REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prezidentui Rolandui Paksui antradienį (08.19) susitikus su generaliniu prokuroru Antanu Klimavičiumi, Prezidentūra išplatino spaudos pranešimą, kuriame teigiama, jog prezidentas sieks, kad būtų nubausti visi kalti “Mažeikių naftos” byloje. Konservatoriai tai pavadino politine byla. Tad kas tai yra - noras įvykdyti teisingumą ar politinių oponentų triuškinimas?

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjunga trečiadienį priėmė politinį pareiškimą, kuriame teigiama, kad kaltinimai buvusiems ministrams "teisiškai yra visiškai niekiniai, tačiau politiškai gerai apskaičiuoti".

REKLAMA

Pareiškime akcentuojama, kad mėginimai per pastaruosius keletą metų "Mažeikių naftos" patirtus nuostolius priskirti neva blogoms sutartims ekonomiškai taip pat yra niekuo nepagrįsti. Pareiškime pabrėžiama, kad buvusiems ministrams keliamomis bylomis siekiama nuteisti ne atskirus ministrus, o visą tuometę politinę valdžią, Vyriausybę, jos vykdytą provakarietišką politiką.

"Belieka tikėtis, kad Generalinei prokuratūrai dar neįteiktas politinių varžovų, su kuriais reikia susidoroti, sąrašas", teigiama Tėvynės sąjungos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį po susitikimo su prezidentu generalinis prokuroras A. Klimavičius paskelbė, kad bendrovės "Mažeikių nafta" turto iššvaistymo bylose atsakomybėn bus patraukta iki 20 asmenų, iš jų įtarimai jau pareikšti dviem buvusiems ministrams ir vienam buvusiam viceministrui.

Žiniasklaidos teigimu, tai buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, susisiekimo ministras Rimantas Didžiokas ir ūkio viceministras Antanas Bartulis.

Tarp įtariamųjų yra ir trys JAV piliečiai - du "Mažeikių naftą" valdžiusios bendrovės "Williams International" vadovai bei vienas žemesnio rango darbuotojas. Jų baudžiamąjį persekiojimą Lietuva rengiasi perduoti JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu paaiškėjo, kad šiai bendrovei padaryta 1,5 milijardo litų žalos. Maždaug 800 milijonų litų nuostolio įmonė patyrė dėl tyčia vykdytų nusikalstamų veiksmų.

Reaguodama į generalinio prokuroro paskelbtą informaciją, antradienį konservatorė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad jeigu būtų norima "Mažeikių naftos" istoriją nagrinėti ne politizuotai ir labai plačiai bei atvirai, tada reikėtų kalbėti ir apie patį prezidentą, nes jam esant premjeru konservatorius S. Kaktys buvo įgaliotas parafuoti sutartį su "Williams International".

REKLAMA

R. Paksas 1999 metais atsistatydino iš ministro pirmininko pareigų, atsisakydamas pasirašyti suderėtą sutartį su JAV bendrove "Williams International" dėl "Mažeikių naftos" akcijų pardavimo, ir išliko nuosekliu šio sandorio kritiku.

1999 metais tuometinės valdančiosios konservatorių ir krikščionių demokratų daugumos sprendimu trečdalis "Mažeikių naftos" akcijų buvo parduota bendrovei "Williams". Ši savo turimas akcijas ir "Mažeikių naftos" valdymo teises pernai pardavė Rusijos bendrovei "Jukos".

Ūkio ministerijos skaičiavimais, "Williams" valdymo laikotarpiu nuo 1999-ųjų iki šių metų rudens "Mažeikių nafta" patyrė 750 mln. litų nuostolių.

Laidoje dalyvaus Andrius Kubilius, Henrikas Žukauskas ir kiti.

Tiesioginę “Spaudos klubo” laidą žiūrėkite per Lietuvos televiziją 21.00 val.

Laidos autorius ir vedėjas - Audrius Siaurusevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų