REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos generalinė prokuratūra ketvirtadienį pareiškė protestą dėl Rygos apygardos teismo sprendimo pakeisti kardomąją priemonę antivalstybine veikla kaltinamam buvusiam omonininkui Igoriui Gorbanui, kurį Lietuva birželį perdavė Latvijai.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai sakė, kad Baudžiamosios teisės departamento vyresnysis prokuroras Erikas Zveiniekas proteste nurodė, jog I.Gorbanui inkriminuojamo nusikaltimo sunkumas nesuderinamas su pasirinkta kardomąja priemone - pasižadėjimu neišvykti.

REKLAMA

Rygos apygardos teismas pranešė BNS, kad Generalinės prokuratūros protesto dar negavo.

I.Gorbanas Rygos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų teismo kolegijos tiriamojoje baudžiamojoje byloje yra kaltinamas už 1991 metais įvykdytus veiksmus, kuriais buvo siekiama prievartos būdu nuversti Latvijos valstybinę valdžią.

Rygos apygardos teismas rugpjūčio 15 dieną pakeitė anksčiau I.Gorbanui paskirtą kardomąją priemonę - suėmimą - pasižadėjimu neišvykti. Jis buvo paleistas teismo salėje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Lietuvos ir Latvijos tardymo izoliatoriuose jis praleido maždaug 10 mėnesių.I.Gorbanui gresia 10-15 metų laisvės atėmimo bausmė ir turto konfiskavimas.

I.Gorbaną, kaip per Interpolą už sunkius valstybinius nusikaltimus ieškomą asmenį, Latvijai pagal šios valstybės prašymą dėl ekstradicijos išdavė Lietuva, kurios pareigūnai jį sulaikė pernai, Kaliningrado srities pasienyje.

Tačiau Lietuva ne iš karto nusprendė jį išduoti, nes buvo nuspręsta jį apklausti kaip asmenį, galėjusį dalyvauti 1991 metais Medininkų pasienio poste nužudant septynis Lietuvos muitinės ir policijos pareigūnus ir vieną pareigūną sunkiai sužeidžiant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I Gorbanui buvo surengta akistata su vieninteliu po sunkaus sužeidimo išgyvenusiu Medininkų žudynių liudininku, buvusiu muitininku Tomu Šernu, kuris viešai pareiškė, kad atpažino jį kaip vieną žudikų.

Po atlikto tyrimo Lietuvos generalinis prokuroras Antanas Klimavičius pareiškė, jog buvęs sovietų smogikas Medininkų žudynėse nedalyvavo, nes tuo metu buvo Vilniuje, todėl gali būti išduotas Latvijai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų