klionausko teigimu, net nebandė domėtis galimybe prisidėti prie Irako atstatymo.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų