REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas žymiausių Lietuvos režisierių, nacionalinės premijos laureatas Oskaras Koršunovas šeštadienį (01.11) Norvegijos sostinės Oslo žiūrovams pristatys savo naujausią darbą - norvegų dramaturgo Jono Fosse pjesę "Žiema".

REKLAMA
REKLAMA

Spektaklį O. Koršunovas ir kompozitorius Gintaras Sodeika pastatė "Torshow" teatre, kuris priklauso Oslo nacionaliniam teatrui.

REKLAMA

Kaip pranešė Oskaro Koršunovo teatras (OKT), tai jau antras lietuvių režisieriaus projektas šiame Oslo teatre - užpernai pagal Aleksandro Vvedenskio kūrybą buvo sukurtas spektaklis "Mes ne pyragai". Jis buvo pripažintas geriausiu 2001 metų spektaklių Norvegijoje.

1959 metais gimęs J. Fosse debiutavo 1983 metais su romanu "Raudona, juoda", po to sekė eilėraščių rinktinės, esė, knygos vaikams.

Pirmoji J. Fosse pjesė pasirodė 1994 metais. Nuo tada jis parašė vienuolika kūrinių teatrui. Be to, pasirodė keli romanai: "Melancholija" (kritikų laikomas šedevru), "Rytas ir vakaras". Ne vienas J. Fosse kūrinys yra pelnęs garsius apdovanojimus, tarp kurių Melsomo prizas, Ibseno prizas, Šiaurės dramaturgų prizas, austrų teatro prizas "Nestroy".

REKLAMA
REKLAMA

J. Fosse kelerius pastaruosius metus Europoje vadinamas tikra literatūros sensacija, daugelis jį laiko naujuoju Henriku Ibsenu.

Pasak pranešimo spaudai, lietuviai J. Fosse atrado prieš porą metų: garsiausią jo pjesę "Kažkas ateis" Naujosios dramos akcijoje rodė Oslo nacionalinio teatro aktoriai, o režisierė Dalia Tamulevičiūtė Jaunimo teatro salėje "99" pastatė spektaklį "Motina ir sūnus".

Naujausia melancholiška ir poetiška J. Fosse pjesė "Žiema" beveik be žodžių pasakoja apie vyro ir moters susitikimą, meilę kaip mįslę ir mįslę kaip meilę. Dramaturgą domina tai, kas vyksta pauzėse tarp žodžių ir tarp žmonių.

Beje, O. Koršunovo spektaklį "Žiema" ateinančioje Naujosios dramos akcijoje tikriausiai išvys ir Lietuvos publika.

Norvegijos ambasados ir Oslo nacionalinio teatro remiama akcija, kuri šiemet vadinsis "Atgal į ateitį", planuoja parodyti ir kelis rinktinius norvegų spektaklius.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų