REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl vietų savivaldybių tarybose kovojusios 24 partijos rinkimų kampanijai išleido beveik 5 mln. litų. Daugiausia pinigų, per 1,1 mln. litų, deklaravo turėjusi Naujoji sąjunga (socialliberalai). Jau dabar dėl kai kurių partijų rinkiminių lėšų kyla įtarimų.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimtys tūkstančių - iš asmeninės kišenės

Didelėmis išlaidomis soclibai nepapirko ir rinkimus triuškinančiai pralaimėjo. Finansinė socialliberalų ataskaita Vyriausiajai rinkimų komisijai apie rinkimams skirtas pajamas ir išlaidas šios partijos rinkimų kampanijai taip pat nesuteikia per daug skaidrumo.

REKLAMA

Pirmiausia į akis krenta nemažos pavienių asmenų įneštos sumos: net 20 soclibų rėmėjų partijos rinkimų sąskaitą papildė po 10 tūkst. ir daugiau litų. Po to AB "Ekranas" paaukoti 20 tūkst. litų, 33 tūkst. litų, gauti iš UAB "Medita" ar dar keliasdešimt tūkstančių iš kitų firmų atrodo netgi varganai.

Vienodos sumos

Šalia daugybės aukotojų pavardžių soclibų finansinėje ataskaitoje pažymėtos vienodos sumos - 1113 litų. Tarsi susitarę tokią pačią sumą pinigų paaukojo žmonės įvairiose Lietuvos vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos rinkimų štabo vadovas Vaidas Pliusnius vakar teigė gerai nebepamenąs, iš kur ataskaitoje atsirado vis ta pati suma. "Galbūt tai pradinis užstatas, - sakė jis "VL Vakaro žinios". - Bet gerai nebeatsimenu. Paaiškinti galėtų tik mūsų finansininkas, tačiau šiandien jo nesurasite".

Įtartini sutapimai

Politologas Alvydas Lukošaitis vakar sakė partijų finansinių ataskaitų dar nematęs, tad ir komentuoti negalįs. "Tačiau, žinoma, 1113 litų suma, jei po tiek aukojo daugelis, atrodo keistokai", - pripažino politologas. įtarti soclibus pinigų plovimu ar kitais neskaidriais dalykais A.Lukošaitis vakar nesiryžo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus universiteto Socialinės teorijos katedros vedėjas, prof. Aleksandras Doryninas teigė, jog, sprendžiant iš sumos, šiuo atveju į rinkimų kampanijos ataskaitą tikriausiai išties įtraukta užstato suma.

"Tačiau rinkimų kampanijos finansavimas būtų kur kas skaidresnis, jei šie pinigai deklaruojant būtų ne suplakti, o aiškiai atskirti, - sakė A.Dobryninas. - Tuomet nekiltų įtarimų".

A.Dobrynino teigimu, pasaulyje, ypač šalyse, kur nustatyta tam tikra didžiausia aukojimo suma, deklaruojant lėšos dažnai padalinamos keliems asmenims, taip užmaskuojant tikruosius aukotojus.

REKLAMA

Pažeidimas - anoniminė auka

Daugiausia mandatų savivaldybių tarybų rinkimuose laimėjo socialdemokratai, rinkimams sukaupę 748,5 tūkst. litų, o išleidę - 1 mln. 012 tūkst., taigi šiek tiek įlindę ir į skolas.

Tarp socdemų aukotojų yra ir 3,5 tūkst. litų anoniminė auka, nors įstatymai draudžia priimti didesnę kaip 100 litų paramą iš aukotojo, kuris nesutinka, kad jo pavardė būtų paskelbta. Anoniminės aukos turėtų būti pervestos į valstybės biudžetą.

Rinkiminę socdemų sąskaitą net 200 tūkst. litų papildė pati partija. Vienur po keletą tūkstančių, kitur vos po kelis šimtus, sukrapštė ir partijos skyriai. Viešoji įstaiga "Oro sporto mėgėjų klubas" paaukojo socdemams beveik 42 tūkst. litų, 5 tūkst. litų - UAB "Helisota". Pastaruoju metu ši Kauno bendrovė pagarsėjo kaip UAB "Avia Baltica" verslo konkurentė.

REKLAMA

Sprendžiant iš finansavimo ataskaitų, socdemai rinkimams negailėjo ir asmeninių pinigų. Štai Vilniaus apskrities viršininkas Gediminas Paviržis paaukojo 5 tūkst. litų, premjero žmona Kristina Brazauskienė - 3,5 tūkst. litų, parlamentaras Algimantas Salamakinas - 1 tūkst. litų. Pastarasis "VL Vakaro žinios" aiškino, jog kandidatavo į Kėdainių rajono tarybą, tad pats ir užsimokėjo Kėdainiuose už savo reklamą.

"VL Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų