REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Jurijus Zubakovas, trečiadienį (01.29) susitikęs su Seimo pirmininku Artūru Paulausku, išdėstė Maskvos poziciją dėl tranzito į Kaliningrado sritį tvarkos.

REKLAMA
REKLAMA

"Su Seimo pirmininku aptarėme tranzito iš ir į Kaliningrado sritį klausimą. Yra techniniai klausimai, kurie reikalauja protingo ir greito sprendimo", - po susitikimo žurnalistams sakė ambasadorius.

REKLAMA

Pasak jo, Rusija prašo, kad Lietuva iki liepos 1 dienos pratęstų karinių bilietų ir vaiko gimimo liudijimų kaip tranzito dokumentų galiojimą, nedėti pasienyje spaudų į Rusijos piliečių vidaus pasus.

"Mes negalime išduoti 120 mln. naujo pavyzdžio pasų per vieną mėnesį. Aš pats dar neturiu naujo pavyzdžio paso", - aiškino žurnalistams Rusijos ambasadorius. Pats J. Zubakovas keliaudamas naudojasi diplomatiniu pasu.

Seimo pirmininkas A. Paulauskas mano, kad iškilę nesutarimai gali būti išspręsti parodžius "geros valios ir noro", tačiau sprendimas neturi pakenkti Lietuvos galimybėms prisijungti prie Šengeno sutarties, panaikinančios sienų kontrolę tarp jos narių.

REKLAMA
REKLAMA

"Bendra Seimo pirmininko pozicija yra ta, kad mes stojame į ES, į Šengeno erdvę, ir mes neturėtume padaryti nieko tokio, kas pakenktų mūsų stojimui", - žurnalistams po susitikimo sakė A. Paulausko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas.

Savo ruožtu Seimo pirmininkas išreiškė viltį, kad "visi kilę nesklandumai gali būti išspręsti, tik reikia parodyti geros valios ir noro".

Lietuvos pareigūnai Rusijos karinių bilietų nepripažins tinkamais kelionės dokumentais nuo vasario 1 dienos.

Dėl to Rusijos URM vadovybė jau pareiškė savo nepasitenkinimą Europos Sąjungos (ES) ir Europos Komisijos atstovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos atstovai atsisako įteisinti karinius bilietus, nes jie kaip tranzito dokumentai nėra numatyti pernai pasiektame ES ir Rusijos susitarime dėl tranzito į Kaliningrado sritį.

"Negalime daryti nuolaidų Rusijai, jeigu jos sukels kliūčių mums vėliau dalyvauti Šengeno sutartyje", - BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius.

Šią savaitę Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas BNS teigė, jog Rusija iki šiol neįvykdė ES duotų įsipareigojimų ratifikuoti sienos sutartį su Lietuva ir pasirašyti readmisijos sutartį.

REKLAMA

"Aš galiu pasakyti paprastai ir aiškiai: Rusija įvykdė visus įsipareigojimus, pasiektus su Europos Sąjunga ir Lietuva", - trečiadienį tvirtino ambasadorius.

"Mes pradėjome svarstyti readmisijos sutartį, davėme leidimą išplėsti Lietuvos konsulatą Kaliningrade ir atidaryti konsulatą Sovietske, sienos ratifikavimo procedūra jau yra pradėta", - aiškino J. Zubakovas.

Tačiau ambasadorius negalėjo atsakyti, kada dar 1997 metais pasirašyta sienos sutartis bus ratifikuota Rusijos Valstybės Dūmoje, ir siūlė to klausti trečiadienį į Vilnių atvyksiančio Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko Dmitrijaus Rogozino.

REKLAMA

Manoma, jog Vilniuje D. Rogozinas bandys išsiderėti nuolaidų dėl tranzito į Kaliningrado sritį.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai galės įvažiuoti į Lietuvos teritoriją tik turėdami vieną iš šių dokumentų: Rusijos diplomatinį, tarnybinį arba užsienio pasą, užsienio pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, Rusijos vidaus pasą, vidaus pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, jūrininko pasą arba specialų sugrįžimo liudijimą, išduodamą kariškiams ir jūreiviams bei asmenims, pametusiems dokumentus.

Pagrindiniai pokyčiai kelionių tvarkoje įvyks liepos 1dieną, kai Rusijos piliečiams bus išduodami vadinamieji supaprastinti kelionės dokumentai, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau nei vizas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų