REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik du trečdaliai Lietuvos gyventojų referendume balsuotų už Lietuvos narystę NATO, rodo gruodį atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Jei būtų rengiamas referendumas dėl Lietuvos narystės NATO, už stojimą į Aljansą balsuotų 65 proc. šalies gyventojų. Prieš narystę Aljanse balsuotų 20,2 proc., 14,8 proc. balsavime nedalyvautų.

REKLAMA
REKLAMA

Apklausos duomenimis, Lietuvos integracijai į NATO iš esmės pritaria 75,6 proc. gyventojų. 60,4 proc. yra aktyvūs narystės NATO rėmėjai, 15,2 proc. neprieštarauja Lietuvos narystei Aljanse. 3,8 proc. apklaustųjų nesidomi integracija į NATO bei valstybės saugumo perspektyvomis, 20,6 proc. apklaustųjų nuomone, narystė NATO Lietuvai nereikalinga.

REKLAMA

Reprezentatyvią 1070 gyventojų apklausą gruodžio 5-8 dieną atliko Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus" Užsienio reikalų ministerijos užsakymu. Tyrime dalyvavo 18 miestų ir 56 kaimų vyresni nei 18 metų gyventojai.

Lietuva prisijungti prie Aljanso pakviesta lapkričio pabaigoje. Manoma, kad iki 2004-ųjų gegužės bus užbaigtas prisijungimo protokolų ratifikavimas 19-oje Aljanso šalių ir Lietuvos Seime.

Konstitucijoje nenumatyta prievolė atsiklausti šalies gyventojų referendume dėl prisijungimo prie kolektyvinės gynybos sutarčių. Vis dėlto grupė pacifistinių ir antiglobalistinių pažiūrų visuomenės veikėjų renka gyventojų parašus dėl tokio referendumo organizavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau NATO priešininkams tikriausiai nepavyks surinkti pakankamai piliečių, remiančių referendumo dėl Lietuvos stojimo į Aljansą surengimą, parašų. Tai neseniai pripažino iniciatyvinės grupės referendumui surengti lyderis, Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis.

Referendumo dėl stojimo į NATO iniciatoriai reikiamus 300 tūkst. piliečių parašų turi surinkti iki sausio 8 dienos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų