REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį (08.23) Lietuvoje bus iškeltos valstybinės vėliavos su gedulo kaspinais, taip paminint Juodojo kaspino dieną - Molotovo-Ribbentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų pasirašymo metines.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 64 metus, rugpjūčio 23 dieną, stalininė Sovietų Sąjunga ir nacių Vokietija pasirašė vadinamąjį Molotovo-Ribbentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalijo Europą. Šie sandėriai sudarė sąlygas sovietams pusei šimtmečio okupuoti Baltijos valstybes ir paskirti jose marionetines vyriausybes.

REKLAMA

Lietuvos Sąjūdis penktadienio vidurdienį prie Rusijos ambasados Vilniuje rengia piketą Juodojo kaspino dienai ir pakto padariniams paminėti.

Be to, rugpjūčio 22-24 dieną vyks XII tradicinis tarptautinis estafetinis bėgimas "Baltijos kelias", skirtas Juodojo kaspino dienai paminėti. Jis prasidės Vilniuje ir baigsis Taline.

Pirmą kartą viešai Molotovo-Ribbentropo pakto metinės Vilniuje buvo paminėtos mitingu 1987 metų rugpjūčio 23 dieną prie paminklo Adomui Mickevičiui, nepaisant tuometinės sovietinės administracijos draudimo. Jį tuomet surengė Lietuvos laisvės lyga.

REKLAMA
REKLAMA

1989 metais, minėdami pakto pasirašymo metines, šimtai tūkstančių Estijos, Latvijos ir Lietuvos gyventojų, sudarę gyvą grandinę, susikibo rankomis, taip demonstruodami tarpusavio solidarumą. Ši grandinė nusidriekė nuo Vilniaus iki Talino.

Dar po metų, 1990-aisiais, Lietuvos Sąjūdis surengė demonstraciją prie Lietuvos ir Lenkijos sienos, kurią tuomet dar kontroliavo sovietų pareigūnai, nors Lietuva jau buvo paskelbusi nepriklausomybės atkūrimą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų