REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Aloyzas Sakalas prašo Užsienio reikalų ministrą ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką paaiškinti, kokių diplomatinių veiksmų jie ėmėsi, kad Izraelis įvykdytų Lietuvos generalinės prokuratūros prašymus išduoti genocidu kaltinamus asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

"Iš Generalinės prokuratūros dokumentų darytina išvada, kad Izraelio teisėsaugos pareigūnai vengia išduoti Lietuvai asmenis, kurie kaltinami žmonių žudymu Lietuvoje jos okupacijos metu", - paklausime UR ministrui Antanui Valioniui ir Seimo URK pirmininkui Gediminui Kirkilui rašo A. Sakalas.

REKLAMA

"Aš manau, jog diplomatiniais kanalais reikia siekti, kad šie asmenys būtų išduoti Lietuvai", - antradienį (09.30) BNS sakė komiteto pirmininkas.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas G. Kirkilas BNS teigė manąs, kad Lietuva turėtų pakartotinai kreiptis į Izraelį dėl genocidu kaltinamų asmenų, tarp jų - ir Nachmano Dušanskio, išdavimo.

"Manau, kad Lietuva turėtų pakartoti Izraeliui prašymą dėl Nachmano Dušanskio išdavimo", - sakė G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų birželį Izraelio teisingumo ministras Meiras Shitritas (Šitritas) pranešė generaliniam prokurorui Antanui Klimavičiui, kad Izraelis atsisako patenkinti prašymą išduoti Lietuvos gyventojų genocidu prieškario ir pokario metais kaltinamą buvusį KGB darbuotoją N. Dušanskį.

N. Dušanskis gyvena Izraelyje ir yra šios šalies pilietis.

Sprendimą neišduoti N. Dušanskio Lietuvai Izraelis motyvavo tuo, kad pagal šios šalies įstatymus yra pasibaigęs senaties terminas, jam inkriminuojami nusikaltimai nėra susiję su nacių režimu ir, be to, jo persekiojimas yra vertinamas kaip diskriminacija, nes neva Vilnius nekelia bylų daugiau kaip 20 aukšto rango KGB ir NKVD karininkų, gyvenančių Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos prokuratūros atstovai šiuo motyvus pavadino absurdiškais. Jų teigimu, N. Dušanskis yra kaltinamas vykdęs nusikaltimus ne tik prieš lietuvius, bet ir prieš žydus.

Prokuratūra nustatė, kad N. Dušanskis, be kita ko, suėmė ir perdavė ištremti Telšiuose gyvenusią žydų Volpertų šeimą su mažamečiais vaikais.

Izraelio pateiktame neva nepersekiojamų buvusių KGB ir NKVD karininkų sąraše yra nemažai mirusių asmenų, o kai kurie asmenys gimė po karo.

Prokuratūros duomenimis, N. Dušanskis 1940-1971 metais dirbo sovietinėse okupacinėse represinėse MVD, MGB ir KGB struktūrose. Prokurorų žiniomis, N. Dušanskis dalyvavo baudžiamosiose operacijose prieš Lietuvos nepriklausomybės kovotojus ir Lietuvos šeimų trėmimuose.

REKLAMA

Lietuvos prokurorai N. Dušanskiui už akių pareiškė kaltinimus dėl 9 epizodų organizavus ir asmeniškai dalyvavus daugelyje akcijų prieš Lietuvos rezistencijos kovotojus ir civilius gyventojus.

Remdamasis prokurorų pateikta medžiaga, Vilniaus miesto 2-osios apylinkės teismas pernai rugsėjo 28 dieną N. Dušanskiui paskyrė kardomąjį suėmimą.

Manoma, kad N. Dušanskis išvyko į Izraelį 1989-aisiais, likus maždaug metams iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

Šimtai tūkstančių Lietuvos piliečių žuvo laisvės kovose prieš sovietinius okupantus po Antrojo pasaulinio karo metais, buvo sunaikinti kalėjimuose ar mirė nuo nepakeliamų darbo sąlygų sovietiniuose lageriuose atšiauraus klimato kraštuose.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų