REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį (09.17) 17.00 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) atidaroma paroda “Imago Lithuaniae. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapiai ir dokumentai iš Tomaszo Niewodniczanskio rinkinių” (Vokietija). Parodą organizuoja Vilniaus universiteto biblioteka ir Lietuvos dailės muziejus, ją atidarys parodos globėjas Lietuvos Respublikos prezidentas Rolandas Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 17 - lapkričio 30 d. Vilniaus paveikslų galerijos rūmuose bus eksponuojama per du šimtus unikalių lituanistinių vertybių - XIV-XIX a. autentiškų pergamentų, papuoštų valdovų ir didikų antspaudais, ankstyvosios korespondencijos pavyzdžių, retų senųjų žemėlapių, portretinių atvaizdų bei kitos vertingos ikonografinės medžiagos. Rankraštinė parodos medžiaga yra absoliučiai unikali, nes tai vienetinės vertybės. Tačiau taip pat ir spaudos būdu padauginti parodos eksponatai (žemėlapiai, grafika ir kt.) taip pat yra itin reti, daugelio jų neturi nė viena Lietuvos biblioteka, archyvas ar privati kolekcija.

REKLAMA

Lietuvos visuomenei pristatomi tokie unikalūs dokumentai http://www.mb.vu.lt/projektai/lithuaniae.htm kaip Lenkijos karalienės ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės šv. Jadvygos Anžujietės privilegijos aktas (1387), Stepono Batoro 1581 m. privilegija dėl universiteto valdų, du unikalūs Barboros Radvilaitės laiškai giminėms ir kt.

Kolekcijos savininkas dr. Tomaszas Niewodniczanskis 1933 m. gimė Vilniuje, jo tėvas buvo Vilniaus universiteto profesorius. T. Niewodniczanskis studijavo Krokuvos Jogailos universitete, dirbo Lenkijos atominių tyrimų institute. 1970 m. emigravo į Vakarus, toliau dirbo atomo fizikos tyrimų srityje Heidelberge ir Darmštadte, buvo vienas svarbiausių Vokietijos atomo fizikos specialistų, paskelbė keletą pasaulinį pripažinimą pelniusių mokslinių publikacijų.

Lietuvos dailės muziejaus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų