REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija, toliau demonstruodama susirūpinimą Lietuvos įvedama nuo vasario 1 dienos tranzito į Kaliningradą tvarka, skubiai siunčia į Vilnių savo atstovą derėtis dėl jos supaprastinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Toliau derėtis dėl tranzito dokumentų į Lietuvą šią savaitę atvyksta Rusijos prezidento specialusis atstovas Kaliningrado problemoms, Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Dmitrijus Rogozinas.

REKLAMA

Kaip BNS sakė Rusijos ambasados Vilniuje atstovė Marija Urazova, D. Rogozinas į Vilnių atvyks trečiadienį vėlai vakare ir viešės iki penktadienio.

Pasak Rusijos diplomatės, prezidento atstovo susitikimai su Lietuvos pareigūnais dar planuojami ir jie nėra oficialiai patvirtinti.

Agentūros "Interfax" teigimu, Vilniuje D. Rogozinas nori susitikti su išrinktuoju prezidentu Rolandu Paksu, premjeru Algirdu Brazausku, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku, prezidento įgaliotiniu susisiekimo tarp Lietuvos ir Kaliningrado srities klausimais Gediminu Kirkilu.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį (01.28) nei G. Kirkilas, nei išrinktojo prezidento ir premjero atstovai dar negalėjo patvirtinti, kad susitikimai su D. Rogozinu tikrai įvyks. Visi jie, taip pat ir Lietuvos ambasados Maskvoje darbuotojai, sakė girdėję apie galimą D. Rogozino viešnagę.

G. Kirkilas sakė BNS pasiūlymų susitikti dar negavęs, tačiau, "jei reikės - susitiksiu".

Pasak "Interfax", dėl vizito į Vilnių D. Rogozinas nutraukia savo dalyvavimą Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) sesijoje Strasbūre.

D. Rogozino teigimu, susitikimuose Vilniuje jis kalbės apie nuo vasario 1 dienos Lietuvos įvedamą tranzito tvarką, kuri galios iki liepos 1-osios, kai įsigalios su ES suderintas susitarimas dėl supaprastintų kelionės dokumentų tranzitinėms Rusijos gyventojų kelionėms į Kaliningrado sritį ir iš jos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija pastarosiomis savaitėmis reiškia nepasitenkinimą dėl vasarį sugriežtinamų sąlygų jos piliečiams važiuoti tranzitu per Lietuvą. Nuo vasario 1 dienos pasienyje Lietuvos pareigūnai nebepriims kai kurių Rusijos asmens pažymėjimų, tarp jų - ir karinių bilietų.

Savo nepasitenkinimą Rusijos URM vadovybė perdavė ir Europos Sąjungos bei Europos Komisijos atstovams.

Kaip BNS sakė Lietuvos URM sekretorius Darius Jurgelevičius, minėtosios Lietuvos įvedamos priemonės yra "pasiruošimas liepą įsigaliosiančiam tranzito per Lietuvą režimui".

REKLAMA

Pasak jo, tranzito per Lietuvą tvarka negali būti jai primetama "Lietuvos suverenių teisių ir nacionalinių interesų sąskaita".

URM sekretoriaus teigimu, Europos Sąjunga ruošia naują tranzito reglamentą, kuris bus taikomas visoms Šengeno sutarties, reglamentuojančios laisvą judėjimą per sienas tarp jos dalyvių, šalims.

"Negalime daryti nuolaidų Rusijai, jeigu jos sukels kliūčių mums vėliau dalyvauti Šengeno sutartyje", - BNS sakė D. Jurgelevičius.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai galės įvažiuoti į Lietuvos teritoriją tik turėdami vieną iš šių dokumentų: Rusijos diplomatinį, tarnybinį arba užsienio pasą, užsienio pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, Rusijos vidaus pasą, vidaus pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, jūrininko pasą arba specialų sugrįžimo liudijimą, išduodamą kariškiams ir jūreiviams bei asmenims, pametusiems dokumentus.

REKLAMA

Rusijos atstovai pageidavo, kad kaip tranzito dokumentai būtų pripažinti Rusijos kariniai bilietai.

Praėjusią savaitę Vilniuje vykusiose diplomatinėse konsultacijose Lietuva atsisakė Rusijos karinį bilietą įteisinti kaip tranzito dokumentą, nes šis dokumentas nėra numatytas Rusijos ir Europos Sąjungos pernai lapkritį pasirašytame susitarime.

Pagrindiniai pokyčiai kelionių tvarkoje įvyks liepos 1dieną, kai Rusijos piliečiams bus išduodami vadinamieji supaprastinti kelionės dokumentai, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau nei vizas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų