REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netradicinės muzikos ir baltų kultūros mėgėjus sukviečiantis tradicinis tarptautinis neofolkloro festivalis "Mėnuo Juodaragis" šiemet rugpjūčio 22-24 dieną rengiamas prie Kernavės esančioje Valiukiškių gyvenvietėje, ant Neries kranto. Tris dienas vyks koncertai, paskaitos, parodos, bus demonstruojami filmai ir senieji amatai.

REKLAMA
REKLAMA

Jau septintąjį kartą vyksianti šventė pasižymės įvairių krypčių muzikos atstovų gausa - čia derės tradicinis folkloras, neofolkloras, šiuolaikinė” industrial”, “gothic”, roko, eksperimentinė ir elektroninė šokių muzika, bus pristatyti ir profesionalūs, ir mėgėjiški kolektyvai bei menininkai.

REKLAMA

"Kai kas šį festivalį vadina naujosios baltų kultūros kalve, - sakė festivalio idėjos autorius Ugnius Liogė. - Tai panašu į tiesą. Mes gilinamės į senąją baltų kultūrą, jos pagoniškus klodus ir nevengiame naudoti šiuolaikinių išraiškos formų. Postmodernus eksperimentavimas dažnai atrodo tikresnis ir įdomesnis už standartines etnologų tezes. Vien išmokę pinti vyžas ar skobti puskubilius, etninės kultūros neatgaivinsime. Ją būtina suvokti dabartyje, rasti jos ateities projekciją. Tam reikia netradicinio požiūrio ir nuoširdumo. Ir tikrai gerai, jei toks ieškojimas virsta smagiu įsimintinu savaitgaliu".

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą "Mėnuo Juodaragis" įsikurs prie Kernavės, prieš tai trejus metus jis vyko Sudeikių miestelyje šalia Utenos. "Taip jau susiklostė, kad festivalis kas treji metai keičia vyksmo vietą, - sakė kitas organizatorius Lauras Lučiūnas. - Nauja vieta - naujos idėjos. Šiam augančiam renginiui pakitimai reikalingi dėl daugelio priežasčių, pavyzdžiui, šiemet festivalio lankytojams galėsime pasiūlyti dar didesnę koncertinę programą, kelias scenas, įspūdingą erdvę, saugų kempingą ir kt.

Tačiau nauja vieta nėra vienintelis pasikeitimas festivalyje. Šiemet jo scenose pasirodys žymūs Lietuvos folkloro kolektyvai - "Kūlgrinda", "Verdingis", Veronika Povilionienė su grupe "Valija", "Dijūta", "Goštauta", taip pat šiuolaikinės lietuvių grupės ir projektai - "Donis", "Girnų Giesmės", "Siela", "Žvaigždumėnija", "Vilkduja", "Andaja", "Šova" ir kiti. Laukiamas kaip niekad gausus užsienio atlikėjų būrys - tai modernios postfolkloro grupės "Visi Veji" ir "Auli" iš Latvijos, folkroko kolektyvas "Osimira" iš Gudijos, "Forgotten Sunrise" iš Estijos, "Temple Of Tiermes" iš Suomijos, industrinės gotikinės muzikos projektai "Skon" ir "Deathcamp Project" iš Lenkijos. Savo muzikinių kolekcijų perlais dalinsis didžėjai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tradiciškai daug dėmesio renginyje susilaukia paskaitos - šiemet jas skaitys astronomai, etnologai, muziejininkai, besidomintys senąja medicina. Organizatoriai parinko dvi išskirtines temas - senosios pasakos ir Lietuvos partizanai. "Tai labai rimta tema. Apie miško brolius nemažai kalbėta, bet mes siūlome iš naujo pažvelgti ir suvokti jų kovą ir dvasią, kartu parodyti, kad yra jaunų žmonių, kuriems tai svarbu", - sakė rengėjai.

Festivalio svečiai kviečiami atsivežti ne tik pasakų knygų, bet ir įvairių instrumentų - būgnų, dūdelių, žvangučių, molinių švilpukų bei dalyvauti įvairiuose projektuose. Čia bus rengiamos parodos, savo nagingumą demonstruos amatininkai, o gebėjimą mojuoti kalavijais - viduramžių kovų klubo "Kovarnis" nariai. Bus rodomi dokumentiniai ir meniniai filmai, videomenas, žiūrovai išvys specialias estiškų ir lietuviškų animacinių filmų programas. Popietės ir vakarai bus skirti muzikiniams pasirodymams, o naktinis laikas - šokių muzikai.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų