REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BF pradeda rodyti naujausią režisieriaus Dougos Limano filmą “Bornas. Sunaikinta tapatybė”. Tai tarsi gaivaus vėjo gūsis, suteikęs naujų jėgų vienam seniausių ir populiariausių pasaulyje kino žanrų - trileriui apie tarptautinį špionažą. Dalyvaukite konkurse ir laimėkite filmo prizus.

REKLAMA
REKLAMA

Režisierius Dougas Limanas (“Lėbautojai”, “Varom!”) pademonstravo naują požiūrį į klasikines, dar maestro Alfredo Hitchcocko ankstyvuosiuose filmuose formuluotas ˛anro taisykles ir štai - rezultatas: įtemptas kaip styga, įspūdingas technotrileris, kurio tikrai ilgai nepamiršite. “Oskaru” apdovanotas aktorius Mattas Damonas (“Šaunusis Vilas Hantingas”, “Dogma”, “Talentingasis misteris Riplis”) juostoje, sukurtoje pagal pagarsėjusį Roberto Ludlumo bestselerį, tapo Džeisonu Bornu - naujosios kartos filmų apie šnipus herojumi. Jis ryžtingas, stiprus, puikiai išmanantis šiuolaikines technologijas ir seksualus kaip velnias. Jis šaudo taikliai ir vairuoja automobilį kaip Michaelis Schumacheris. Pamirškite senuką Bondą, seniai tapusį tik išvaizdžia pakaba geriems kostiumams ir “Omega” laikrodžiams reklamuoti. Ateitis - tai Bornas. Jis - velniškai kietas ir tuo pat metu - visiškai realus, panašių vaikinų jūs kasdien galite sutikti gatvėje arba madinguose klubuose.

REKLAMA

Bornas išvengia mirties jūroje vien tam, kad sužinotų, jog yra medžiojamas geriausių pasaulio samdomų žudikų. Kas trokšta jo mirties? Kas slypi jo tamsioje praeityje? Kodėl kažkas labai nenori, kad jis atgautų po sunkaus sužeidimo prarastą atmintį? Džeisono Borno laukia pašėlusi ir pavojinga kelionė po Europą. Jos metu herojų lydi atsitiktinai sutikta vokietė Mari (iš “Bėk, Lola, bėk” pažįstama Franka Potente), kurią iš pradžių sudomina Džeisono pasiūlyti 10 tūkstančių dolerių, o kiek vėliau - ir pats herojus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulis pirmą kartą susipažino su paslaptinguoju Džeisonu Bornu trijuose rašytojo Roberto Ludlumo romanuose. Stilingas supertrileris “Bornas. Sunaikinta tapatybė” - pirmosios knygos iš šio rašytojo bestselerių trilogijos ekranizacija. Beje, pirmą kartą R.Ludlumo romanas buvo ekranizuotas 1988-aisiais, o pagrindinį herojų šioje keturių valandų televizijos versijoje suvaidino Richardas Chamberlainas. Kai R.Ludlumas rašė savo knygas, buvo pats Šaltojo karo įkarštis, o tarptautinio teroristo Karloso kruvini pėdsakai driekėsi per visą Europą. Jis ir tapo vienu iš knygos, o vėliau filmo herojumi - pagrindiniu Borno priešu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus dviems dešimtmečiams nuo knygos pasirodymo, režisierius Dougas Limanas susidūrė su nelengva užduotimi - pasinaudojant senuoju siužetu, sukurti naują istoriją, kuri būtų aktuali ir įdomi XXI a. žiūrovams. “Norėjau sukurti filmą savo kartos žiūrovams, - sako režisierius, - daugelyje juostų apie žvalgybininkus rodoma tai, kas su realybe neturi nieko bendra. Koks yra tikras agento darbas šiek tiek žinau, nes mano tėvas buvo vienas iš agentų, tyrusių CŽV kilusį “Iran - Contra” skandalą”. Limanui reikėjo aktoriaus, kuriame pukiai derėtų geri fiziniai duomenys ir aktoriaus talentas. Matto Damono pavardė buvo pirmoji, šovusi jam galvon, svarstant apie galimus pretendentus. Jaunasis aktorius mielai sutiko. "Aš žinojau, jog Dougas tikrai nesukurs dar vieno eilinio veiksmo filmo, kurį visi netrukus pamirš, - sako M.Damonas, - jis turi savo stilių ir puikią vaizduotę. Jis - mano kartos žmogus, todėl pagalvojau: jeigu jau nusprendžiau filmuotis veiksmo filme, Dougas Limanas - tas žmogus, su kuriuo norėčiau dirbti”.

REKLAMA

M.Damonas dar labiau nudžiugo, sužinojęs, kad jo partnere filme bus viena ryškiausių vokiečių naujos kartos žvaigždžių Franka Potente. Rašydami scenarijų D.Limanas ir scenaristas T.Gilroy mintyse skyrė Mari vaidmenį būtent šiai aktorei, taip sužavėjusiai juos filme “Bėk, Lola, bėk”. “Franka gali puikiai atlikti visus triukus, kas būtina besifilmuojant veiksmo filme, tačiau tuo pat metu ji - nuostabi dramatinė aktorė”, - sako D.Limanas. Franka su malonumu priėmė pasiūlymą: “Dougas naujai pažvelgė į klasikinį trilerį, kokius kurdavo dar A.Hitchcockas, suteikė jam daugiau dinamikos, šiuolaikiškumo, tikroviškumo. Jame daug veiksmo, tačiau svarbiausia čia - herojai, jų santykiai, charakteriai”.

REKLAMA

Ir Mattas, ir Franka, besiruošdami filmuotis, turėjo laikytis specialios dietos, rėžimo ir daug treniruotis. “Beveik keturis mėnesius lankiau intensyvias kovos menų treniruotes, - sako M.Damonas, - tai buvo kažkas panašaus į samdomų žudikų vasaros treniruočių stovyklą”. Aktorius buvo mokomas ir Filipinų kovos meno kali, kurio scenų filmuose nedažnai išvysi. “Dougas norėjo, kad Bornas būtų ypatingas, - sako kovų scenų koordinatorius Nicholas Powellas, - herojus yra ištreniruotas kaip tiksli žudymo mašina, taigi jis turėjo mokėti tai, ko žiūrovai dar nebūtų matę”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė juostos kūrėjų bazė buvo įkurta Paryžiuje. Dougas Limanas buvo patenkintas, nes prancūzų kino dailininkai, dekoracijų kūrėjai ir filmavimo aikštelių darbininkai garsėja savo profesionalumu. Antra vertus, Paryžiuje labai sunku filmuoti dėl daugybės biurokratinių suvaržymų ir judėjimo intensyvumo. “Privalu smulkiai aprašyti visas vietas, kuriose norima filmuoti, smulkiai surašyti kur bus statomos kameros, dekoracijos, žemėlapyje pažymėti, kur iškrausime sunkvežimius su aparatūra, - pasakoja D.Limanas, - tokį storą aplanką reikia nešti į meriją ir laukti atsakymo. Dėl labai intensyvaus judėjimo, tiesiog neįmanoma perkraustyti visos grupės per vieną dieną. Taip, filmuoti šiame nuostabiame mieste išties nelengva. Tačiau kaip ten bebūtų, tai - vienas iš fotogeniškiausių miestų pasaulyje”.

REKLAMA

Tačiau prieš didįjį Paryžiaus iššūkį filmo kūrėjų laukė apsilankymas Italijos pakrantėje, kur turėjo būti nufilmuoti Borno išgelbėjimo epizodai. Buvo pasirinkti labai panašūs Imperijos ir Onelijos miesteliai šiaurinėje Italijos pakrantėje. Čia filmo kūrėjai rado ne tik puikią įlanką, bet ir labai vaizdingus nedidelius uostus. Imperijos įlankoje buvo prišvartuotas žvejų traleris “L’Aventura”, kurio įgula neva ir išgelbsti herojui gyvybę. Jame buvo įrengta filmavimo aikštelė, o netoliese plūduriavo baržos su įrengtu apšvietimu, bei visa flotilė pagalbinių laivų. Imperijos gyventojams - paprastiems žvejams, Holivudo “desanto” apsilankymas tapo tikru įvykiu.

REKLAMA

Paryžiuje buvo filmuojama daugelyje vietų - nuo prabangios Kleber gatvės netoli Triumfo arkos ir futuristinio Defanso rajono šiaurinėje miesto dalyje, iki savito Belevilio kvartalo, apgyvento imigrantų iš Kinijos, Vietnamo, Afrikos - budistų, musulmonų, judėjų. “Tai nuostabi vieta, - sako D.Limanas, - čia šalia tipiško kinų restoranėlio gali rasti žydų užeigą, kurioje ruošiamas košerinis maistas ar tunisietišką užkandinę. Tai - viena iš tų vietų, į kurias turistams nepatariama eiti dėl nusikalstamumo, tačiau dažniausiai tai - patys įdomiausi rajonai”. Paryžiuje buvo nufilmuoti du labai įspūdingi veiksmo epizodai. Viename jų Bornas ir Mari sprunka jos senutėliu automobiliu nuo policijos Paryžiaus gatvėmis ir skersgatviais, kitame - Bornas kaunasi dėl savo gyvybės su samdomu žudiku viešbučio kambaryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čekijos sostinė Praha, kurią pastaruoju metu itin pamėgo filmų kūrėjai iš Holivudo, juostoje “Bornas. Sunaikinta tapatybė” tapo… Ciurichu. Nors Prahoje tuo metu buvo žiema, sniego buvo nedaug, todėl teko pasitelkti dirbtinio sniego gaminimo mašinas, padengusias specialiai filmavimui atitvertas teritorijas storu puraus sniego sluoksniu. Vienas iš Prahos viešbučių trumpam tapo JAV ambasada Ciuriche, kur Bornas sukelia įtarimą ir turi sprukti nuo jūrų pėstininkų. Filmuojant kvapą gniaužiantį epizodą, kurio metu herojus lipa statmena, beveik lygia siena, Mattą Damoną pakeitė profesionalus alpinistas Neilas Bentley. Tiesa, aktoriui teko ir pačiam šiek tiek palipėti siena. “Tai buvo fiziškai bene sunkiausias dalykas, kurį man teko kada nors daryti, - prisipažįsta M.Damonas, - nors ir prieš tai teko filmuotis juostose, kuriose reikėdavo fizinės jėgos - “Narsa mūšyje” arba “Gelbstint eilinį Rajaną”. Tiksli pastato sienos kopija vėliau buvo pastatyta “Barrandov” studijos paviljonuose - čia buvo nufilmuoti stambūs kopiančio herojaus planai.

REKLAMA

Filmavimo grupei teko pasivažinėti po Čekiją. Antai, Borno ir Mari kelionė per Alpes iš Šveicarijos į Prancūziją buvo nufilmuota Čekijoje, o dramatiškas susirėmimo fermoje epizodas - mažame Suchdolo kaimelyje netoli Prahos. Šioje šalyje tikru išbandymu tapo pašėlęs šaltis, sukaustantis rytais žemę, kuri, pašvietus vidudienio saulutei, tapdavo pažliugusiu purvynu. Tačiau Dougas Limanas teigia, jog nepaisant visų sunkumų, dirbti su tokia kūrybine grupe ir tokiais aktoriais buvo tikras malonumas: “Mes kūrėme naujos kartos veiksmo filmą. Ir aš, ir Mattas, ir Franka norėjome, kad tai būtų juosta nepanaši į kitas, kad ji darytų išties didelį įspūdį. Taip, buvo sunku, tačiau aplinkui buvo tie žmonės, su kuriais galima priimti bet kokį iššūkį”.

Atsakykite į klausimus ir laimėkite

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų