REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Latvijos valdančiosios koalicijos padėtis tebėra neaiški, jos nariai kuriam laikui sudarė paliaubas.Tai antradienį po bendro posėdžio pranešė į koaliciją įeinančių parlamentinių frakcijų, tarp jų ir premjero vadovaujamos "Naujojo laiko" partijos, atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir anksčiau, tolesnę dabartinio ministrų kabineto veiklą skeptiškiausiai vertina Pirmoji partija. Jos parlamentinės frakcijos vadovai Oskaras Kastenas ir Arnoldas Laksa pabrėžė, kad partijos požiūris į premjerą Einarą Repšę nepasikeitė. "Vos tik prabylama apie koaliciją be Repšės, mes reaguojame labai gyvai", - sakė A.Laksa.

REKLAMA

Pirmosios partijos atstovai tai, kas dabar vyksta, pavadino pavėlavusiu "keitimusi informacija ir nuomonėmis". Tuo pat metu ši partija pabrėžia, jog nebus pirmąja, kuri pareikš nepasitikėjimą E.Repše.

A.Laksa pripažino, kad dabartinėmis sąlygomis "koalicija nebeegzistuoja". "Nors nė viena partija ir nepareiškė pasitraukianti (iš jos), koalicijos susirinkimų ir bendro darbo praktiškai nebėra", - sakė jis ir pranešė, kad trečiadienį Pirmosios partijos valdyba vėl svarstys padėtį vyriausybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pažadėjo, kad po šio posėdžio partija praneš apie savo poziciją ir tai, ką darys, jei vyriausybė atsistatydins. "Su kokiomis politinėmis jėgomis mes pasirengę bendradarbiauti", - patikslino jis.

Ne taip griežtai, bet irgi skeptiškai, apie dabartinės koalicijos stabilumą atsiliepė Žaliųjų ir valstiečių sąjungos atstovai. Jie nurodė, kad E.Repšei per radiją pareiškus, jog parlamento pirmininkė Ingrida Ūdrė prarado jo pasitikėjimą, padėtis tapo dar kritiškesnė. Žaliųjų ir valstiečių frakcijos pirmininkas Augustas Brigmanis dabartinę padėtį palygino su ta, kai visokeriopai premjero remiamam ministrui Ariui Auderui vis dėlto teko atsistatydinti. "Galima lyginti su Audero byla, kurią "Naujasis laikas" galų gale išsprendė. Anksčiau ar vėliau Repšės klausimas iškils "Naujojo laiko" frakcijai", - sakė jis ir pridūrė, kad jo partija taip pat nereikalaus premjero atsistatydinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur kas optimistiškiau dėl E.Repšės vadovaujamos dabartinės koalicijos bendradarbiavimo nusiteikęs "Naujojo laiko" frakcijos pirmininkas Krišjanis Karinis, po pusantros valandos trukusio posėdžio pažymėjęs, kad "galima bendra išeitis iš padėties".

Vienu galimų sprendimų jis pavadino bendradarbiavimo formalizavimą koalicine sutartimi. K.Karinis pranešė, kad jau supažindino koalicijos partnerius su konkrečiais pasiūlymais šiuo klausimu, ir pabrėžė, kad sutartyje bus akcentuoti demokratiniai metodai priimant sprendimus, o ne represiniai bausmės mechanizmai.

REKLAMA

Atsakydamas į klausimą, ar tiki, jog E.Repšė pasikeis, jis sakė, kad galbūt tai nėra svarbiausias klausimas, ir labiau reikėtų akcentuoti sprendimų priėmimo procedūrą. "Galbūt žmogui visai nereikia keistis, bet labiau galvoti apie tai, kaip galime pakeisti sprendimų priėmimo stilių", - paaiškino jis ir išreiškė įsitikinimą, kad per vyriausybės krizę išsakytus abipusius kaltinimus galima sušvelninti ir normalizuoti padėtį koalicijoje.

"Tėvynei ir laisvei" ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę susivienijimo frakcijos atstovas Jūris Duobelis taip pat pripažino, kad koalicinė sutartis galėtų stabilizuoti padėtį vyriausybėje, nors pripažino, kad jos laukia labai sunkūs išbandymai, pavyzdžiui, kitų metų biudžeto priėmimas.

REKLAMA

Kaip jau pranešta, trys į valdančiąją koaliciją įeinančios partijos - "Tėvynei ir laisvei" ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę susivienijimas, Pirmoji partija ir Žaliųjų ir valstiečių sąjunga - pirmadienį pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame nurodė, kad ministras pirmininkas E.Repšė prarado koalicijos pasitikėjimą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų