REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektros energijos stokojanti Kinija, kurioje jau veikia didžiausia pasaulyje hidroelektrinė, tvenks šalies pietvakariuose tekančią upę ir prie jos statys jėgainę, kurios statybos kaštai bus apie 24,3 mlrd. juanių (apie 9 mlrd. litų), pranešė valstybinė naujienų agentūra "Xinhua".

REKLAMA
REKLAMA

Naujosios Longtano elektrinės, kuri dydžiu šalyje nusileis tik Trijų tarpeklių užtvankai (Three Gorges Dam), galingumas sieks 4 200 megavatų.Lapkritį pietvakariniame Gvangsi džvangų autonominiame rajone ketinama užtvenkti galingą Hongšui upę. Iš elektrinės teritorijos numatoma iškeldinti šešis tūkstančius vietos gyventojų.

REKLAMA

Sparčiai auganti Kinijos ekonomika jaučia didelį elektros energijos stygių. Jos suvartojimas kasmet ūgteli maždaug 16 proc., tačiau vien šiemet daugiau kaip pusę Kinijos provincijų vargino dingstanti elektra.

Birželį ties Trijų tarpeklių užtvanka inžinieriai užtvenkė Jangdzės upę ir taip ėmė pildyti vandens saugyklas. Trijų tarpeklių užtvankos statybos kainuoja apie 25 mlrd. dolerių (apie 75 mlrd. litų), o projektas vadinamas nacionaliniu pasididžiavimu. Tiesa, kritikai baiminasi, kad jis nevirstų ekologiniu košmaru.

Iš apylinkių, supančių vandens saugyklą, buvo iškeldinti šimtai tūkstančių žmonių. Naujasis projektas "praris" ne tik ištuštėjusius kaimus, miestus, gamyklas ir ligonines, bet ir kai kuriuos archeologinius lobius.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų