REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančioji Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcija ir jos narys, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis nepritaria premjero Algirdo Brazausko siūlymui vėl leisti aukštosioms mokyklos priimti studentus, mokančius visą studijų kainą.

REKLAMA
REKLAMA

"Manau, kad Seimas neturėtų keisti savo ankstesnės nuostatos", - spaudos konferencijoje pirmadienį (01.20) teigė R. Pavilionis. Jis komentavo Vyriausybės ketinimus teikti Seimui atitinkamą Aukštojo mokslo įstatymo pataisą.

REKLAMA

R. Pavilionio teigimu, nedera grįžti prie aukštojo mokslo finansavimo sistemos, kai dalies studentų studijas visiškai padengia valstybė, o kita studentų dalis už aukštojo mokslo studijas turi susimokėti pati, nes tokios aukštojo mokslo finansavimo tvarkos nėra nė vienoje Europos Sąjungos (ES) valstybėje.

"Nėra gerai, kai toje pačioje aukštojoje mokykloje mokosi ir valstybės finansuojami studentai, ir studentai, kurie moka didžiulius pinigus už mokslą", - ŠMKK pirmininkui pritarė toje pačioje spaudos konferencijoje dalyvavęs NS frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu premjeras A. Brazauskas mano, kad reikia sudaryti sąlygas studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose ir tiems, kurie patys gali finansuoti savo studijas.

Pagal dabar galiojančią Aukštojo mokslo įstatymo redakciją 2003 metais studentai į aukštąsias mokyklas bus priimami tik į vietas, kuriose studijos visiškai arba iš dalies finansuojamos valstybės lėšomis.

Pasak Ministro Pirmininko, Vyriausybė negali skirti studijoms daugiau lėšų, nei numatyta 2003 metų valstybės biudžete, todėl reikės mažinti priimamų studentų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leisti aukštosioms mokykloms priimti studentus, visiškai apmokančius savo studijas, Vyriausybę paprašė Rektorių konferencija.

Tačiau šiai idėjai nepritaria ne tik socialliberalai, bet ir valdančiosios daugumos partnerė Socialdemokratinės koalicijos frakcija.

"Lėšos, gaunamos už mokamus studentus yra pats prasčiausias kelias papildyti universitetų kasas", - teigė pirmadienį kitoje spaudos konferencijoje dalyvavęs Socialdemokratinės frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Pasak jo, bus tariamasi su premjeru ir Vyriausybės nariais, siekiant išlaikyti dabartinę aukštojo mokslo finansavimo sistemą.

REKLAMA

Jis pareiškė nemanąs, kad bus grįžta prie ankstesnės sistemos.

Seimui 2001 metais pakeitus aukštojo mokslo finansavimo tvarką, nuo 2002 metų rudens dieniniuose aukštųjų mokyklų skyriuose buvo panaikintos visiškai apmokamos studijos.

Dieninių studijų studentams nustatytas vienodas 4 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio (1 MGL - 125 litai) mokestį už semestrą.

Taip pat nauja aukštojo mokslo finansavimo tvarka buvo nustatyta, jog ne mažiau kaip 50 procentų geriausiai besimokančių dieninių studijų studentų studijų įmokos apmokamos valstybės lėšomis.

Mokamų studijų panaikinimui ypač priešinosi aukštųjų mokyklų vadovai, nes už mokamas studijas aukštosios mokyklos surinkdavo nemažai papildomų lėšų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų