REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak dienraščio "The Guardian" pirmadienį (08.25) iki vienuoliktos valandos vakaro buvo bandoma pasiekti susitarimą Ženevoje vykstančiose pasaulinės prekybos liberalizavimo derybose. Dėl sunkių derybų ypač kritikuojamos Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES), kurios iš skurdžiųjų šalių reikalauja smarkiai sumažinti pramoninių prekių importo muitus, o pačios tesiūlo nedidelį savo muitų apkarpymą.

REKLAMA
REKLAMA

Artėjant po dviejų savaičių vyksiančiam Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) susitikimui Meksikoje, pirmadienį Ženevoje susitikę derybininkai svarstė naują projektą, kuriuo bandoma pasiekti kompromisinį susitarimą.

REKLAMA

Tačiau, anot šaltinių, norint išgelbėti derybas nuo žlugimo, teks dar gerokai paplušėti, nes kol kas nesutariama ne tik dėl pramoninių prekių importo muitų, bet ir dėl žemės ūkio ir paslaugų sektorių, investicijų, konkurencinės politikos bei galimybės naudotis pigiais medikamentais.

Pasak vieno eksperto, ES, JAV ir Kanados bendrai parengtas projektas dėl ne žemės ūkio produktų "verstų kai kurias skurdžiausias pasaulio šalis smarkiai sumažinti (importo) muitus, išsivysčiusioms šalims tesiūlant nereikšmingas nuolaidas". Ekspertas pridūrė, kadjog minėtas projektas "nėra rimtas pagrindas deryboms ir kelia grėsmę sėkmės perspektyvoms Meksikoje".

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ES, JAV ir Kanados bendrą pasiūlymą labiausiai ne žemės ūkio produktų importo muitus turėtų mažinti besivystančios šalys, kuriose šie muitai gana dideli, o ne Vakarų valstybės, pasižyminčios nedideliais pramoninių prekių muitais. Ne pelno siekianti plėtros organizacija "Oxfam" pažymi, kad Briuselis atmetė žemės ūkio produktų muitų, kurie ES yra gana aukšti, mažinimą.

"Oxfam" skaičiavimais, pagal siūlomą projektą JAV ir ES savo muitus sumažintų atitinkamai 24 proc. ir 28 proc., o tokioms šalims kaip Indija, Brazilija, Indonezija, Tailandas ir Gana muitus tektų apkarpyti daugiau nei 70 proc. Bolivijai ir Kenijai savo muitų lygį reikėtų mažinti net 80 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei neturtingosioms valstybėms nebus leista savo pramonės sektorius liberalizuoti laipsniškai, šiose šalyse bus prarasta daug darbo vietų, nukentės jų prekybos balansas, o vyriausybės neteks svarbių pajamų iš muitų.

"Derybose dėl dalyvavimo ne žemės ūkio produktų rinkoje nebus išvengta nė vienos pusės griežtų pozicijų, - aiškino "Oxfam". - Tačiau griežtos pozicijos neturi reikšti, kad žaidimo taisyklės yra nukreiptos prieš silpniausius ir labiausiai pažeidžiamus žaidėjus".

Nesutarimus tarp turtingųjų ir skurdžiųjų šalių visose svarbiausiose derybų srityse išryškino pasiūlymas, kurį sekmadienį vakare paskelbė PPO bendrajai tarybai pirmininkaujantis Urugvajaus ambasadorius Carlos Perezas del Castillo (Karlosas Peresas del Kastiljas). Urugvajaus atstovas pažymėjo, kad jo pasiūlymas "šiame etape nepretenduoja būti priimtas ir neapriboja jokios delegacijos pozicijų nė vienu svarstomu klausimu".

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų