REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Derybas su Europos Komisija dėl pereinamojo laikotarpio, reikalingo įsivesti eurui vietoj lito, Lietuva gali pradėti netrukus po gegužės mėnesį planuojamo referendumo, kuriame mūsų valstybės piliečiai turės balsuoti, ar jie pritaria šalies stojimui į Europos Sąjungą (ES).

REKLAMA
REKLAMA

Tokį variantą numatęs pirmadienį (01.20) žurnalistams Vilniuje Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas tvirtino nematąs jokių trukdžių, kurie neleistų Lietuvai nuo įstojimo į ES dienos prisijungti prie kandidatėms į euro zoną rekomenduojamo antrojo valiutų kursų mechanizmo (ERM-2) ir praėjus dvejiems metams - vėliausiai 2007-ųjų pradžioje - pradėti naudoti eurą vietoj lito.

REKLAMA

Komentuodama šį pareiškimą “Eltai” finansų ministrė Dalia Grybauskaitė teigė, jog "techniškai toks kelias įmanomas, dar šiais metais gali būti pradėti pokalbiai su Europos Komisija ir Europos centriniu banku dėl Lietuvos prisijungimo prie valiutų kursų mechanizmo ERM-2". Tačiau, kaip nurodė D. Grybauskaitė, kada pereiti prie euro, Vyriausybė su centriniu banku turėtų spręsti 2006-aisiais ar 2007-aisiais, atsižvelgdama į vidaus situaciją (šalies makroekonominius rodiklius, Lietuvos gyventojų ir ūkio subjektų interesus) bei išorės aplinkybes.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė priminė, kad prie valiutų kursų mechanizmo ERM-2 prisijungusią Lietuvą Europos Komisija ir Europos centrinis bankas porą metų stebės, ar laikomės tam pereinamajam laikotarpiui nustatytų makroekonominių rodiklių, ypač fiskalinio deficito (jis turi būti ne mažesnis kaip 3 proc. BVP). "Toks tikslas skatintų mus išlaikyti pragmatišką griežtą fiskalinę politiką ir neleistų priimti populistinių, politiškai neatsakingų sprendimų dėl valstybės išlaidų didinimo. Bent finansiniu požiūriu tai šaliai būtų naudinga", - teigė finansų ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Šarkinas pripažino, kad Lietuva kol kas neturi konkrečių planų įvesti eurą. Pasak jo, tai turės būti bendras visų Lietuvos valdžios institucijų sprendimas.

Jeigu mūsų šalis nuo 2004-ųjų gegužės arba liepos mėnesio prisijungs prie valiutų kursų mechanizmo ERM-2, aišku, po dvejų metų mes galėtume įsivesti eurą, sakė R. Šarkinas. Jis nurodė, kad šiandien negali pasakyti, ar tai įmanoma padaryti metų viduryje, ar būtina nuo metų pradžios. "Labai realus dalykas, kad euras būtų įvestas 2006-aisiais, kai sueis tie dveji metai (prisijungimo prie ERM-2 - ELTA), arba vėliausiai 2007-ųjų sausio pradžioje. Nematau kokių nors rodiklių ar trukdžių, kas neleistų mums taikyti valiutų keitimo mechanizmo sąlygų", - sakė R. Šarkinas.

REKLAMA

Jis minėjo, kad vienas iš lito atsisakymo ir jo vietoj euro naudojimo privalumų būtų tai, kaip patogiau ir naudingiau būtų Lietuvos ūkio subjektams atsiskaityti su prekybos partneriais Europos Sąjungoje.

Šią savaitę Seimas pradės svarstyti referendumo dėl narystės ES klausimą.

Litas susietas su euru nuo praėjusių metų vasario 20-osios Lietuvos banko nustatytu oficialiu mūsų valstybės pinigų kursu pagal Europos Sąjungos bendrą valiutą: 3,4528 lito už 1 eurą. Litas perorientuotas po beveik aštuonerių metų buvusio susiejimo su JAV doleriu.

REKLAMA

Nuo 1999 metų sausio 1 dienos oficialiai įsigaliojęs euras pakeitė nacionalines valiutas elektroniniuose pervedimuose vienuolikoje ES valstybių: Austrijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Italijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Portugalijoje bei Ispanijoje. Nuo 2000 m. pradžios prie euro zonos valstybių prisijungė Graikija.

Pernai sausio 1 dieną dvylikoje Europos ekonominės ir pinigų sąjungos (EPS) šalių į apyvartą buvo išleisti eurų banknotai ir aštuonios monetos. Kitose Europos Sąjungos šalyse - Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje ir Danijoje - kol kas liks apyvartoje tos pačios šių šalių nacionalinės valiutos.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų