REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Filme “K-19” tiek siužetas, tiek aktorių tipažai, tiek moralas gana nuspėjami. Tai istorija apie Sovietų Sąjungos povandeninį laivą, kuris išplaukia prie rytinės JAV sienos, ten patiria branduolinio reaktoriaus avariją ir vos nesukelia atominio konflikto tarp dviejų didžiųjų to meto valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar tie įvykiai žinomi kaip 1961 m. Karibų krizė, bet anksčiau apie tai žinojo labai mažai žmonių, tai mums ir praneša titrai filmo pradžioje.

REKLAMA

Visas filmo veiksmas, išskyrus kelis epizodus Rusijoje, vyksta sovietų povandeniniame laive, tad šį kartą amerikiečių filme rusai ne tik epizoduose, bet ir siužeto centre. Mano požiūriu, Holivudo bandymai vaidinti rusus ir ypač Sovietų Sąjungos laikotarpio rusus, yra labai paviršutiniški ir šabloniški. JAV komercinis kinas apskritai linkęs į stereotipus, o čia dar už nugaros vos ne 40 metų propagandos mašinos darbas, tad ir rusai išeina gana nuobodūs. Šoka savo šokius su tūpčiojimais, geria degtinę ir puola į pavojų, nepaisydami savo gyvybės.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, filme akivaizdus ir tam tikras politinis korektiškumas. Rusai šį kartą ne kvaili ir grubūs, bet tokie pat, kaip ir amerikiečiai, tik kad jų technika dešimt kartų prastesnė, ką jau kalbėti apie besmegenę valdžią. Chruščiovas, žinoma, dar ne Brežnevas, bet jau ir tada “gensekas” daužantis batu į tribūną buvo ženklas, kad po truputį Sovietų Sąjunga virsta farsu.

Povandeninis laivas išplukdomas, nes to reikalauja politikai, pusiau paruoštas. Vandenyne laivas pradeda griūti tiesiog akyse, tai ir yra filmo intriga. Režisierius mėgina parodyti, kaip didvyriškai elgiasi rusų jūreiviai, bet šių eilučių autoriui tai veikiau skatino mintis apie absurdišką Sovietų Sąjungos karinę-politinę mašiną, kuri, kaip dabar pradeda aiškėti, buvo milžinas ne tik molinėmis kojomis, bet ir šiaudine galva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinius vaidmenis atlieka du žymūs, tvirtų vyriškų vaidmenų aktoriai - Harrisonas Fordas ir Liamas Neesonas. Abiejų herojai filme - bebaimiai, pareigos vedami vyrai, kurie susiduria vienas su kitu, nes siekia skirtingų tikslų. Nors abiem vaidmenims nieko neprikiši, bet aiškiai šlubuoja filmo scenarijus. Poelgiai didvyriški, bet dažnai sunku suprasti jų priežastis, išskyrus tai, kad jie taip elgiasi, nes yra didvyriai.

Apskritai filmą galima vertinti teigiamai, nes viską galima buvo padaryti kur kas blogiau. Istorija papasakota ne per daug patetiškai, dinamiškas siužetas, pailgintos didvyriškumo akimirkos. Filmas, kaip ir daugelis kitų, panašių į jį, visų pirma skirtas JAV rinkai ir priimamas visai kitaip Europoje, ypač mūsų platumose. Tačiau jei tai žinai, filmą tikrai galima žiūrėti. Pagaliau rodomi įvykiai, kai iki atominio karo iš tikrųjų buvo labai netoli. Tai negali nejaudinti.

Komentarams - [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų