REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinės informacijos teikėjos "Dealogic" teigimu, šiais metais Jungtinių Valstijų investicinis bankas "Goldman Sachs" išliko svarbiausiu pasaulyje finansiniu patarėju susiliejimų ir įsigijimų sandorių rinkoje. Tokių sutarčių nuo metų pradžios bankas padėjo sudaryti už 210,35 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

"Goldman Sachs" pralenkė konkurentus vangokoje pasaulio susiliejimų ir įsigijimų rinkoje, kurios sandorių vertė, negalutiniais duomenimis, šiemet nukrito 13 proc. - iki 905,5 mlrd. JAV dolerių. Už suteiktas finansinio konsultavimo paslaugas "Goldman Sachs" gavo 629,4 mln. dolerių pajamų ir šiuo požiūriu užėmė beveik 10 proc. pasaulinės rinkos.

REKLAMA

Investiciniai bankai bando atsispirti didžiausiam pastarojo laikotarpio susiliejimų ir įsigijimų rinkos nuosmukiui. Tiesa, sumažėjusias pajamas iš šios veiklos padėjo kompensuoti įplaukos iš fiksuotų pajamų verslo. Volstrito investiciniai bankai "Goldman Sachs", "Morgan Stanley", "Lehman Brothers" ir "Bear Stearns" rugsėjį pranešė apie gerus trečiojo finansinių metų ketvirčio rezultatus, kuriuos lėmė didelės įplaukos iš fiksuotų pajamų verslo. Tačiau "Goldman Sachs" pajamos iš prekybos prekėmis ir valiuta sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto baiminamasi, kad įplaukos iš fiksuotų pajamų verslo gali greitai sumažėti, o tai skatina investicinius bankus didesnį dėmesį kreipti susiliejimų ir įsigijimų rinkai. Ypač didelis spaudimas tenka toms institucijoms, kurios per trejus rinkos nuosmukio metus gerokai sumažino savo finansinio konsultavimo padalinius.

Pavyzdžiui, gerokai atsigavo "Merrill Lynch", kuris nuo 2000 metų atleido daugiau kaip 20 tūkst. darbuotojų ir užleido dalį susiliejimų bei įsigijimų rinkos konkurentams. Šiam investiciniam bankui pasaulinėje susiliejimų ir įsigijimų rinkoje teko antra vieta po "Goldman Sachs". Per pirmus tris 2002 metų ketvirčius "Merrill Lynch" buvo nukritęs į septintąją poziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bankui atsigauti padėjo sėkminga veikla Europoje, kur "Merrill Lynch" konsultavo "Olivetti", sudariusią 44,39 mlrd. JAV dolerių įsigijimo sandorį su "Telecom Italia" ir "France Telecom" dėl 7,78 mlrd. dolerių vertės susitarimo išpirkti mobiliojo ryšio padalinio "Orange" akcijas.

Tuo tarpu "Morgan Stanley" per tą patį laikotarpį nusmuko iš šeštosios į aštuntąją vietą. Europos susiliejimų ir įsigijimų rinkoje šis investicinis bankas užėmė septintąją poziciją (praėjusių metų sausio- rugsėjo laikotarpiu jis buvo antras). Tiesa, "Morgan Stanley" pavyko išlaikyti pozicijas Jungtinėse Valstijose, kurių rinkoje bankas pakilo iš septintosios į šeštąją vietą.

REKLAMA

Nepriklausomos sektoriaus bendrovės pasipelnė iš įmonių noro gauti finansinio konsultavimo paslaugų, nesusijusių su didžiausiais investiciniais bankais. Pavyzdžiui, legendinio sandorių tarpininko Bruce’o Wassersteino (Briuso Vaserstaino) valdoma "Lazard" pasaulio ir Europos susiliejimų bei įsigijimų rinkose atitinkamai užėmė šeštąją ir trečiąją pozicijas. Tuo tarpu šeimos valdoma nepriklausoma įmonė "Rothschild" buvo vienuolikta ir pasaulyje, ir Europoje. Kitai nedidelei finansinio konsultavimo įmonei "Greenhill", kuri praėjusiais metais į pasaulinį dvidešimtuką nepateko, teko devyniolikta vieta.

REKLAMA

"Credit Suisse Group" priklausantis investicinis bankas "Credit Suisse First Boston", kuris aktyviai persitvarko siekdamas ir vėl dirbti pelningai, pasaulyje nusmuko iš trečiosios pozicijos į septintąją. O sąnaudas sumažinęs "Dresdner Kleinwort Wasserstein" netgi nepateko į šiemetinį Europos rinkos dvidešimtuką. Vokietijos draudimo milžinės "Allianz" valdomas investicinis bankas vėl ėmė dirbti pelningai ir pradėjo susigrąžinti savo susiliejimų bei įsigijimų padalinio darbuotojus.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų