REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) ketvirtadienį (01.02) apsilankęs Prezidentas Valdas Adamkus pažymėjo, kad Lietuva turi ieškoti galimybių likti branduoline valstybe ir po jėgainės abiejų reaktorių uždarymo.

REKLAMA
REKLAMA

"Mano supratimu, tai yra švariausia ir pigiausia energija, kuri egzistuoja pasaulyje, ir Lietuva jos atsisakyti negali", - po susitikimo su IAE darbuotojais BNS korespondentui sakė Prezidentas, praeityje Jungtinėse Valstijose kelis dešimtmečius dirbęs aplinkos apsaugos agentūroje.

REKLAMA

V. Adamkus pažadėjo, jei bus perrinktas antrajai kadencijai, sudaryti specialią darbo grupę, kuri išanalizuos dabartinę situaciją ir paruoš konkrečius planus bei pasiūlymus dėl galimybių statyti trečiąjį reaktorių.

Prezidentas sakė jau "tyliai" kalbėjęs su Prancūzijos, Vokietijos ekspertais apie Lietuvos galimybes toliau naudoti branduolinę energiją, taip pat šį klausimą svarstė su Suomijos prezidente. Kaip žinoma, Suomija yra nutarusi statyti branduolinį reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš manau, kad mes nepažeisime savo tarptautinių įsipareigojimų, kadangi aš aiškiai visų Europos Sąjungos šalių vadovams uždarame posėdyje pasakiau, kad Lietuva neatsisako atominės energijos ateityje ir darysime viską, kad galėtume pasistatyti moderniausią reaktorių", - kalbėjo V. Adamkus.

Lietuva įsipareigojo uždaryti pirmąjį atominės bloką iki 2005 metų, antrąjį - 2009-aisiais metais, sulaukus ES patvirtinimo dėl reikalingos paramos suteikimo techniniam uždarymui bei uždarymo padariniams likviduoti.

Du jėgainėje veikiantys sovietų gamybos Černobylio tipo RBMK modelio reaktoriai pasaulyje laikomi iš esmės nesaugiais, nors IAE į reaktorių saugos pagerinimą per pastarąjį dešimtmetį investuota šimtai milijonų eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikime su IAE darbuotojais V. Adamkus sakė manąs, kad antrąjį bloką būtų galima eksploatuoti iki 2015 metų, tačiau, spaudžiama kaimynų ir ES, Lietuva reaktorių įsipareigojo uždaryti anksčiau. Tačiau, pasak Prezidento, Lietuva neprivalo visiškai atsisakyti branduolinės energetikos.

Pirmąjį kartą apie būtinybę ieškoti galimybių statyti naują šiuolaikinį reaktorių Prezidentas prabilo praėjusių metų pradžioje. Tuomet šis pareiškimas sukėlė dideles politikų diskusijas.

V. Adamkaus varžovas prezidento rinkimų antrajame rate Liberalų demokratų partijos lyderis Rolandas Paksas taip pat agituoja už naujo modernaus IAE reaktoriaus statybą, teigdamas, jog statybos išlaidas privalo padengti Europos Sąjunga.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų