REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis ragina išanalizuoti visų šalies vyriausybių sprendimus, susijusius su bendrovės "Mažeikių nafta" privatizavimu ir atvėrusius kelią JAV kompanijos "Wiliams International" atėjimui į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

"Kalbant apie premjerų atsakomybę šioje istorijoje, ji gula ant visų ministrų pirmininkų, kurių vadovaujamos vyriausybės organizavo "Mažeikių naftos" privatizavimą, pečių", - pirmadienį (08.25) Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. Andriukaitis.

REKLAMA

Jis minėjo 1999 metais, kai buvo pasirašytos sutartys su "Williams", premjero pareigas ėjusius tuometinius konservatorius Gediminą Vagnorių, Rolandą Paksą, Ireną Degutienę ir Andrių Kubilių.

Pirmieji du vėliau paliko konservatorius - G. Vagnorius šiuo metu vadovauja nuosaikiesiems konservatoriams, o R. Paksas, iš pradžių perėjęs pas liberalus ir vėliau įsteigęs savo Liberalų demokratų partiją, šių metų vasarį pradėjo eiti šalies prezidento pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę po pokalbio su prezidentu Lietuvos generalinis prokuroras Antanas Klimavičius paskelbė, kad bendrovės "Mažeikių nafta" turto iššvaistymo bylose atsakomybėn bus patraukta iki 20 asmenų, iš jų įtarimai jau pareikšti dviem buvusiems ministrams ir vienam buvusiam viceministrui.

Žiniasklaidos teigimu, tai buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, susisiekimo ministras Rimantas Didžiokas ir ūkio viceministras Antanas Bartulis. Visi jie 1999 metais dirbo konservatorių Vyriausybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicinė Tėvynės sąjunga tai įvertino kaip politinį procesą.

Pasak generalinio prokuroro, tyrimo metu paaiškėjo, kad "Mažeikių naftai" padaryta 1,5 milijardo litų žalos. Prokurorų vertinimu, maždaug 800 milijonų litų nuostolio įmonė patyrė dėl tyčinių nusikalstamų veiksmų.

Prezidento sprendimą pakviesti į pokalbį generalinį prokurorą, kad šis informuotų apie "Mažeikių naftos" turto grobstymo bylos tyrimą, V. Andriukaitis pavadino "nekvalifikuotu poelgiu", prasilenkiančiu tiek su jo, kaip šalies vadovo įgaliojimais, tiek kaip buvusio premjero atsakomybe valstybei už sprendimus, kuriuos darė jo vadovaujamas ministrų kabinetas derantis su "Williams".

REKLAMA

"Nemaloniai nuteikė R. Pakso elgesys, kai arba užmiršęs Vyriausybės, kuriai pats vadovavo, sprendimus, arba juos, po kuriais yra ir jo parašai, ignoruodamas, kviečiasi generalinį prokurorą. Reikia susirūpinti, kad prezidento teisininkai geriau patartų šalies vadovui, kaip jam elgtis, ir ypač tokioje byloje, kur R. Pakso, kaip buvusio premjero, atsakomybės klausimas taip pat minimas", - sakė V. Andriukaitis. Pasak jo, R. Paksas negali būti neapklausiamas "Mažeikių naftos" byloje vien todėl, kad šiandien jis yra šalies vadovas.

REKLAMA

"R. Pakso elgesys jo vadovaujamam ministrų kabinetui priimtiems sprendimams būtų įvertinamas adekvačiai. Viena yra nusiplauti rankas ir nematyti savo atsakomybės, o kita - raginti bylą kuo greičiau perduoti teismui ir taip susikrauti politinių taškų", - pabrėžė V. Andriukaitis.

R. Pakso vadovaujamas ministrų kabinetas vedė derybas su "Williams" dėl "Mažeikių naftos" privatizavimo, tačiau pardavimo sutarčių pasirašymo išvakarėse R. Paksas pareiškė joms nepritariąs ir atsistatydino iš premjero posto. Nuo to laiko jis yra nuoseklus sandorio kritikas.

1999 metais tuometinės valdančiosios konservatorių ir krikščionių demokratų daugumos sprendimu trečdalis "Mažeikių naftos" akcijų buvo parduota bendrovei "Williams". Ji savo turimas akcijas ir "Mažeikių naftos" valdymo teises pernai pardavė Rusijos bendrovei "Jukos".

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų