REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

AOL ir "Time Warner" susijungimas prieš dvejus metus vainikavo svarbų verslo ir finansų istorijos periodą. Atrodė, aušta naujas ekonomikos laikmetis, pakeisiantis senąjį. Staigiai iškilusi interneto paslaugų kompanija prarijo vieną garbingiausių informacijos ir pramogų verslo įmonių pasaulyje. Tačiau šiandien vienas iš AOL kūrėjų Steve’as Case’as yra priverstas palikti savo kurtą verslą.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent jį kompanijos akcininkai apkaltino nesėkminga korporacine politika, kurios rezultatas - 68 proc. kompanijos akcijų kainos kritimas per dvejus metus.

REKLAMA

Kol kas, tiesa, Case’as formaliai vis dar bus direktorių tarybos narys, o oficialiai atsistatydins po bendro metinio “AOL Time Warner” akcininkų susirinkimo, kuris numatytas 2003 metų gegužę.

Kaip pareiškė pats S. Case’as, kompanijos investuotojų nepasitenkinimas atsisuko prieš jį asmeniškai ir, kad nekenktų kompanijos įvaizdžiui, jis yra priverstas ją palikti. Žymaus vadybininko apgailestavimu jis “taip ir nesugebėjo pabaigti tos netvarkos, kuri dabar yra kompanijoje”.

REKLAMA
REKLAMA

AOL sėkmės istorija

Dirbdamas kompanijoje “Quantum Computer Services”, S. Case’as 1985 metais įsteigė privatų AOL tinklą. Dar iki darbo “Quantum” jis dirbo rinkodaros kompanijos “PepsiCo” padalinyje “Pizza Hut”, taip pat kompanijoje “Procter & Gamble”.

Jis orientavosi į plačiąją visuomenę ir siekė išsiskirti iš kitų. AOL - tai interaktyvių diskusijų vieta. Case'as stengėsi suburti bridžo lošėjų, ristūnų lenktynių, gyvūnų mylėtojų ir kitokias bendrijas, kurių lankytojams būtų įdomu tarpusavyje bendrauti ir keistis informacija. AOL tinkle būdavo galima "paplepėti" pasitelkus klaviatūrą, kartais net tiesiogiai pabendrauti su roko ar sporto žvaigždėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1992 metais AOL turėjo 150 000 narių. Konkuruojanti "Prodigy" kompanija, vadovaujama IBM, tuo metu stipriai pakėlė savo paslaugų kainas. Tuo pasinaudojo S. Case'as. Jis pasiūlė nusivylusiesiems "Prodigy", tuo metu turėjusiai 2,5 milijonus narių, prisijungti prie AOL prieinamesniais tarifais. Šis manevras buvo tikrai vykęs. Billas Gatesas, "Microsoft" vadovas, tuo taip susižavėjo, kad net pasišovė sukurti panašų į AOL privatų MSN tinklą.

1994 metais AOL prisijungė prie interneto. Norėdamas pritraukti kuo daugiau lankytojų Case'as sugalvojo planą. Jis suorganizavo diskų, leidžiančių nemokamai 10 valandų naudotis AOL paslaugomis, prekybą. AOL abonentų skaičius augo didžiuliais tempais. 1994 metų rugpjūtį jų jau buvo 1 milijonas, o po metų - triskart daugiau. S. Case'as faktiškai sukūrė "America Online" kompaniją nuo nulio ir per 17 metų pavertė ją didžiausiu pasaulyje interneto paslaugų tiekėju, aptarnaujančiu daugiau nei 35 mln. abonentų.

REKLAMA

Tačiau "America Online" apogėjų pasiekė 2001 metais, kai įsigijo korporaciją "Time Warner", sumokėjusi 103,5 mlrd. dolerių. Tuomet visi manė, kad tai yra "naujosios ekonomikos" triumfas: interneto bendrovė perka senas ir gilias tradicijas turinčias firmas. Būtent tuo metu S. Case'as buvo "America Online" generalinis direktorius ir būtent jis vedė derybas su "Time Warner" dėl korporacijų susijungimo. Tačiau greitai prablaivėta: nauji verslo modeliai pasirodė ne tokie jau pelningi. Per JAV nuvilnijo interneto firmų bankrotai.

Nesėkmių laikotarpis

Interneto verslo krizė rimtai atsiliepė "America Online" padėčiai. Praėjusiais metais abonentų skaičiaus augimas sulėtėjo, o kompanijai pateikiamos reklamos apimtis gerokai sumažėjo. Smarkiai nukentėjo ir kompanijos "on-line" pardavimai, sudarantys svarbiausią jos pajamų šaltinį.

REKLAMA

Finansinei AOL padėčiai ir reputacijai labai atsiliepė ir problemos su buhalterinėmis ataskaitomis, kai Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) pradėjo tyrimą dėl 49 mln. dolerių neteisingos apskaitos.

Svarbiausia sujungtos kompanijos nesėkmės priežastimi, analitikų nuomone, tapo priešiškumas tarp S. Case’o ir “Time Warner” lyderio Jerry Levino. Levinas buvo nepatenkintas tuo, kad į Case’o rankas pereina per daug įgaliojimų, o jo vaidmuo tampa antraeilis. Nepasitenkinimas atsiranda, nors sujungtos korporacijos generalinio direktoriaus postą užėmė jis - Levinas, o Case’as tenkinosi direktorių tarybos pirmininko postu. Oficialiai jis nedalyvavo korporacijos einamuosiuose reikaluose, o tik stebėjo generalinio direktoriaus darbą. Bet iš tiesų, Levino nuomone, Case’as gavo beveik visišką suvienytos kompanijos kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis investuotojų taip pat buvo nepatenkinti tuo, kad didelę savo laiko dalį, susijungus dviems kompanijoms, Case’as paskirdavo savo sergančiam broliui, buvusiam “Hambrecht & Quist Group” generaliniam direktoriui Denui Case’ui, kuris praėjusiais metais mirė nuo galvos smegenų vėžio.

Steve’ui Case’ui pasitraukus kompanija lieka buvusios “Time Warner” kompanijos vadybininkų rankose. Ar jiems seksis geriau, parodys laikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų