REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename brangiausių lietuviškų filmų, kurio biudžetas siekia 5 milijonus litų, nusifilmavusiems lietuvių aktoriams uždelsti išmokėti atlyginimai.

REKLAMA
REKLAMA

BNS žiniomis, aktoriai turėjo gauti atlyginimus iki liepos 1 dienos. Liepos pabaigoje aktoriai gavo filmo direktoriaus, prodiuserių ir režisieriaus pasirašytus laiškus, kuriuose rašoma, kad "Filmavimas - labai atsakingas ir reikalaujantis ypač didelių materialinių resursų procesas. Dėl šio proceso imlumo ir apimties mes nespėjame atsiskaityti su jumis".

REKLAMA

Laiško autoriai pabrėžia, kad "laikini sunkumai" nekeičia autorinės sutarties, jos sąlygų bei tarpusavio įsipareigojimų.

Su aktoriais žadama visiškai atsiskaityti per visą šių metų trečiąjį ketvirtį.

Beje, laiškai buvo datuoti liepos 1 diena.

Kaip BNS teigė filmo direktorius Gintautas Dalyda, filmo finansavimas, didžiąja dalimi - iš Kultūros ministerijos, yra išdėstytas ketvirčiais. Kadangi filmo gamyba yra "žvėriškas pinigų siurblys", tris savaites trukęs filmavimas "surijo" vos ne trijų ketvirčių finansus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu, pasak G. Dalydos, yra atsiskaityta su filmavimo grupe ir dalimi aktorių. Filmo direktorius tikino, kad kita dalis gaus atlyginimus iki rugsėjo vidurio.

Vokiečių aktoriams moka vokiečių koprodiuseriai.

"Getą" kuria kino įmonė "Seansas", bendradarbiaudama su dviem vokiečių kompanijomis - "Dragon Cene' V.I.E." bei "New Transit Entertainment".

Nuo gegužės iki liepos nufilmuota apie 80 proc. filmo, o likusi dalis bus kuriama lapkričio-gruodžio mėnesiais. Tuo metu bus filmuojamos lauko scenos.

Filmo biudžetas viršija 5 mln. litų - tai yra didžiausias lietuvių kinematografijos projektas nepriklausomoje Lietuvoje. Lietuvos kultūros ministerija "Geto" filmavimui skyrė milijoną litų, taip pat naudojamos specialiai filmui paremti įkurtame "Geto fonde" sukauptos lėšos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant šių įspūdingų sumų, dar liepos mėnesį įpusėjus filmavimui filmo kūrėjai juokavo, kad "Getas" kuriamas praktiškai be biudžeto, viskam nuolat trūksta lėšų, o panašaus masto projektas, pavyzdžiui, Holivude, gautų keliagubai didesnį finansavimą.

"Pagal visame pasaulyje žinomą Joshua (Jošua) Sobolio pjesę kuriamame filme pasakojama apie Vilniaus gete veikusį žydų teatrą, kuris myriop pasmerktųjų gyvenimus pratęsė daugiau nei metams. Per šį laikotarpį į teatro pasirodymus parduota daugiau nei 70 tūkstančių bilietų, vien pirmaisiais geto teatro egzistavimo metais buvo suvaidinta 111 spektaklių. Vaidinimus stebėjo ne tik geto gyventojai, bet ir getui vadovavę naciai.

REKLAMA

Tokia 1942 metais gete atidaryto žydų teatro idilė nevienam įkvėpė viltį išlikti, išreikšti save ir nepasiduoti nevilčiai.

"Getas" buvo filmuojamas viename seniausių Vilniaus teatrų - Rusų dramos teatre, taip pat Subačiaus gatvėje esančiame name - buvusiame vienuolyne, A. Mickevičiaus bibliotekoje, Bokšto gatvėje.

Pagrindinį nacių karininko Kettelio (Ketelio) vaidmenį filme apie Vilniaus geto teatrą kūrė vokiečių aktorius 25 metų Sebastianas Hulkas (Sebastianas Hiulkas). Filme taip pat vaidino žymūs vokiečių aktoriai Heino Ferchas (Hainas Ferčas) ir Jorkas Lamprechtas, vengrų aktorė, dainininkė ir balerina Erica Moraszan (Erika Morašan) atliko Geto teatro dainininkės, vienos pagrindinių jo aktorių, Chajos vaidmenį.

"Gete" filmavosi ir Lietuvos teatro meistrai - Andrius Žebrauskas, Alvydas Šlepikas, Vytautas Šapranauskas, Margarita Žiemelytė, Adrija Čepaitė, Asta Baukutė ir kiti.

Filmo premjera įvyks Lietuvoje 2004 metais.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų