REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV žurnalistai raminasi - elektros tinklų katastrofa neturi pakirsti Šiaurės Amerikos ūkio atsigavimo. Jie tikisi, kad šalies ūkis antrą metų pusmetį ūgtels net 5 procentus. Užsienio verslo naujienas apžvelgia “Laisvosios Europos” radijo žurnalistas Darius Udrys.

REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio “Washington Times” cituojamų ekonomikos žinovų teigimu, didysis Šiaurės Amerikos elektros tinklų sutrikimas neturėtų pakirsti Jungtinių Valstijų ūkio atsigavimo. Sutrikus elektrai praėjusį penktadienį teko sustabdyti darbą įvairiose gamyklose, tarp jų, svarbios automobilių gamyklos Detroite ir Kanadoje. Jungtinių Valstijų gamintojų draugijos skaičiavimais, sutrikimas paveikė 26 procentus šalies pramonės. Tačiau, pasak bendrovės “Banc of America Capital Management” vyriausiosios ekonomistės Lynn Reaser, elektros tiekimas buvo atkurtas pakankamai greitai. Greitas akcijų rinkų atsigavimas rodo, kad investuotojai nesitiki ilgalaikės žalos. Esą sutrikimo poveikį galima lyginti su sniego pūga. Skaičiuojama, kad sutrikimas padarė iki penkių milijardų dolerių žalos. Tai nežymi suma 10 tūkstančių milijardų dolerių vertės ūkyje (10 000 000 000 000, angl. trillion).

REKLAMA

Ekonomistai prognozuoja, kad Jungtinių Valstijų ūkio metinė augimo norma antrą metų pusę sieks 4, gal net 5 procentus. Mažmeninės prekybos rodikliai per pastaruosius tris mėnesius išaugo 12 procentų, jau trečią mėnesį didėja pramonės gamyba.

Bet, pasak dienraščio “Wall Street Journal”, kai kurie ekonomistai būgštauja, kad plataus vartojimo prekių kainos didėja ne dėl augančios paklausos, bet dėl mažėjančios pasiūlos. Nerimą kelia tai, kad brangsta būtent tokios prekės kaip auksas ir energetikos ištekliai, kurių kaina turėtų mažėti ūkiui atsigaunant.

Jungtinių Valstijų ūkio atsigavimas kelia ir dolerio vertę. Dolerio ir euro kursas šią savaitę pasiekė keturių mėnesių rekordą - 1 doleris vakar Niujorke buvo vertas 1 euro ir 10,5 cento. Vakarykštį euro nuosmukį paskatino Taivano centrinio banko pareiškimas, kad bankas gali nekeisti dalies savo 182 milijardų dolerių vertės užsienio valiutos atsargų į eurus, nors anksčiau žadėta. Banko nuomone, euro vertė neatitinka dabartinės jo kainos. Dolerio pakilimą taip pat paskatino “Dow Jones” pramonės akcijų rodiklio kilimas. Tai skatina užsienio investuotojus grįžti į Ameriką, o tai didina dolerio paklausą. Valiutos žinovai nesutaria, ar doleris toliau stiprės. “Tokyo-Mitsubishi” banko ekonomistas Derekas Halpennis mano, kad po metų euras bus vertas dolerio ir dviejų centų. Bet Niujorko bendrovės “Brown Brothers Harriman” ekonomistė Lara Rhame mano, kad doleris vėl smuks iki 1 euro ir 25 penkių centų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų