REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir Latvijos bėgikai penktadienį (08.22) iš Vilniaus startuos Talino link, taip paminėdami Juodojo kaspino dieną - Molotovo-Ribbentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų pasirašymo metines.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, dvyliktasis tradicinis tarptautinis estafetinis bėgimas "Baltijos kelias", skirtas pakto pasirašymo bei gyvojo Baltijos kelio metinėms, prasidės penktadienį sostinės centrinėje Arkikatedros aikštėje ir baigsis sekmadienį Taline, Parlamento rūmų aikštėje.

REKLAMA

Kaip BNS sakė maratono koordinatorius, Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos prezidentas Romas Bernotas, iš Vilniaus Talino link penktadienį bėgs 18 lietuvių bei iki 10 latvių bėgikų. Pasak jo, prie šios grupės estai galbūt prisijungs tik jiems kirtus Estijos sieną.

Bėgikams iš viso reikės įveikti 600 kilometrų - po 200 kilometrų kasdien.

Prieš 64 metus, rugpjūčio 23 dieną, stalininė Sovietų Sąjunga ir nacių Vokietija pasirašė vadinamąjį Molotovo-Ribbentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalijo Europą. Šie sandėriai sudarė sąlygas sovietams pusei šimtmečio okupuoti Baltijos valstybes ir paskirti jose marionetines vyriausybes.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą viešai Molotovo-Ribbentropo pakto metinės Vilniuje buvo paminėtos mitingu 1987 metų rugpjūčio 23 dieną prie paminklo Adomui Mickevičiui, nepaisant tuometinės sovietinės administracijos draudimo. Jį tuomet surengė Lietuvos laisvės lyga.

1989 metais, minėdami pakto pasirašymo metines, šimtai tūkstančių Estijos, Latvijos ir Lietuvos gyventojų, sudarę gyvą grandinę, susikibo rankomis, taip demonstruodami tarpusavio solidarumą. Ši grandinė nusidriekė nuo Vilniaus iki Talino.

Dar po metų, 1990-aisiais, Lietuvos Sąjūdis surengė demonstraciją prie Lietuvos ir Lenkijos sienos, kurią tuomet dar kontroliavo sovietų pareigūnai, nors Lietuva jau buvo paskelbusi nepriklausomybės atkūrimą.

Dabar Juodojo kaspino diena Lietuvoje kasmet minima kaip atmintina diena.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų