REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę Vilniuje (rugsėjo 18 d. Menų spaustuvėje) ir Klaipėdoje (rugsėjo 20 d. Tabako fabrike) pristatomas geriausias praeito sezono lietuvių šokio spektaklis - Lietuvos kultūros ministerijos bei teatro sąjungos premija už geriausią choreografiją apdovanotos kaunietės choreografės Airos Naginevičiūtės šiuolaikinio šokio spektaklis “Processus”.

REKLAMA
REKLAMA

Progų išvysti spektaklį netradicinėje pramoninėje erdvėje - Menų spaustuvės Raudonojoje salėje, sukurtą jungtinei Lietuvos muzikos akademijos studentų ir dviejų Kauno šiuolaikinio šokio trupių (“Auros” ir pačios choreografės vadovaujama “Fluidus”) šokėjams, pasitaiko itin retai, nes iki šiol Lietuvoje nėra scenos, kurioje šiuolaikinis šokis būtų nuolat pristatomas.

REKLAMA

“Processus” idėja gimė per studentų improvizacijas analizuojant ekstremalių žmogaus būsenų sukeltus jausmus. A. Naginevičiūtė, remdamasi sukaupta medžiaga, pavertė ją įtemptu šokio spektakliu apie žmogaus atsinaujinimą išgyvenus ekstremalią būseną, patyrus sielos sukrėtimą. “Processus” - tai pasakojimas drauge ir apie paties šiuolaikinio šokio kūrybinį procesą, jo vystymąsi nuo vidinio pojūčio vizualizavimo per improvizaciją iki asmenybės kaitos to proceso metu. Patyręs kelias transformacijas spektaklis galutinį pavidalą įgavo kostiumų dizainerės Rūtos Biliūnaitės dėka. Jos sukurti paslankūs, vizualūs, šokio eigoje greitai ir lengvai transformuojami ir tuo pačiu metu paslapties įspūdį sukuriantys atlikėjų kostiumai padėjo choreografei realizuoti jos sumanytą sielos kaitos atvėrimą. Ilga tinkamo muzikinio apipavidalinimo paieška ir rastų kūrinių pritaikymas bei scenos apšvietimo dizainas prilygo kūrybiniam choreografijos procesui.

REKLAMA
REKLAMA

Spektaklyje greta itin įsimenančios ir labai kūrybingos, daugelio teatro ir šokio kūrėjų spektakliuose dalyvaujančios šokėjos Godos Laurinavičiūtės šoka ir aktorius Gytis Ivanauskas, publikai gerai žinomas iš O. Koršunovo bei G. Varno režisuotų teatro spektaklių. A. Naginevičiūtės šokio spektaklyje jis nelauktai atsiveria kaip plastiškas ir įdomus improvizatorius, šokėjas, drauge su G. Laurinavičiūte sukuriantis ledo ir ugnies įvaizdį.

A. Naginevičiūtė pati šokio mokėsi pas vieną pirmųjų Lietuvos išraiškos šokio pedagogę ir choreografę Kirą Daujotaitę. Baigusi Klaipėdos universitetą ji tobulinosi prestižiniuose šiuolaikinio šokio seminaruose “American Dance Festival” (JAV) ir “DanceWeb” (Austrija), dirbo su įvairių užsienio šalių choreografais ir pedagogais (pavyzdžiui, su pasaulinėmis garsenybėmis venesueliečiu Davidu Zembrano ir japonu Ko Murobushi). Įvaldžiusi įvairias šiuolaikinio šokio technikas A. Naginevičiūtė prieš trylika metų Kaune subūrė trupę “Fluidus” ir savo sukauptas žinias perduoda šokėjams. Jos sukurtos kompozicijos ir spektakliai pasižymi itin savitu, originaliu braižu, drąsiais ieškojimais, jėga ir filosofija. Jie ne kartą buvo rodomi tarptautiniuose šiuolaikinio šokio festivaliuose Kaune ir Vilniuje, taip pat Švedijoje, Estijoje, Lenkijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1998 m. A. Naginevičiūtė buvo pakviesta dėstyti šiuolaikinį šokį Lietuvos muzikos akademijoje naujai suburtam aktorių šokėjų kursui. Joje 2003 m. A. Naginevičiūtė surinko pirmąjį savo kursą, parengė naują šiuolaikinio šokio dėstymo programą.

Vilniuje bilietai (20 Lt) parduodami Lietuvos šokio informacijos centre (A. Jakšto g. 9), 30 min. iki renginio - Menų spaustuvėje. Klaipėdoje bilietai (10 Lt) parduodami Klaipėdos dramos teatro kasoje (Teatro g. 2), valandą iki renginio - Tabako fabrike. Informacija telefonais (5) 2610805, (8) 614 36924, el. paštu [email protected], interneto svetainėje www.dance.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų