REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Savivaldybių asociacija (LSA) nutarė siūlyti Seimui taisyti Konstituciją tam, kad būtų panaikintos Vietos savivaldos įstatymo normos, prieštaraujančios pagrindiniam Lietuvos įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai gruodžio 24 dieną Konstitucinis teismas (KT) priėmė nutarimą, kuriame nurodė, kad savivaldybių tarybų nariai negali būti renkami merais ir valdybų nariais, nes tokia praktika prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

Tačiau LSA mano, kad egzistavusi tvarka yra gera, o prieštaravimas Konstitucijai buvo formalaus pobūdžio, todėl derėtų išlaikyti dabartinį savivaldos modelį.

"Savivaldybių asociacija siūlo keisti Konstituciją ir įteisinti nuostatą, jog savivaldybių taryba savivaldoje priiminėja visus sprendimus, o meras yra atsakingas už savivaldybių tarybų įgyvendinimą", - BNS sakė LSA prezidentas Bronis Ropė.

Pasak B. Ropės, būtų daug praktiškiau pakeisti Konstitucijos nuostatas, nei taisyti apie 80 su savivalda susijusių įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA

"Neturime laiko. Merai turi sudarinėti koalicijas, spręsti einamuosius klausimus, galiausiai reikia rengti projektus pinigams gauti iš ES struktūrinių fondų", - teigė LSA prezidentas B. Ropė.

LSA nuomone, per tą laikotarpį, kai bus keičiama Konstitucija, VS įstatyme būtų galima padaryti tik kelias nežymias korekcijas.

B. Ropės nuomone, reikėtų iš VS įstatymo išbraukti nuostatas, jog meras ir valdyba yra vykdomoji valdžia, bei palikti esamą savivaldos tvarką.

Tačiau jei Seimas neparodys geranoriškumo ir nesiims keisti Konstitucijos, tai LSA gali imtis ryžtingesnių veiksmų ir pradėti šį klausimą spręsti savarankiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jei iki vasario 25 dienos Seimas neinicijuos konstitucinių pataisų, tai Savivaldybių asociacija svarstys, ar nederėtų pradėti rinkti gyventojų parašų ir organizuoti referendumą", - BNS sakė LSA prezidentas B. Ropė.

Anot jo, surinkti 300 tūkst. rinkėjų parašų LSA nebūtų sudėtinga. Tačiau B. Ropė išreiškė viltį, kad tokių veiksmų LSA nereikės imtis ir problema bus išspręsta "tarpusavio supratimo būdu".

KT sprendimas dėl VS įstatymo nuostatų bus oficialiai skelbiamas vasario pabaigoje. Iki to laiko Seimas turės išspręsti šią konstitucinę dilemą.

Ketvirtadienį šią problemą ketinama svarstyti neeiliniame Seimo posėdyje.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų