REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neatlaikiusi JAV spaudimo, Japonijos vyriausybė nusprendė iki metų pabaigos, arba keliais mėnesiais anksčiau, negu planuota, nusiųsti į Iraką atstatymo darbuose dalyvausiantį savo karinį kontingentą, penktadienį (09.26) paskelbė Japonijos dienraštis "Asahi Shimbun".

REKLAMA
REKLAMA

JAV pastaruoju metu aktyviai ieško sąjungininkių, kurios sutiktų finansiškai prisidėti prie karo sugriauto Irako atstatymo ir atsiųstų savo karinių pajėgų, kurios padėtų atkurti tvarką ir saugumą.

REKLAMA

Japonijos užsienio reikalų ministrė Yoriko Kawaguchi (Joriko Kavaguči), anot naujienų agentūros "Kyodo", paneigė, kad sprendimas dėl japonų karių siuntimo į Iraką jau priimtas. "Mes dar nenutarėme, kad tai įvyks iki šių metų pabaigos", - ji pabrėžė. Ministrės teigimu, karinio kontingento išsiuntimo laikas bus parinktas pagal dabar Irake dirbančios faktų rinkimo misijos ataskaitos rezultatus.

Laikraščio "Asahi Shimbun" teigimu, Japonijos premjeras Junichiro Koizumi (Džuničiras Koidzumis) spalio 17 dieną į Tokiją atvyksiančiam JAV prezidentui George’ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui) pateiks konkretų pasiūlymą. Atitinkamas pasiūlymas pradėtas rengti sparčiau, JAV lyderiui telefonu paprašius Japonijos padėti, tvirtina diplomatiniai šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Nepatvirtintais duomenimis, Japonija gali į Iraką nusiųsti penkis krovininius lėktuvus maistui ir vandeniui gabenti bei iki šimto pėstininkų, kurie būtų dislokuoti santykinai saugiais laikomuose Irako šiaurinės dalies miestuose, kuriuose budi stiprios JAV armijos pajėgos.

Japonų karių siuntimas į Iraką, čia dar tęsiantis partizaniniam karui, bus neigiamai sutiktas Japonijoje, kurios gyventojai - kaip ir daugelio kitų šalių - nerimauja dėl nesiliaujančių nuostolių ir mirtinų išpuolių. Sprendžiant pagal liepos mėnesį atliktą apklausą, daugiau kaip pusė Japonijos rinkėjų nepritaria savo šalies kariškių siuntimui į Iraką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonija turi pacifistinę konstituciją ir nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos nėra iššovusi nė vieno šūvio mūšio lauke.

Nuo to, kada japonų kariai bus išsiųsti į Iraką, gali priklausyti ir lapkričiui numatytų parlamento rinkimų rezultatai. Dabartiniam šalies lyderiui J. Koizumi, pasak apžvalgininkų, teks subtiliai balansuoti, kad nesupykdytų vietos rinkėjų ir neužsitrauktų JAV, garantuojančių Japonijos saugumą, nemalonės.

JAV yra Japonijoje dislokavusios 47 tūkst. kariškių.

Spėjama, kad Japonija ir finansiškai prisidės prie Irako atstatymo. Oficialiai apie tai dar nėra paskelbta, bet vietos žiniasklaida teigia, kad Tokijas perves mažiausiai milijardą dolerių.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų