REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manoma, jog narkotikų ir padirbtų pinigų kontrabandos organizavimu įtariamas Enrikas Daktaras galėjo veikti Kaune įsigalėjusios narkomafijos bosų nurodymu.

REKLAMA
REKLAMA

Byloje daug klaustukų

Kauno šešėlinio pasaulio autoritetu vadinamo Henriko Daktaro sūnaus Enriko sulaikymas sukėlė didžiulį visuomenės susidomėjimą. Daug kam kilo klausimas - nejaugi politiko karjerą pradėjęs, pasiturimai gyvenančio H.Daktaro sūnus iš tiesų įsivėlė į pavojingą narkotikų prekybos verslą.

REKLAMA

Šiuo metu susiklostė gana dviprasmiška situacija. Jauniausias Kauno miesto savivaldybės tarybos narys E.Daktaras kategoriškai neigia savo kaltę, tikina tapęs provokacijos auka. Bylą tiriantys prokurorai teigia turintys pakankamai duomenų, įrodančių E.Daktaro ir jo bendrininkų kaltę.

Kadangi bene pagrindinį vaidmenį šioje istorijoje vaidina Valstybės saugumo departamentas, nuo visuomenės slepiama nemažai įdomių šios bylos faktų. "Vakaro žinios" pabandė pažvelgti į užkulisinę E.Daktaro bylos pusę.

REKLAMA
REKLAMA

Ryšiai su "gyvatiniais"

Dabar mažai kas pamena pirmąjį skandalą, į kurį įsipainiojo E.Daktaras. Šių metų pradžioje Rumšiškėse (Kaišiadorių r.) esančiame viešbutyje vyko įslaptintas vienos ryškiausių Kauno šešėlinio pasaulio "žvaigždžių" Remigijaus Toločkos (g. 1972 m.) gimtadienio pokylis.

Specifinėje aplinkoje Remygos pravarde žinomas veikėjas į pokylį pakvietė nemažai vyresniosios ir jaunesniosios kartos Kauno "įžymybių". Gimtadienyje dalyvavo ir E.Daktaras, kuris vėliau tikino atvykęs pagerbti bendramokslio R.Toločkos, su kuriuo kartu mokosi Kauno technologijos universitete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors pokylis buvo įslaptintas, viešbutis, kuriame jis vyko, užsakytas moters vardu, Policijos departamento pareigūnams pavyko sužinoti jo vietą ir laiką ir sugadinti susirinkusių garsenybių nuotaiką.

Pasak pavardės nenorėjusio skelbti Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos (ONTT) komisaro, gimtadienį šventęs Remyga jau seniai žinomas teisėsaugininkams. Jis vadinamas Kaune veikiančių "gyvatinių" gaujos lyderiu.

Gauja suklestėjo Ispanijoje

Pareigūnai "Vakaro žinioms" teigė, jog Jonavoje gimęs R.Toločka "karjerą" Kaune pradėjo chuliganiškais išpuoliais bei smulkiomis vagystėmis. Apie 1997 m. jis subūrė bendraminčius ir tapo "gyvatinių" gaujos lyderiu. Grupuotė, kuriai prikausė ir buvęs milicininkas, vertėsi automobilių vagystėmis, prekiavo jų dalimis.

REKLAMA

Prasidėjus masiniam tautiečių migravimui į Ispaniją, tuo suskubo pasinaudoti ir "gyvatiniai". "Vakaro žinių" duomenimis, į šią šalį kartu su parankiniais nukakęs Remyga tuoj pat pat ėmėsi "darbo" - reketavo statybose bei plantacijose dirbančius tautiečius.

Manoma, jog Ispanijoje gaujos nariai susipažino su vietos nusikaltėliais, iš jų pradėjo pirkti kokainą ir vežti į Lietuvą. Aptikę aukso gyslą "gyvatiniai" Ispanijoje įkūrė įmonę, vertėsi prekyba vaisiais bei sultimis. Neabejojama, jog kartu su vaisiais į Lietuvą keliavo kokainas. Dalis kvaišalų likdavo mūsų šalyje "vietos naudojimui", kita dalis keliavo į Maskvą.

REKLAMA

Šį kokaino tranzito kanalą kuravo buvęs sovietų armijos majoras, pravarde Starovieras. Kvaišalus jis veždavo į Brianską, kur pažinojo ryšių Maskvoje turinčius vietos nusikaltėlius. Iš Briansko rusai kokainą gabendavo Rusijos sostinėn, kur jį buvo pamėgę "naujieji rusai". Apie 2001 m. Starovieras paėmė iš kauniečių apie 100 tūkst. JAV dolerių vertės kokaino krovinį ir dingo be žinios. Jo likimas neaiškus iki šiol.

Ėmėsi narkotikų gamybos

Nors kvaišalų tranzito organizavimas "gyvatiniams" davė didžiulį pelną, gauja savarankiškai narkotikų dar negamino. Lemiamas lūžis įvyko su narkotikų siunta Skandinavijoje įkliuvus dviem žinomiems kauniečiams - Džierkai ir Valdeliui, kurie ilgam pateko už grotų. Jų suburtas narkotikų prekyba ir gamyba vertęsis kartelis ėmė byrėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ONTT komisaro, tuomet Remyga į savo pusę ėmė vilioti du byrančio susivienijimo narius - Albiną Gudiną, kuriam buvo iškelta baudžiamoji byla dėl dviejų Kroatijos piliečių pagrobimo, ir Gintautą Masiulionį, pravarde Maskė. Anot ONTT pareigūnų, tai buvo lemtingas etapas, atvėręs "gyvatiniams" naujas nusikalstamos veiklos perspektyvas.

Įsilieję į gaują Maskė su A.Gudinu Remygai perdavė kvaišalų gamybos technologijas, jau apmokytus žmones bei narkotikų realizavimo rinką, tereikėjo visą šį mechanizmą suderinti.

REKLAMA

Įsitraukė į "daktarų" šeimą

Iš kalėjimo į laisvę sugrįžęs H.Daktaras, sužinojęs apie Kaune veikiančią narkotikų gamyba bei prekyba užsiimančią "gyvatinių" grupuotę, suvokė, kad šioje rinkoje cirkuliuoja didžiulės pinigų sumos, tačiau jis pats iš šio "verslo" negauna jokio pelno.

Henytės įtaką Kauno bei Lietuvos kriminaliniame pasaulyje puikiai suvokė ir "gyvatinių" lyderis Remyga, kuris ėmė ieškoti kontaktų su senaisiais "daktarais", mezgė draugystę su H.Daktaro sūnumi.

Anot ONTT pareigūnų, Remygos santykiai su E.Daktaru turėjo dvejopą prasmę. "Gyvatinių" lyderis įgijo svarų kozirį - Henytės sūnų. Tai galėjo praversti sprendžiant galimus nesutarimus su H.Daktaru, o svarbiausia - E.Daktaras tapo jungiamąja grandimi tarp senosios ir jaunosios Kauno šešėlinio pasaulio kartų. Ilgainiui "gyvatinių" lyderis Remyga tapo visaverčiu "daktarų šeimos" nariu, įgijo sprendžiamojo balso teisę. "Vakaro žinių" šaltinių teigimu, E.Daktaras taip pat buvo priimtas į "gyvatinių" gretas, tačiau visaverčiu nariu tapti nespėjo.

REKLAMA

Svarbių įvykių preliudija

Nors aukšti policijos pareigūnai kol kas atsisako kalbėti apie E.Daktaro vaidmenį "gyvatinių" gaujoje, įtariama, kad jaunajam Kauno politikui buvo patikėta ištirti vietoje gaminamų narkotikų ir padirbtų pinigų kontrabandos į JAV galimybes.

Tuo galima paaiškinti keistą kvaišalų gabenimo būdą - narkotikai slėpti žieminiuose batuose, vafliniame pyrage bei saldainiuose. Peršasi išvada, kad į JAV keliavo tik kaunietiškos produkcijos pavyzdžiai, o didysis kvaišalų tranzitas į šią šalį dar buvo prieš akis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio pabaigoje Ispanijoje buvo suimtas R.Toločka. "Vakaro žinių" duomenimis, jo sulaikymas susijęs su šešėliniu "gyvatinių" verslu. Policijos departamento pareigūnai intensyviai aiškinasi, kokius duomenis apie šio piliečio veiklą turi sukaupę Ispanijos teisėsaugininkai. Gali būti, jog viešumon iškils naujų faktų apie kaunietiško narkokartelio veiklos mastus.

"VL Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų