REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Septintąją San Sebastjano kino šventės dieną žiūrovai ir kino specialistai pamatė net tris filmus, kurie pagrįstai buvo pavadinti pagrindiniais festivalio favoritais. Tai meniška drama "Mergina su perliniu auskaru" iš D. Britanijos, amerikiečių režisieriaus Joelio Schumacherio "Veronica Guerin" ir ispanų šeimyninė drama "Pasiimk mano akis".

REKLAMA
REKLAMA

Nepalaužiama žurnalistė

Tikrais įvykiais pagrįstos kriminalinės dramos "Veronica Guerin" heroje yra labai drąsi airių kilmės žurnalistė, kurios gyvybę nutraukė brutali žmogžudystė. 1996 m. birželio 26 d. Veronica Guerin buvo sušaudyta savo automobilyje netoli Dublino. Būtent tokiu būdu ją sugebėjo užtildyti vietiniai narkomafijos baronai, kurių nešvarią veiklą daugelį metų tyrė laikraščio "Sunday Independent" žurnalistė. Po mirties ji tapo tikra didvyre Airijoje ir galiausiai privertė vyriausybės narius pakeisti šalies teisinę sistemą ir nubausti žiaurius nusikaltėlius, kurie pardavinėjo narkotikus nepilnamečiams ir netrukdomi krovėsi savo kapitalą.

REKLAMA

Pagrindinį vaidmenį šiame filme atlieka australų aktorė Cate Blanchett, kurią be jokio sąžinės graužimo galima pavadinti geriausia San Sebastjano kino festivalyje. Ne veltui seansą vainikavo audringų plojimų kruša. Tai neabejotinas jos benefisas, kuris greičiausiai baigsis nominacija "Oskarui" ir "Auksiniam gaubliui".

Kūrybinė grupė

Sunku patikėti, bet kriminalinės dramos "Veronica Guerin" prodiuseriu yra komerciškiausių Holivudo hitų kalvis Jerry Bruckheimeris ("Karibų piratai", "Kalinių lėktuvas", "Uola", "Armagedonas", "Blogi vyrukai", "Valstybės priešas"). Filmas buvo sukurtas už minimalų biudžetą, tačiau ekrane labai lengva pastebėti šiam prodiuseriui būdingą stilių, filmavimo manieras ir tiksliai planuojamas scenas. Ko gero, tai geriausias Jerry Bruckheimerio darbas po karinės dramos "Juodojo vanago žūtis", bet su juo bus sunku uždirbti tokias dideles krūvas milijonų.

REKLAMA
REKLAMA

Režisieriaus kėdėje patikimai jaučiasi Joelis Schumacheris, kurį po kelių nesėkmingų filmų (pvz., "Aštuoni milimetrai", "Betmenas ir Robinas") daugelis kino kritikų paskubėjo nurašyti. Šis menininkas dar kartą įrodė, kad jam labiausiai sekasi su mažo biudžeto nekomerciniais projektais (pvz., "Taikinys telefono tinkle", "Tigerland").

Tik labai gaila, kad nė vienas filmo "Veronica Guerin" kūrybinės grupės atstovas neatvyko į San Sebastjaną - aktorė Cate Blanchett laukiasi antrojo kūdikio, režisierius Joelis Schumacheris darbuojasi miuziklo "Operos fantomas" filmavimo aikštelėje, o prodiuseris Jerry Bruckheimeris visuomet yra labai užsiėmęs. Dėl šių priežasčių "Veronica Guerin" tapo vieninteliu konkursinės programos filmu, po kurio seanso nebuvo spaudos konferencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, "Veronica Guerin" yra kol kas vienintelis San Sebastjano kino festivalio konkurso filmas, kurį tikrai pamatys Lietuvos žiūrovai. Kino platinimo kompanija "BDG filmai" jo premjerą planuoja surengti dar šį rudenį.

Dailininko mūza

Scarlett Johansson. Įsidėmėkite šią jauną aktorę. Lietuvos kino teatruose anksčiau buvo rodomi filmai "Žirgų užkalbėtojas" ir "Žmogus, kurio nebuvo", kuriuose ji sukūrė įsimintinus antro plano vaidmenis. Tačiau šiais metais net dviejų filmų režisieriai talentingai merginai patikėjo vaidinti pagrindines herojes. Visų pirma Scarlett Johansson sužibėjo Venecijos kino festivalio komiškoje melodramoje "Pasiklydę vertime" ("Lost in Translation") ir buvo pelnytai pripažinta programos "Prieš srovę" geriausia aktore. San Sebastjane jau įvyko dramos "Mergina su perliniu auskaru" ("Girl with the Pearl Earring") premjera.

REKLAMA

Tai britų režisieriaus Peterio Weberio debiutas didžiajame kine. Bet užtat koks! Padedamas operatoriaus Eduardo Serra ir kompozitoriaus Alexandre'o Desplat, jis meistriškai atkūrė XVII amžiaus Olandiją ir užglaistė kiek silpnoką scenarijų, kuriame pasakojama apie olandų kilmės dailininką Janą Vermeerą. Jį vaidinantis britų aktorius Colinas Firthas yra beveik neatpažįstamas, nes ilgi plaukai, ūsai, maža barzdelė ir grimo sluoksnis radikaliai pakeitė romantinės komedijos "Bridžitos Džouns dienoraštis" žvaigždės išvaizdą.

REKLAMA

Bet didžiausias įnašas į filmo sėkmę priklauso būtent Scarlett Johansson, vaidinančiai beraštę merginą iš vargšų šeimos. Ji įsidarbina valytoja vietinių turtuolių namuose, kuriuose taip pat gyvena ir dirba Janas Vermeeras. Tarp judviejų užsimezga dvasinis ryšys, todėl dailininkas vis dažniau kviečia į savo kambarį žaviąją merginą, nors tam daug kas prieštarauja dėl pavydo. Pradžioje jis prašo turguje nupirkti reikalingų medžiagų, po to prašo sumaišyti dažus ir galiausiai išmaldauja ją pozuoti naujausiam kūriniui. Taip pasaulio šviesą išvydo 1665 m. paveikslas "Mergina su perliniu auskaru".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanų viltys

San Sebastjano kino festivalis kiekvienais metais tampa tramplinu į populiarumą naujausiems Ispanijos filmams, kurie dažniausiai nepraslysta pro žiuri komisijos narių akis. Šį kartą daug vilčių buvo siejama su režisierės Iciar Bollain drama "Pasiimk mano akis" ("Te doy mis ojos"), kuri tikrai nenuvylė žiūrovų ir kritikų.

Senojoje Ispanijos sostinėje nufilmuotos dramos centre - šeimos konfliktas ir jo padariniai. Negalėdama daugiau pakęsti sugyventinio teroro, jauna moteris su mažu sūnumi pabėga iš namų. Po psichologo konsultacijų vyras išmoksta kontroliuoti savo agresiją, vėl mėgina atnaujinti ryšius ir įtikina žmoną sugrįžti. Ji sutinka dar kartą atiduoti save mylimam žmogui. Bet ar ilgai tęsis ši draugystė? Ar vertėjo duoti vyrui antrąjį šansą? Ar jis sugebės pateisinti viltis?

REKLAMA

Režisierei Iciar Bollain pavyksta išlaikyti milžinišką įtampą iki pat finalo. Filme netrūksta romantiškų scenų su erotikos prieskoniais, šmaikščios komedijos intarpų ir šiurpių epizodų, o visa tai stipriai paryškina vieno iš geriausių ispanų kompozitoriaus Alberto Iglesias muzika.

Į apdovanojimų traukinį taip pat dar gali suspėti ispanų režisieriaus Cesco Gay drama "Mieste" ("En la ciudad"), kurioje vaidina populiarūs šalies aktoriai Leonor Watling, Monica Lopez, Eduardas Fernandezas ir kiti. Šio filmo premjera įvyks priešpaskutinę 51-ojo San Sebastjano kino festivalio dieną, tačiau jo apšildymas jau prasidėjo kur kas anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų