REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis pasigedo valstybės dėmesio Lietuvos Vyskupų Konferencijos priimamoms rekomendacijoms, o premjeras teigė negalintis atsiginti klebonų prašymų finansuoti bažnyčių rekonstrukciją.

REKLAMA
REKLAMA

Tai kardinolas sakė penktadienį (09.26) Prezidentūroje pirmą kartą posėdžiavusios Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio valstybinės komisijos posėdyje. Komisijai vadovauja prezidentas Rolandas Paksas, jo pavaduotojai yra Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir premjeras Algirdas Brazauskas.

REKLAMA

Posėdyje buvo svarstoma Lietuvos tūkstantmečio programa, kuri bus įgyvendinama per mokslinių tyrimų, leidybos, kultūros paveldo, architektūros, nacionalinius ir tarptautinius kultūros, meno bei visuomeninius projektus.

Per posėdį kalbėdamas apie numatomus finansuoti projektus, premjeras pažymėjo, kad Vyriausybė gauna daug prašymų iš įvairių bažnyčių, vienuolynų skirti pinigų rekonstrukcijai. Premjeras sakė, kad Vyskupų Konferencija turėtų priimti sprendimą, kurias bažnyčias reikia rekonstruoti pirmiausia, nustatant jų meninę, istorinę reikšmę.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero teigimu, neseniai Vyriausybė gavo prašymą skirti 3-5 mln. litų statyti i 3 tūkst. vietų bažnyčią viename nedideliame miestelyje.

"Milžiniški užmojai", - stebėjosi premjeras.

Dėl to, kaip sakė premjeras, valstybė turėtų nustatyti politiką, kuria vadovaujantis bus skiriamos lėšos bažnyčių rekonstrukcijai.

"Dabar visi klebonai pasidarė labai aktyvūs", - sakė premjeras, pridūręs, kad į pagalbą pasitelkiami savivaldybių, apskričių vadovai ir bandoma spausti Vyriausybę.

Po premjero pasisakymo žodžio paprašęs komisijos narys kardinolas Audrys Juozas Bačkis piktinosi, kad Vyriausybė neatsižvelgia į Lietuvos Vyskupų Konferencijos priimamas rekomendacijas dėl tam tikrų bažnyčių rekonstrukcijos ir kaip pavyzdžius minėjo 2009-aisiais 600 metų įkūrimą minėsiančią Trakų Vytauto bažnyčią ir Vilniaus arkikatedrą, kurios nebuvo įtrauktos į tūkstantmečio minėjimo programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Katedra yra miesto veidas. Ji 2009 metais bus apšiurusi, kai visas miestas bus gražus", - per posėdį kalbėjo kardinolas.

"Kai Vyskupų Konferencija pasiūlo (Vyriausybei - BNS), neišklausoma, o mažo klebono, per nežinau kokias pažintis, prašymai išklausyti", - apgailestavo kardinolas.

Kardinolas tikisi, kad Vyriausybė, Kultūros ministerija ir Lietuvos Vyskupų Konferencija ras būdą, kaip glaudžiau bendradarbiauti.

Prezidentas vėliau žurnalistams sakė manantis, kad kardinolo minėti objektai bus įtraukti į tūkstantmečio minėjimo programą.

Kasmet religinėms konfesijoms Vyriausybė skiria 3 mln. litų, iš jų apie 85 proc. - Katalikų Bažnyčiai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų