REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš rinkimus Bronislovas Lubys parėmė ne vieną į prezidento postą nusitaikiusį kandidatą, tačiau dabar oligarcho šelpti politikai jau kratosi turtingiausio Lietuvos žmogaus bičiulystės.

REKLAMA
REKLAMA

Kratosi B.Lubio pinigų

Vienas pirmųjų tikslią politinės kampanijos finansavimo ataskaitą Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikęs

REKLAMA

Seimo narys Algimantas Matulevičius apie ryšius su B.Lubiu nenorėjo net girdėti.

A.Matulevičius netgi įsižeidė išgirdęs klausimą, ar sunku buvo iškaulyti pinigų iš B.Lubio rinkimų kampanijai.

"Jūs sąžinės neturite, kad manęs tokių dalykų klausiate", - piktinosi B.Lubio pašalpą gavęs Seimo narys. Paklaustas, ką reikėjo pažadėti už rėmimą, buvęs kandidatas į prezidentus pasiuto. Jis tvirtina negalįs kalbėti už kitą žmogų ir nežinąs, ko šis iš jo tikėjosi sėkmės rinkimuose atveju.

REKLAMA
REKLAMA

"B.Lubys ne tik mane rėmė. Jūs pasidomėkite kitais. Aš už B.Lubį neatsakau ir neatsakysiu", - aiškino politikas. Galiausiai A.Matulevičius pradėjo piktintis, jog žurnalistai neturi ką veikti, todėl esą ir domisi rinkimų pinigais.

Ataskaita nerūpėjo

A.Matulevičius savo galutinėje atskaitoje nurodė nuo politinės kampanijos pradžios - 2000 metų birželio 6 dienos - išleido 188,9 tūkst. litų.

Didžiąją dalį rinkimų agitacijai išleistų pinigų - net 150 tūkst. litų skyrė su Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidentu B.Lubiu susijusios įmonės AB "Achema" ir AB "Klaipėdos jūrų krovinių kompanija". Likusius pinigus A.Matulevičius surinko iš smulkių rėmėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už beveik 200 tūkst. litų prezidento rinkimų metu politikas sugebėjo surinkti tik 2,19 proc. rinkėjų balsų. Tarp 17 pretendentų į prezidento sostą jis užėmė dešimtą vietą.

Tiesa, A.Matulevičius sakosi tiksliai nežinantis, kokios sumos nurodytos ataskaitoje, mat jas surašė ne jis pats, o jam per rinkimus talkinę žmonės. "Man ne tas galvoje buvo", - aiškinosi parlamentaras.

K.Glaveckas - žmonos išlaikytinis

Tuo tarpu Centro sąjungos lyderiui Kęstučiui Glaveckui nereikia aiškintis, už ką gauti pinigai, mat politiką "išlaiko" antroji jo žmona Rūta Rutkelytė.

REKLAMA

Ji savo vyrą per prezidento rinkimų kampaniją parėmė didžiausia suma - 24 tūkst. litų. Likusią sumą pinigų centristų lyderiui sumetė smulkūs rėmėjai. Jis nurodė rinkimų agitacijai išleidęs 48 tūkst. litų.

Tačiau žmonos parama, atrodo, K.Glaveckui nebuvo itin reikšminga. Centro sąjungos vadovas pirmajame rinkimų ture pelnė vos pusę procento rinkėjų balsų. Iš 17 pretendentų į prezidentus jam atiteko 13 vieta.

Galutinės ataskaitos

Galutines politinės kampanijos finansavimo ataskaitas Vyriausiajai rinkimų komisijai taip pat jau pateikė savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavusios Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS), Respublikonų partija ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA).

LPKTS galutinėje ataskaitoje nurodė, jog partija ir jos skyriai bendrai išleido 67,2 tūkst. litų, LLRA - 84,6 tūkst. litų, Respublikonų partija - 11,2 tūkst. litų.

Savivaldybių tarybų rinkimuose LPKTS iškovojo 24, LLRA - 50, Respublikonų partija - nė vieno mandato.

"VL Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų